2018. január 20. szombat, Sebestyén
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
1°C
Tiszta / 1°C
v / 1°C
h / 0°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-10-06 20:01:34

Hová kerüljenek a kukák, parkolók?

Szűkebb körű megbeszélésre várta péntek este Czirbus Gábor makói alpolgármester a Hunyadi, Tömörkény és Posta utca lakosait. A belváros ezen részében már régóta problémát jelent a parkolás, a kukák elhelyezése, a megnövekedett forgalom, a hangoskodó diákok, s ezekre próbáltak meg közösen megoldást találni.

Hová kerüljenek a kukák, parkolók?

Makón egyre népszerűbbek az utcafórumok, ahol a lakosok nem csupán meghallgathatják az aktuális fejlesztéseket, hanem kérdéseket tehetnek fel, illetve véleményeket is mondhatnak. Czirbus Gábor alpolgármester a körzetében már számos alkalommal szervezett ilyen összejövetelt. Az egyik nyári fórumon azzal fordultak hozzá a belváros, s azon belül a Hunyadi, Posta és Tömörkény utcában élők, hogy nekik tartson egy szűkebb körű megbeszélést, mivel igen sok probléma merült fel ezen részen. Erre péntek este került sor a Pulitzer kollégium társalgójában.

Hová kerüljenek a kukák, parkolók?

- Ebben a lakóövezetben már nem újkeletű gond a parkolás, a megnövekedett forgalom, de az is jelentős feszültséget okoz, hová kerüljenek a szemetes konténerek - sorolta Czirbus Gábor. Az alpolgármester kérésünkre összefoglalta, hogy pontosan mi is foglalkoztatja ebben a három utcában élőket, íme:

Hová kerüljenek a kukák, parkolók?

Hová kerüljenek a kukák, parkolók?

Miután az alpolgármester röviden vázolta a már ismert ügyeket, szót adott a jelenlévőknek. - Az nagyon szép, hogy az érintett részen több parkolót is kialakítottak, de sajnos az itt élők közül többen is úgy gondolják, hogy nem ide állítják le a kocsijukat, hanem az ablakuk közelébe lévő zöldterületre - panaszolta Stenszky Csaba. Hozzátette: leginkább sötétedés után érdemes itt végigsétálni, mert akkor látszik igazán, mennyire foghíjasok is ezek a parkolók, s ezzel szemben a tömbházak között parkolnak az autók. A Hunyadi utcától kicsit messzebb lakók pedig épp azt kérték, hogy a panelek mögött is legyen parkoló. - Ezt sajnos csak a meglévő zöldterület rovására lehet kialakítani - válaszolta Czirbus Gábor.

Hová kerüljenek a kukák, parkolók?

A nagy, kommunális hulladék számára kihelyezett kukák elhelyezése is kérdéses. - Hiába betonoztunk le nekik helyeket, a lakók oda húzzák őket, ahol nekik kényelmesebb, ez is megbeszélés kérdése, hová szeretnék, mert pénzkidobás kialakítani egy-egy részt, ha elviszik onnan - fejtette ki Czirbus Gábor. Az összejövetelen felmerült, hogy a Hunyadi utcán, a kerékpárút mentén lévő konténereket vigyék át a tömbházak másik oldalára, a hőközpont közelébe. Ezt a lehetőséget még meg kell vizsgálni, hiszen arra is oda kell figyelni, hogy ürítéskor be tudjon menni a kukáskocsi. Az úgynevezett sárga házak mögötti parkolónál már van egy zöld kerítéssel körbevett szelektív gyűjtősziget, s esetleg ebben a körzetben még kialakítanának máshol is egy hasonlót.

Hová kerüljenek a kukák, parkolók?

A Hunyadi és a közeli Kálvin utcában is megnövekedett a forgalom, ezért a lakók azt is kérték, hogy tenni kellene ez ellen valamit. Lehetőségként szóba került a sebességkorlátozás, de ez csak akkor válik be, ha be is tartják. Az érintett részen több oktatási intézmény is van, ezért újabb zebrát is szeretnének a lakók. - Ezzel az a probléma, hogy már ki lett alakítva több gyalogos átkelőhely is, újat nem tudunk kijelöltetni, mert a szakhatóság úgy sem adna rá engedélyt, mivel túl közel lennének egymáshoz - mondta Czirbus Gábor. A tömbházak között van a Pulitzer kollégium - mely a pénteki fórumnak is helyszínt biztosított - s néhányan azért szólaltak fel, mert a kollégisták hangosak, a lakók számára kihelyezett padokat elfoglalják, szemetelnek, s a rájuk szólóknak durván visszavágnak. Czirbus Gábor válasza: megkéri a kollégium vezetőjét, hogy néhányszor sétáljon vele végig, s nézzék meg, mit is csinálnak a padoknál a gyerekek.

Munkatársunktól. K.