2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Reklám
Herczegh Sándor | 2017-12-23 08:54:22

Ingatlanpiaci körkép Vásárhelyről

Ádók Zoltán ingatlanvagyon-értékelőt, a FAiR-M Ingatlaniroda vezető értékesítőjét kérdeztük arról, hogy miként alakult 2017-ben Hódmezővásárhely ingatlanpiaca.

Ingatlanpiaci körkép Vásárhelyről

Viszonylag egyszerű volt felkészülni a 2017-es évre, mivel egy rendkívül erős 2016-os év állt mögöttünk. A 2016-os év eladási számok tekintetében rekord évnek számított, így 2017-re várható volt a kínálat csökkenése, ami előre borítékolható áremelkedést hozott magával. A lakások és a családi házak néhány kategóriája egyaránt áremelkedést hozott. Idén a panellakásoknál 7%-os emelkedést lehetett mérni, átlagos négyzetméteráruk 121.000 Ft. Egy jó helyen fekvő, jó paraméterekkel rendelkező panellakást már szinte lehetetlen megvásárolni 140.000 Ft/nm-es ár alatt. Aki esetleg zárószinti, felújítandó, vagy rossz tájolású lakást vásárolt idén, azok 110.000 Ft/nm-es ár körül jutottak hozzá azokhoz. Érdekes megemlíteni, hogy 2014 első félévéhez képest 33%-kal magasabb árakat képviselnek ma a panelok Hódmezővásárhelyen. A téglalakások jelentős áremelkedése a panelokéhoz képest egy évet váratott magára. Tavaly a téglalakásoknál stabil 116.000 Ft-os négyzetméterárat állapíthattunk meg, idén ez a szám 131.500 Ft-ra emelkedett. Ez 13%-os emelkedést jelent, így kijelenthető, hogy ennek az évnek a téglalakások voltak a nyertesei és visszaállt a panelok és a téglalakások közötti erősorrend. 2016-ban a kertvárosi téglalakások 7 M Ft-os átlagáron keltek el, idén ez 7,9 M Ft-ra emelkedett. A téglalakások szárnyalása a bérleti díjak, így a befektetési kedv jelentős emelkedésével is magyarázható. Év elején már említettem, hogy ma Hódmezővásárhelyen egy átlagos 1,5 vagy 2 szobás lakást 40.000 Ft körül lehet bérelni. Ha jobb lakásokról beszélünk, akkor azoknál az 50-60.000 Ft-os bérleti díj sem ritka már. A bérlemények utáni kereslet így is jelentős, a FAiR-M Ingatlaniroda rendszerének köszönhetően problémamentesen tudjuk kiadni az ingatlanokat, illetve a havi elszámolásokat is intézzük, amennyiben a tulajdonos nem szeretne azzal foglalkozni. A befektetők így havi 6-8 %-os viszonylag kockázatmentes hozamhoz juthatnak úgy, hogy a lakás áremelkedésével nem is számoltam. 2018-ra jó hír a befektetőknek, hogy a Kormány január 1-től eltörli az 1 M Ft feletti éves, bérleti díjból származó bevétel után befizetendő EHO összegét, ami 14% volt.

A társasházi lakások árait az elkerülőút átadása és a Tram-train nyomvonalának megépítése még megemelheti. 2018-ban a Kaszap utcai, az Oldalkosár utcai és a Lehel utcai (47-es főútvonal melletti) lakások megítélése a jelentős forgalomcsökkenés miatt nagymértékben javulni fog.

A családi házak területén milyen változásokat tapasztalt 2016-hoz képest?

A családi házak utáni kereslet még magasabb, mint tavaly volt. Akkor a hódmezővásárhelyi ingatlaneladások több, mint 50%-át, idén már több, mint 66%-át teszik ki a családi házak. A magas eladási számok a kedvező kamatozású hiteleknek és a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek, rövidebb nevén a CSOK-nak is köszönhető. Minden második eladásnál igénybe vesznek hitelt, kölcsönt, állami támogatással összekötött megtakarítást, vagy CSOK-ot a vásárlók.

A családi házak árainak vizsgálatakor mindig a 70-es évek körül épült „kockaházak” adatait szoktam figyelembe venni. 2015-ben 96.000 Ft/nm, 2016-ban 108.000 Ft/nm-es, idén pedig 111.500 Ft/nm-es áron keltek el ezek a típusú ingatlanok. Ez azt jelenti, hogy 2015 óta 16%-kal emelkedett egy átlagos családi ház értéke Hódmezővásárhelyen.

Mit vár a 2018-as évtől?

A 2018-as év ingatlanpiacát Hódmezővásárhelyen jelentősen fogja befolyásolni a Modern Városok Program keretén belül meghirdetett minőségi otthoncsere program. Már most nagy a mozgolódás, találgatás a Csengettyű közben élő lakók és az ingatlanjukat eladni kívánó személyek között.

Ön szerint melyek lesznek a program legfontosabb kérdései?

Több kulcsfontosságú tényező van, amelyek nagy szerepet játszanak abban, hogy ez a program összejöjjön. Többen amiatt aggódnak, hogy nincs jelenleg annyi eladó családi ház Hódmezővásárhelyen, amennyire hirtelen szükség lenne, illetve azok egyrésze irreálisan magas áron van kínálva. Részben valósak ezek az állítások, ha a jelenlegi ingatlanpiaci kínálatból kellene megoldani ezt a helyzetet, akkor nehezen lehetne megvalósítani. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg üresen álló ingatlan van Hódmezővásárhelyen, amelyeknek a mennyiségét csak megbecsülni lehet, de véleményem szerint 500 db felett van. Ezeknek az ingatlanoknak a nagy része az ingatlanválság, vagy még régebb óta üresen áll, mivel a tulajdonosok nem akarták elkótyavetyélni azokat. Most, hogy az árak megemelkedtek, stabilak, és jelentős számban fognak megjelenni a készpénzzel rendelkező vevők a piacon, több tulajdonos is áruba fogja bocsátani ingatlanát. Az ingatlanok árainak a meghatározása a következő fontos tényező a kérdésben. Az ingatlanválság megszűnése óta jelentősen megnőtt a „kontár ingatlanosok” száma a piacon. Jelenleg Hódmezővásárhelyen az 50%-ot sem éri el azoknak az ingatlanosoknak a száma, akik szakmai végzettséggel rendelkeznek. Tehát olyan személyek határozzák meg az ingatlanárakat és vesznek részt az eladásokban, akiknek se végzettségük, se kellő tapasztalatuk sincs ahhoz, hogy ezt megtegyék. A legkedveltebb eszközük, hogy az adott ingatlan árát az értékesítés kezdetekor jóval piaci ár felett határozzák meg, utána pedig belehajszolják a tulajdonost egy áron aluli eladásba. Ez a jelenség azt eredményezi, hogy sok esetben a kínálati árak jóval magasabbak, mint az eladási árak. Egy kívülálló magánszemély, aki esetleg a kínálati árak után szeretné beárazni ingatlanát nem tudja megfelelőképpen felmérni a helyzetet, így a saját ingatlanát is túl fogja árazni. Ha valaki nem is szeretne ingatlanközvetítőt megfogadni ingatlana eladásával, legalább egy egyszerűsített értékbecslést, vagy egy szóbeli értékbecslést kérjen szakembertől mielőtt belevág az eladásba. A mostani „panel-program” bizonyos típusú családi házak árát megemelheti, viszont ez nem azt jelenti, hogy a már jelenleg is jóval piaci ár felett hirdetett ingatlanok ára még feljebb fog menni.

Két fontos tényezőt érdemes még röviden megemlíteni, ami befolyásolja a programot. Az egyik, hogy mi az a távolság, ahova még kiköltöznek a belvárosi kényelmes élethez szokott lakók és ebben a körzetben lesz-e elég eladó családi ház. A másik pedig, hogy lesz-e annyi szakmunkás, aki viszonylag rövid időn belül az esetleges felújításokat el tudják végezni a vásárolt ingatlanokon.

Összességében nagy lehetőség előtt áll Hódmezővásárhely ingatlanpiaca 2018-ban, remélem, hogy minden szereplője a piacnak kellő átgondoltsággal és odafigyeléssel fogja kezelni ezt a helyzetet, annak érdekében, hogy sikeresen záruljon ez a program.

A FAiR-M Ingatlaniroda összes munkatársa nevében – megköszönve egész éves megtisztelő bizalmukat - kívánok békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt minden olvasónak!

A FAIR-M INGATLANIRODA MUNKATÁRSAINAK ELÉRHETŐSÉGEI:

Hódmezővásárhely, Szántó Kovács János utca 98.

Molnár Attila Tel.: 36-30-360 8779 molnar@fair-m.hu

Oláh Imre Tel.: 36-30-685 6463 olah@fair-m.hu.

Ádók Zoltán Tel.: 36-20-329 5154 adok@fair-m.hu

Kovács Sándor Tel.: 36-70-387-9772 kovacs.sandor@fair-m.hu

Urbán Mihály hiteltanácsadó Tel.: 36-30-857 6717 urban.mihaly@fair-m.hu

Dr. Törökné Molnár Orsolya Tel: 36-30-643-6364 fair-m@t-online.hu

 

Szentes, Horváth Mihály utca 13/A.

Kiss Istvánné (Edit) Tel.: 36-30-678 2536 kiss.istvanne@fair-m.hu

Dr. Geönczeöl Tiborné (Mari) Tel.: 36-30-927 4721 geonczeol.tiborne@fair-m.hu

Tar János Tel.: 36-20-616 8856 tar.janos@fair-m.hu

(X)