2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-7°C
-5°C
Tiszta / -7°C
h / -5°C
k / -5°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2018-02-07 08:38:14

Illegális bevándorló vagy menekült?

Majd másfél órán keresztül vitatkoztak arról a makói képviselők a szerdai testületi ülésen, ki illegális bevándorló, illetve kit kell menekültnek tekinteni - ezt a szóáradatot a migrációval kapcsolatos nyilatkozattétel váltotta ki. Végül is név szerinti szavazáson döntöttek: Gáspár Sándor tartózkodott, dr. Török Miklós nemmel szavazott, a többiek igennel.

Illegális bevándorló vagy menekült?

Kovács Sándor és Kádár József települési képviselők

 

16.40: A képviselők valamennyi napirendi pontot megtárgyalták. Mivel az egyebek között senki sem kívánt szólni, így Farkas Éva Erzsébet polgármester az ülést lezárta.

16.35: Toldi János (Fidesz): április 28-a a Testvérvárosok Világnapja, s ennek kapcsán készítsenek egy kiadványt Makó testvértelepüléseiről. Megszavazták. Ugyancsak egyéni indítványként dr. Hadik György (Fidesz) azt javasolta, hogy a Királyhegyesi úti idősek klubját nevezzék el Bányai Júliáról, aki az 1848-49-es szabadságharc és forradalom női hőse volt. Elfogadták ezt is.

16.30: Weszelyné Véghseő Henriett Mária (Fidesz) is egyéni indítványt nyújtott be: a helyi művészek munkájának elismerésére egy díjat hozzanak létre, mely segíti a fejlődésüket, az érintettek pályáznának rá, s a beérkező anyagokat egy szakmai zsűri bírálná el, s a győztes bruttó 50 ezer forintot kapna. Elfogadták.

16.25: Több mint fél milliárd forint értékben új kézilabda munkacsarnok épülhet Makón. Ennek kapcsán Kovács Sándor (Fidesz) egy másik önálló indítványt is benyújtott: a létesítményt nevezzék el a nemrég elhunyt neves makói kézilabdázáról, vagyis Szabó "Sonka" Lászlóról. Megszavazták.

16.20: Az óvodák nyitva tartásáról is tárgyaltak, így most nyáron is tartanak ügyeletet. Az 50 éves árvízi évforduló kapcsán egy emlékhelyet szeretnének kialakítani - ezt Kovács Sándor (Fidesz) nyújtotta be egyéni indítványként. Az 1970-es nagy áradása kapcsán 18 ezer embert kellett a városból és környékéről kitelepíteni. Ebben az áldozatos munkában résztvevők előtt tisztelegnének ezzel az emlékművel, aminek a  helyszíne még nem ismert. A grémium elfogadta.

16.15: Felülvizsgálták a város tulajdonában lévő és nem lakáscélú ingatlanok bérleti díját. Jelenleg is 20 százalékos díjcsökkentést élveznek a bérlők, aminek a mértékén most sem változtattak a képviselők.

16.12: A Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnáziumban fel kívánják újítani a vizesblokkot, amihez az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását kérték. A grémium ezt megszavazta.

16.05: A Deák Ferenc utcai egykori Ford-lerakat homlokzata nagyon rossz állapotban van, ezt kívánják felújítani. Ez a beruházás már az 1980-as évek óta várat magára. A központi költségvetésből 5 milliót kap a város ehhez, amit az önkormányzat kiegészít, valamint az ingatlan tulajdonosa, illetve a Ford T-modell konstruktőrének, Galamb Józsefnek a leszármazottai is részt vesznek az anyagiak előteremtésében.

15.58: A Makói Városfejlesztő Kft. összesen hat városi projektben vesz részt, melyek összköltsége 44 millió forint - ismertette Rozsnyai Éva ügyvezető.

15.52: - Ma kaptam a jó hírt, hogy 387 millió forintos támogatást nyertünk a távhőszolgáltatás korszerűsítésére - mondta Nagy Nándor, a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője a cég üzleti tervének ismertetése során.

15.35: Gergely Gábor, a Makói Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: 200 forinttal emelnék a napijegyek árát, valamint a szaunahasználat díját 1000 forintra, de ez nem érinti a makói lakosokat, akik továbbra is a mostani összegért vehetik igénybe ezt a szolgáltatást.

15.25: Az önkormányzati cégek, így Makói Városi Televízió Nonprofit Kft., a Makói Gyógyfürdő Zrt., a Makó Városi Kulturális - Közművelődési Nonprofit Kft., a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft., a Makói Városfejlesztő Kft. vezetői ismertették az idei üzleti tervüket.

15.18: A név szerinti szavazást 10 igennel és 1 tartózkodással elfogadták. A migrációs nyilatkozatról: Farkas Éva Erzsébet: igen, Czirbus Gábor: igen, Gáspár Sándor: tartózkodott, dr. Hadik György: igen, Kádár József: igen, Kovács Sándor: igen, dr. Sánta Sándor: igen, Toldi János: igen, dr. Török Miklós: nem, Weszelyné Véghseő Henriett Mária: igen, Zeitler Ádám: igen.

15.05: Kovács Sándor (Fidesz) dr. Török Miklóst Gyurcsány-, illetve a migránssimogató DK-s politikusok makói hangjának titulált, amit Török kikért magának. Czirbus Gábor név szerinti szavazást kért ebben a témában.

14.57: Zeitler Ádám (Jobbik) felolvasott gyorsan az internetről olyan magyar bűnügyi híreket, melyeket beengedett oltalmazottak követtek el. Hozzátette: a pártja kezdeményezte legelőször, hogy épüljön meg a határzár, ezért nem érti, a Fidesz kampányplakátjain miért szerepel Vona Gábor, mint kerítésbontó?

14.45: Toldi János (Fidesz): aki kenyeret jön kérni, az becsönget és nem átugrik a kerítésen - mondta szarkasztikusan a migrációról. Dr. Török Miklós (DK) a menekülteket külön kell választani az illegális bevándorlóktól.

14.40: - Az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Fidesz választási kampányáról szavazhatunk ennek a nyilatkozatnak a kapcsán - vette át a szót Zeitler Ádám (Jobbik). Meg kell vizsgálni - folytatta a képviselő - Makón van-e olyan szervezet, mely a bevándorlással foglalkozik. Zeitler Ádám támogatja a nyilatkozatot.

14.35: Dr. Sánta Sándor (Fidesz) üdvözli az állásfoglalást. Dr. Török Miklós (DK) problémás kifejezéseket talált benne: elsőként azt, mit jelent pontosan az illegális bevándolás, aztán milyen ideológiát képvisel Soros György, mi a kötelező betelepítési kvóta definíciója, mik az álkaritatív szervezetek, mi az a Soros-terv?

14.31: Az illegális bevándorlást és az azt támogató szervezetek, bevándorlásszervező irodák elutasításáról szóló nyilatkozattételt tárgyalják. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: nem támogatja az ezzel kapcsolatos álszervezeteket, azért is, mert Makó határmenti város, így különösen érinti a migráció.

Illegális bevándorló vagy menekült?

Kádár József és dr. Sánta Sándor képviselők

14.29: Az ülés folytatódik. Weszelyné Véghseő Henriett Máriát ifjúsági tanácsnokká választották.

14.14: A törvény szerint a rendelet kihirdetése előtt 15 perc szünetet kell tartani.

14.10: Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépése miatt módosítani kellett az ezzel kapcsolatos önkormányzati rendeletet. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: mivel a város kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra, s ebben a munkában Weszelyné Véghseő Henriett Mária kimagasló tevékenységet végzett, ezért a városvezető javasolja, hogy hozzák létre az úgynevezett ifjúsági tanácsnok címet, s erre a posztra nevezzék ki a képviselőasszonyt. Elfogadták.

14.00: Dr. Hadik György (Fidesz) javaslata, hogy a költségvetést név szerint szavazzák meg. Kilenc igennel, 0 nemmel és 2 tartózkodással támogatta a grémium. Így szavaztak a költségvetéssel kapcsolatos rendelettervezetről: Farkas Éva Erzsébet: igen, Czirbus Gábor: igen, Gáspár Sándor: igen, dr. Hadik György: igen, Kádár József: igen, Kovács Sándor: igen, dr. Sánta Sándor: igen, Toldi János: igen, dr. Török Miklós: tartózkodott, Weszelyné Véghseő Henriett Mária: igen és Zeitler Ádám: igen.

13.55: - Isten mentsen attól, hogy a baloldal hatalomra jusson, hiszen csak meg kell nézni, mit tettek az országgal, mikor ők voltak kormányon! - emelte ki Czirbus Gábor alpolgármester.

13.50: Az ellenzéki képviselő nem tartja jónak, hogy 20 millióval csökkent a rászorulók támogatása. Farkas Éva Erzsébet polgármester válasza dr. Török Miklósnak (DK): valójában nem lesz kevesebb, csak más programok kapcsán valósítják meg, így nem szenvednek hátrányt az érintettek.

Illegális bevándorló vagy menekült?

Dr. Török Miklós és Gáspár Sándor képviselők

13.40: Dr. Török Miklós (DK) szerint ez egy feszes költségvetés. - Mindig megkapom, hogy nem szavazom meg a költségvetést, azt az ideiben jónak tartom, hogy emelték a tavalyi 100 milliós járdaprogram költségét 160 millióra, támogatom a keris sportpályájának felújítását és a bébikötvényt is, aminek az összege szerintem is kimagasló az országban - sorolta a képviselő.

13.35: Az idei költségvetést tárgyalják. Ez többek között tartalmazza azt is, hogy elkülönítettek pénzt többek között az új Kálvin utcai rendelő kialakítására, a 2018-ban folytatódó járdaprogramra, illetve az intézmények működtetésére. Az önkormányzat több mint 300 millió forint értékben huszonöt támogatási formát tervez az idén. A város 660 millió forintos tartalékkal fog rendelkezni júliustól, ugyanis jelenleg 476 millió van, de még várnak beérkező összegekre.

13.33: Az ülés folytatódik.

12.15: Farkas Éva Erzsébet polgármester ebédszünetet rendelt el.

12.12: Az alpolgármesteri beszámoló során felmerült: hogyan valósítható meg a Kálvin téri rendelő felújítása alatt a rendelés biztosítása. Hódmezővásárhelyen vannak mobil egészségügyi konténerek, ezeket nézték meg a makóiak, de túl kicsinek találták őket, így a Maros-parti városban inkább más ingatlanra költöztetnék ideiglenesen a rendelőt. A végleges helyszín még nincs meg, de keresik. A grémium elfogadta a beszámolót.

12.10: Zeitler Ádám (Jobbik): mivel régies stílusban állították helyre a dísztermet, illetve az eredeti és nagy értékű festmények kerültek vissza a múzeumból, ezért az után érdeklődött, hogy a turisták megnézhetik-e? Farkas Éva Erzsébet polgármester válasza: látogatható lesz a helyiség, s a képek megőrzés érdekében gondoskodtak a megfelelő páratartalomról és megvilágításról is. A tájékoztatót megszavazták.

Illegális bevándorló vagy menekült?

Weszelyné Véghseő Henriett Mária képviselő lett  az ifjúsági tanácsnok

12.00: Rátértek a napirendekre. A polgármesteri tájékoztató kapcsán dr. Török Miklós (DK) kérdése: mennyibe került a városházi dszterem felújítása? Bruttó 25 millió forint - hangzott a válasz.

11.55: Zeitler Ádám (Jobbik): a pártja azért nem indított jelöltet Hódmezővásárhelyen, mert azt látják, hogy ébred egy olyan ellenzéki erő, mely megpróbálja leváltani a jelenlegi regnálót, s ezt a bázist nem kívánták megosztani.

11.50: Czirbus Gábor alpolgármester a korábbi, rohamtempósnak titulált fejlesztéshez elmondta: mindenkinek más és más a munkasebessége, ők így dolgoznak, azt azonban hozzátette, a beruházások nagy többségét azért eszközlik, mert a fenntarthatóságra törekednek (pl.: a Csipkesor energetikai korszerűsítése). Az alpolgármester kitért a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-válaztásra: ha az a szlogen, hogy Makó a makóiaké, akkor miért kampányoltak a szomszéd városban induló egyik jelölt mellett?

11.40: Dr. Török Miklós (DK) javaslata: hozzanak létre egy olyan városi munkacsoportot, mely felügyeli a makoveczi-örökség megóvását. Farkas Éva Erzsébet polgármester reakciója: nem érti a képviselőtársát, ha ennyire aggódik a makóiakért, akkor miért nem szavazta meg azt a költségvetést, mely a helyiek támogatására 300 milliót biztosít?

11.30: Dr. Hadik György (Fidesz): Makón van a legtöbb Makovecz-emlék, de ezekre költeni is kell. Az állam azonban ápolja ezt az örökséget, mert forrást biztosít hozzá.

11.24: Zeitler Ádám (Jobbik) a munkanélküliség kapcsán elmondta: szépek az adatok, de úgy véli, nem fedik teljesen a valóságot. Példaként felhozta, hogy a párja is állást keres, illetve az édesapját is most küldték el több mint két évtizedes munkaviszony után. Más témát is említett: tenni kellene valamit a Nagyér-csatornával, mert büdös és a benne lévő víz habzik is.

Illegális bevándorló vagy menekült?

Előtérben: Zeitler Ádám képviselő

11.15: Dr. Sánta Sándor (Fidesz): a híresztelésekkel ellentétben úgy érzi megfelelően fejlődik Honvéd, a városrészben is történnek munkálatok, kaszálnak, szedik össze a szemetet, teszik rendbe az árkokat, járdákat, vagyis nem mostoha területe ez Makónak.

11.10: Kovács Sándor (Fidesz): a kivitelező megfelelően halad a Petőfi parkban kialakítandó levéltárral. A Páger Mozi és Rendezvényház kialakítása az év második felében indulhat, ugyancsak megvalósul az Almási iskola új szárnyának megépítése is.

11.05: - Rohamtempóban fejlesztenek, olyan a város, mint egy gyorsan előretörő hadsereg, hiányzik a hadtáp, vagyis nem gondolnak a későbbi fenntartásokra - vette át a szót dr. Török Miklós (DK). Szerinte az ellenzék a városvezetés lelkiismerete, mivel ők vannak és figyelnek, így az önkormányzati többséghez tartozók jobban aludhatnak.

11.00: Kádár József (Fidesz): az újvárosiak nevében megköszönte az önkormányzatnak, hogy felújították a Justh Gyula utcai rendelőt, melyet február 19-től vehetnek birtokba a betegek. Ezen kívül beszélt arról is, hogy a gazdák is segítséget kaptak, hat hagymatermelőnek összesen 18 milliót biztosított a város a fejlődéshez.

10.55: Toldi János (Fidesz): 2,6 milliárd forintot kapott a város a kormánytól a könyvtár megépítésére, illetve a környezetének rendbetételére. - A 45 esztendős épületet, vagyis a régi bibliotékát már nem érte meg felújítani, így elbontották, s a helyére egy modern intézmény kerülhet, ami a szellem bölcsője lesz - emelte ki a képviselő.

10.45: - A Kálvin utcai rendelő épülete menthetetlen, egyetlen egy gyógyszer van rá: a dózer! - folytatta dr. Hadik György (Fidesz) a makói egészségügy taglalását. A városatya hozzátette: 280 millió forintból egy teljesen modern létesítményt épül majd a helyére.

Illegális bevándorló vagy menekült?

Dr. Török Miklós és dr. Hadik György képviselők

10.40: Dr. Hadik György (Fidesz): az elkészült kiadványt - melyet korábban a polgármester említett - azért tartja jó ötletnek, mert azt lapozgatva a kételkedők is láthatják, tényleg gyarapodik a város. Orvosként külön kiemelte: az egészségügyet is fontosnak tartja az önkormányzat, hiszen számos beuházás törént, illetve történni fog ebben a témakörban is Makón.

10.30: Weszelyné Véghseő Henriett Mária (Fidesz) nagyon örül a fürdőfejlesztésnek, mert rossz döntésnek tartja, hogy az előző városvezetés elbontotta a nagymedencét. A képviselő elismeréssel szólt a jelenlegi önkormányzat ifjúságpolitikájáról: egyre népszerűbb a tavaly átadott Ifjúsági Színtér, számos programot szerveztek eddig is, illetve szerveznek is a jövőben a fiataloknak.

10.20: Czirbus Gábor alpolgármester kiemelte: a 3 éves munka meghozta a gyümölcsét, hiszen fejlődik Makó. Ezt követően a körzetében történt fejlesztésekről szólt: elkészült a Hagymaház felújítása, illetve hamarosan indulhat az úgynevezett Csipkesor földszintjének teljes megújítása.

10.15: Farkas Éva Erzsébet polgármester számos beruházást sorolt fel, amiket be is fejeztek, illetve folyamatban vannak a városban. A sport terén beszélt arról a modern komplexumról, melyet a városi pályán valósítottak meg, de szólt az új kézilabda munkacsarnok kialakításáról. A turizmus esetén a legnagyobb vállalkozása a városnak a Hagymatikum 9,5 milliárdos bővítése, de megemlítette az úgynevezett Igazgyöngyök Útjának kialakítását is. Az új könyvtár munkálatai is jól haladnak.

Illegális bevándorló vagy menekült?

Farkas Éva Erzsébet polgármester Bakacsi Pálnét köszöntötte

09.50: A napirendek előtt Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: a tájékoztatás érdekében február 8-tól, vagyis csütörtöktől újabb lakossági fórumokat tartanak. Ezzel folytatják az úgynevezett nyitott városa programot. Ennek kapcsán egy kiadványt is készítettek arról, milyen fejlesztéseket is hajtottak végre 2014 óta. Ezt az anyagot a hónap végéig eljuttatják minden helyi háztartásba.

09.35: Két díjazottat köszöntött Farkas Éva Erzsébet: Bakacsi Pálnét, Margó nénit, aki évek óta sokat tesz a város nehéz sorsú gyermekeiért, a megyei napilap az év emberének választotta, valamint Fehér Ádám artistát, aki a 12. Cirkuszfesztivál különdíjasa lett.

09.10: Dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató rövid előadást tartott - a díszterem felújítása kapcsán - az egykori Csanád vármegye történetéből. - A városháza olyan itt az Alföldön, mint egy régi angol várkastély - mondta a történész. Érdekességként megemlítette: mind a mai napig rejtett kis folyosók vannak a két méter vastag falakban. Így példáull a földszinten, ahol most a kávéautomata áll, mögötte van egy apró ajtó: egykoron itt mentek be a szolgák, hogy fát vigyenek a kandallók fűtésére.

Illegális bevándorló vagy menekült?

Dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató

09.05: Farkas Éva Erzsébet elsőként bemutatta a nemrég felújított dísztermet. - Közigazgatási méltóságát kapta vissza ezzel a beruházással a terem, illetve az egész városháza - fejtette ki a városvezető. Több fontos hivatal is működik az épületben, így például az okmányiroda. Közel 100 millió forintot fordítottak a ház belső felújítására, s ebből a legtöbbet a díszteremre áldoztak. Ennek köszönhetően visszakerültek az eddig a József Attila Múzeumban őrzött nagy értékű festmények.

09.03: Farkas Éva Erzsébet polgármester az ülést megnyitotta. A 12 fős testületből jelen van 11, így a grémium határozatképes.

Illegális bevándorló vagy menekült?

Fehér Ádám artista és Farkas Éva Erzsébet polgármester

Munkatársunktól. K.