2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
1°C
Eső / 3°C
cs / 1°C
p / 2°C
Közélet és Művelődés
Soós Kata | 2017-11-07 09:07:29

I. világháborús fotógyűjteményt mutatnak be

Hegyi Endre I. világháborús fotógyűjteményének kiállítása nyílik csütörtökön, november 9-én 9 órakor Hódmezővásárhelyen, a BFMK-ban. Közreműködnek a HSZC Corvin Mátyás, Eötvös József és Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskoláinak tanulói. Ugyanezen a napon 17 órakor a témába vágóan Doberdótól Ferrari Violettáig - I. világháborús emlékestet rendeznek szintén a BFMK-ban.

I. világháborús fotógyűjteményt mutatnak be

Hegyi Endre fényképész, civil helytörténész elmondta, hogy ezzel a két eseménnyel a méltó helyére szeretné emelni Ferrari Violettát. Neki annyi köze van az I. Világháborúhoz, hogy itt Hódmezővásárhelyen, 70-80 olasz hadifogoly dolgozott mezőgazdasági munkán. Az egyik olasz nem ment haza, ugyanis a szívéért hazát cserélt. Ferrari Giacomo beleszeretett egy vásárhelyi lányba, és negyedik gyerekként ebből a szerelemből született meg Ferrari Violetta a Nádor utcán. Most nem a háború borzalmait szeretné a fényképész közvetíteni, hanem azt, hogy milyen emberi értékek jelennek meg egy ilyen komoly és véres eseménynél.

A HSZC Kalmár Zsigmond Iskola asztalos tanulói pedig lemodelleztek egy olyan ágyat, amelyben az egyik képen egy katona fekszik. Így nem csak a képen, de élőben is meg fog jelenni ez az ágy, kellékekkel együtt.

Az ötlet Hegyi Endre fejéből pattant ki, és elhatározta, hogy most gyerekeket is bevon a munkába a gyakorlatban is, nem csak úgy, hogy az iskolában hallgassák végig az I. világháború történéseit. A helyi dalkörök is bemutatkoznak a témába vágó dalokkal, és egy különleges hanganyag is elő kerül majd, ugyanis megtaláltak egy olyan felvételt, ahol egy első világháborús katona népdalokat énekel.

sk