2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
0°C
Felhős / 2°C
h / 0°C
k / -1°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2018-01-10 12:58:47

Ilyen, mint a makói, nincs még egy!

A makói Hagymatikum fejlesztését a magyar kormány 9,5 milliárd forinttal támogatja. A beruházás leghamarabb 2020-ra készülhet el. Ennek részleteiről beszélgettünk a Rádió 7 szerdai Napraforgójában Czirbus Gábor alpolgármesterrel, valamint Siket Tiborral, a polgármesteri hivatal műszaki csoportvezetőjével.

Ilyen, mint a makói, nincs még egy!

„Ilyen fürdő, mint Makón, nincs a környéken. Úgy gondolom, hogy lehet, hogy ez Európában is egyedülálló, hiszen ez egy művészeti látványosság is. Nem csak egy fürdőről beszélünk, hanem egy építészeti remekműről is” – fogalmazott Czirbus Gábor alpolgármester. A mű azonban nem teljes: Makovecz Imre eredeti, teljes tervei a fürdővel kapcsolatban eddig még nem valósultak meg. A 2018-2020 közötti időszakban azonban Makónak lehetősége nyílik arra, hogy ezt a hiányosságát pótolja.

Ilyen, mint a makói, nincs még egy!

Czirbus Gábor

A fürdőbővítéssel kapcsolatos tervek már 2017 végén megszülettek. Ezek többek között kiterjednek a zöldfelület bővítésére, az élményelemek gazdagítására, valamint arra, hogy több öltözőszekrény legyen a komplexumban. A makóiak egyik nagy szívfájdalma volt a Hagymatikum megépítésekor, hogy a nagy medencét elbontották. A mostani tervekben szerepel egy 25x33 méteres medence elhelyezése is. Mindezt a kormány 9,5 milliárddal támogatta meg.

Ilyen, mint a makói, nincs még egy!

A Hagymatikum látványterve

Jelenleg a tervek átnézése zajlik, amelyet a közbeszerzés, illetve a szerződéskötés követhet majd. Csak ezután indulhat meg a tervek kivitelezése, leghamarabb 2018 őszén. A munkálatok mind a 2019-es, mind a 2020-as esztendőt átölelik majd. Ezen időszak alatt mind a fürdőbe érkezők, mind pedig a fürdő környékén élő, közlekedő személyek tapasztalni fognak az építkezés következtében létrejövő kellemetlenségeket (például megnövekedett zaj, lezárt, sáros utak, útszakaszok). Erről folyamatosan tájékoztatni fogja az önkormányzat a lakosságot.

Ilyen, mint a makói, nincs még egy!

Siket Tibor

A beruházástól azt várják, hogy Makó még vonzóbb turisztikai célpont legyen. A fő törekvése az önkormányzatnak, hogy a városba érkezők számát egyrészt növeljék (akár a fürdő, akár más látványosságok létrehozásával, meglévők fejlesztésével), másrészt hogy a Makóra látogatók minél több napot töltsenek el a településen.

ÉR.