2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Tiszta / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-10-31 13:06:48

Húszéves elképzelés válhat valóra

A makói Honvéd városrész rehabilitációjára, átfogó fejlesztésére két lépcsőben nyílik alkalma Makó városának. A részletekről beszélgettünk a Rádió 7 keddi Napraforgójában Sánta Sándor települési képviselővel, valamint Gilingerné Ráday Krisztinával, a makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, illetve Andrási Lillával, az Innovációs és Városfejlesztési Iroda projekt koordinátorával.

Húszéves elképzelés válhat valóra

Makó városrészei közül Honvéd a Justh Gyula utca - Hosszú utca - Thököly utca - Aradi utca - városhatár által közbezárt területet jelenti. A tulajdonképpeni Honvéd-telep 1861-ben jött létre, amikor a város az egykori Csürhejárás nevű területet felparcellázta, hogy megsegítse az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédjeit. A terület a város legmélyebben fekvő, vízjárta, emberi település létrehozására alkalmatlan része volt, a város azonban mégis ezt a területet jelölte ki, mivel új házhelyek megvásárlására nem volt pénze. A szociális és infrastrukturális hiányosságok mai is igen szembetűnőek. Közel kétezren lakják a városrészt, amelynek egyharmada roma származású - mondta Gilingerné Ráday Krisztina, a makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Húszéves elképzelés válhat valóra

Gilingerné Ráday Krisztina

Dr. Sánta Sándor képviselő elmondta, hogy már 1998-ben felmerült a városrész felújítása, és már akkor látszott, hogy a kisebb ráfordítható összegek helyett egy nagyobb összegre lenne szükség. Most mintegy 1 milliárd forint pályázati támogatásból valósulhatnak meg a rehabilitáció tervei.

Húszéves elképzelés válhat valóra

Dr. Sánta Sándor

Az ún. Honvéd városrész rehabilitációja projekttel Makó városvezetése egy leszakadt városrészt, illetve a mélyszegénységben élő lakókat segítheti. Két lépcsőben valósulhat meg a projekt. Az első lépcső a városrészi rehabilitáció ún. soft elemeit tartalmazza, többek között egészségfejlesztés, tehetséggondozás, munkavállalásra felkészítés, a városrészben megszervezett programok, azaz Honvéd társadalmi, szociális, gazdasági felzárkóztatására irányuló törekvések valósulnának meg ebben. Az első fordulóban összesen 219 millió hívható le. A soft rész 2017 júliusában már megkezdődött. Az egyik első lépés volt, hogy 10 szociális munkást alkalmaztak, akik felmérték azt, mire van szüksége az ott lakóknak, milyen problémáik vannak. A legtöbben a házak minőségére, állapotára panaszkodtak. Erre találták ki az ún. Kaláka-programot, amelynek keretén belül a Honvéd városrész lakói kis csoportokba szerveződhetnek, és megtanítják nekik, hogyan tudják maguk is rendbe tenni, helyreállítani a házukat - mondta el a műsorban Andrási Lilla. Emellett a projekt részeként tehetséggondozás is megvalósul, illetve tanuló műhely is, vagyis a gyerekekkel délutánonként fejlesztők, pszichológusok foglalkoznak. Több projektelem a Közösségi Ház létrehozása után valósulhat meg. Így a mosoda és a Honvéd Klub, amelyben szabadidős rendezvényeket szervezhetnek.

Húszéves elképzelés válhat valóra

Andrási Lilla

Amikor ez a soft rész már hat hónapja fut, akkor jöhet az infrastrukturális fejlesztéseket célzó eleme a rehabilitációnak. Erre összesen 700 millió forintot igényelhetnek a pályázat révén. A támogatásból csapadékvíz elvezető csatornákat, utakat és az elöregedett, javarészt omladozó házakat újíthatják fel. Ám ezek mellett egy közösségi házat is szeretnének kialakítani, ami tehetséggondozásnak, tanodának, kaláka klubnak és számos programnak fog otthont adni. Illetve az épületbe tervezik áthelyezni a Nemzetiségi Önkormányzati Irodát, hogy ezzel is közelebb legyen az ott lakókhoz, hiszen eddig igazi központja nem volt a településrésznek.

ÉR.