2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
0°C
1°C
Felhős / 0°C
p / 1°C
szo / 2°C
Agrár
Soós Kata | 2017-08-22 08:22:44

Ingyenesen elérhetőek az új légifelvételek

A COPERNICUS program a Föld felszínének monitorozását tűzte ki célul, és összegyűjtött adatait ingyenesen teszi elérhetővé a felhasználók számára. A program két részterületének adatait a BFKH FTFF, a FÖMI jogutódja próbálja még könnyebben, előfeldolgozott formában szolgáltatni a hazai felhasználóknak, melyhez első lépésként létrehozták a mindenki által ingyenesen használható webes böngészőt.A 6 éves ciklusokban frissülő CORINE felszínborítás adatok legutóbbi referenciaéve 2012 volt és a friss adatok feltöltése 2018-ig tart. Földjeinkről így könnyen szerezhetünk újabb és újabb információkat.

 Ingyenesen elérhetőek az új légifelvételek

Az országos mozaik célja, hogy egyszerűen felhasználható, egységesen feldolgozott, könnyen elérhető nagyfelbontású távérzékelési alapadatot biztosítson mindenki számára. November végéig legalább 5 országos mozaikot szeretnének még elérhetővé tenni a 2017-es évből.

A közeljövőben fejlesztik a WMS szolgáltatást is, majd az adatokhoz való teljes hozzáférés lehetőségének kidolgozása és a letöltés biztosítása a cél. Jelenleg aCopernicus űrszegmens adataiból az egész országra vonatkozó, lehetőleg felhőmentes Sentinel-2 mozaik előállításán dolgoznak a szakemberek. Az országos mozaik alapja egy földfelszíni reflektanciára visszaszámolt képsorozat, amelynek előállítása során a légköri és domborzati viszonyokból származó eltéréseket a lehető legjobban kiküszöbölik.  Megjelenésében a vizuális interpretáció igényéhez igazított hamis színes mozaik, valamint a belőle származtatott NDVI index is hozzáférhető. A Copernicus földi szegmens szárazföldi tematikájából a páneurópai komponens egyes elemei lesznek még elérhetők:

•             CORINE felszínborítás (CLC) adatok, melyek 1990-től rendszeresen térképezik a felszín aktuális állapotát és a bázisévek közötti változásokat,

•             az űrfelvételekből fél-automatikus eljárással előállított nagyfelbontású felszínborítási régetek (HRLs) közül a mesterséges felszínek, az erdős területek és az állandó víztestek adatbázisa.

A 6 éves ciklusokban frissülő CORINE felszínborítás adatok legutóbbi referenciaéve 2012 volt, míg a nagyfelbontású adatok kezdőéve 2012, és 3 éves ciklusokban indult meg a térképezés. Az egyes adatbázisok elkészülte után, 2018-ra elérhetőek lesznek a 2018-as CORINE felszínborítás és 2012–2018-as felszínborítás változás adatok, valamint a 2012-es javított és a 2015-ös nagyfelbontású rétegek.

Forrás:

Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály