2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Külföldi Hírek
Czabarka János | 2018-01-08 14:48:36

Iránban betiltják az angol oktatást

Az állami Felsőoktatási Tanács vezetője, Mehdi Navid-Adham azt mondta szombat este az iráni állami televízióban, hogy a tantervi angol oktatás mind az állami, mind a nem-állami fenntartású általános iskolákban szemben áll a törvényekkel és a szabályozásokkal.

Ez azért van, idézi a vezetőt a New York Times, mert Iránban az alapfokú oktatás feladata, hogy megalapozza az iráni kultúrával kapcsolatos ismereteket.

Iránban betiltják az angol oktatást

Iránban többnyire középiskolákban kezdődik az angol nyelv oktatása, 12-14 éves kor körül, ám vannak általános iskolák is, ahol jelenleg folyik angol oktatás, s számos általános iskolás részesül magán nyelvoktatásban, vagy jár olyan alapfokú oktatási intézménybe, ahol zajlik angol nyelvoktatás.

Iránban betiltják az angol oktatást

Ali Khameini ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője egy 2016-os beszédében már kikelt az alapfokú angol oktatás ellen. Beszédében azt mondta, hogy nincs ellene az idegennyelv oktatásnak, de hozzátette, hogy ezzel idegen kultúrát terjesztenek az országban, gyermekek, fiatalok, és fiatal felnőttek között.

Bár a döntés indoklásában nem szerepel utalás az elmúlt időszak rendszerellenes tüntetéseire, azt azért érdemes megjegyezni, hogy Khameini korábban kifejezte, "külső ellenséget" lát a megmozdulássorozat mögött.

Forrás: HVG
Kép: Reuters