2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-10-12 11:48:43

Így élmény a szakmaválasztás!

Élménygazdagon, interaktív módon ismerkedhettek a megye általános iskolásai csütörtökön, a hódmezővásárhelyi Fekete Sasban a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett pályaorientációs napon. A középpontban mintegy 20, általuk hiányszakmának javasolt szakma, szakmacsoport állt.

Így élmény a szakmaválasztás!

Zsúfolásig telt gyerekekkel a Fekete Sas nagyterme, illetve a folyosóra is szorultak kiállítók. A szakmák – azon belül is a hiányszakmák – kerültek most terítékre: volt, ahol szó szerint, hiszen a pék és a hentes szakmák is képviseltették magukat a rendezvényen.

Így élmény a szakmaválasztás!

Dr. Kőkuti Attila

„Mintegy 20 szakmát mutatunk most be, de ennél sokkal több hiányszakma létezik. Hiányszakma az, ahol ma kevés munkaerő áll rendelkezésre. Az általános iskolai korosztály, akiknek be szeretnénk mutatni a szakmákat, szakmacsoportokat, hogy már időben orientálódjanak, hogy milyen lehetőségeik vannak. Számos új szakma van, például a mechatronika, vagy ipari gépész, amit korábban lakatosnak hívtak. Sokan nem is tudják, hogy ezek mögött az elnevezések mögött milyen szakmai háttér van. Ez a rendezvény minderre lehetőséget ad, egy-egy szakma részfeladataiba be tudnak kapcsolódni a látogatók” – fogalmazott Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke, aki arról is beszélt, mi alapján javasolják a minisztériumnak, hogy mi legyen hiányszakma:


Így élmény a szakmaválasztás!

A megyéből szinte mindenhonnan érkeztek a kiállítók, de többségben a hódmezővásárhelyiek, illetve a város vonzáskörzetébe tartozó intézmények, cégek voltak jelen. Így nem hiányozhattak természetesen a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum egyes tagintézményei sem.

Így élmény a szakmaválasztás!

Onodi-Szűcs Eleonóra

Az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola is több mindennek érkezett, ezek közül egyik kiemelt elem volt az egészségügyi szakmák bemutatkozása.A gyerekek kipróbálhatták az újraélesztést, de különféle méréseken is részt vehettek. Mindebben az iskola jelenlegi tanulói is segítettek a most még általános iskolásoknak – tudtuk meg Onodi-Szűcs Eleonórától, az iskola szakmai tanárától, munkaközösség-vezetőjétől. Illetve műsebet is kaphattak a gyerekek, ami nagyon nagy érdeklődésre tartott számot. (Én is azonnal besebesítettem magam, köszönet érte Boginak!)

Így élmény a szakmaválasztás!

Bogival, a sebkészítővel

A helyszínen a lányok akár fonást is kaphattak a hajukba, vagy akár ők maguk kipróbálhatták, hogy megy ez a gyakorlatban, sminkek is születtek, de akár a varrógép használatával is ismerkedhettek. Rengeteg „fiús” szakma is felvonult. Ezek között többet szimulátor segítségével lehetett kipróbálni.

Így élmény a szakmaválasztás!

Így például a hegesztést is. Jelen volt az oktató szimulátorok forgalmazásával, fejlesztésével foglalkozó cég, a Learn Virtual Europe is. Tóth Viktória, a vállalat ügyvezetője elmondta, hogy ezek a szimulátorok kifejezetten az ipari szakmák számára készülnek. Ezek a szakmák mind veszélyes körülmények között zajlanak, így a gyakorlati oktatásuk is hordoz némi veszélyt magában. A szimulátorok segítségével ezt ki lehet küszöbölni.

Így élmény a szakmaválasztás!

Tóth Viktória és egy "szimuláló"

„Ezeknek az eszközöknek a célja, hogy az oktatást segítsék, támogassák, nem helyettesítik a hagyományos módszereket. Ha beépülnek a tanrendben, akkor sokkal hatékonyabbá tudják tenni az oktatást, valamint a fiatalok nyelvén szólna.” Tóth Viktória elárulta azt is, hogy egyre több iskola nyit efelé a megoldás felé, Szegeden például több intézményben van már szimulátoruk. A gyerekek pedig sorban álltak, hogy kipróbálhassák az egyes gépeket.

Így élmény a szakmaválasztás!

De nemcsak a szimulátoroknál volt nagy a sor, hanem szinte minden egyes standnál. A szegedi Csonka János Szakgimnázium és Szakközépiskolánál is folyamatosan gyárthatták a gyerekek például a villanymotorokat.

Így élmény a szakmaválasztás!

Lakos László

„Úgy gondoltuk, hogy ne csak egy egyszerű bemutató legyen, hanem a gyerekek valamit csináljanak is. Az alkotás öröme óriási dolog, és a mai gyerekek pont ebből maradnak ki. Azt tapasztaljuk, hogy technikaórákon nem kapják meg a szakmai alapokat, amiket régen meg tudtak adni nekünk. Arra gondoltunk, hogy egy villanymotor összeszerelése biztosan örömteli lesz a gyerekek számára. A villanymotor egy varázslat. Jedlik Ányos óta foglalkoztatja az embereket, hogy mitől forog. Ezt a gyerekeknek meg kell élni!” – fogalmazott Lakos László, az intézmény mérnöktanára.

Így élmény a szakmaválasztás!

Ramóna, Fanni és Márk

A teremben kószáló fiatalok kezében rendre feltűntek ezek a bizonyos villanymotorok. Például Bitó Márk is elkészítette a maga szerkezetét. A 7. osztályos fiú a Mindszenti Általános Iskola tanulója, és két társával, Harmat Fannival és Rózsás Ramónával jártak állomásról állomásra. Mák elmesélte, hogy nem véletlen, hogy éppen a villanymotort készítette el, hiszen különösen érdekli ez a szakma. Fanni és Ramóna inkább a pék-lét iránt érdeklődtek. Ramóna azért is, mert anyukája is ebben dolgozik, rendszeresen süt, és néha ő is besegít neki. Hetedik osztályosként még van egy kis idejük, hogy kigondolják, mik lesznek, ha nagyok lesznek, de már most fontosnak gondolják a fiatalok, hogy tájékozottak legyenek, és nagyon élvezték azt, hogy mindent ki lehet próbálni.

Így élmény a szakmaválasztás!

ÉR.