2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Reklám
Tudósító | 2017-11-24 10:00:28

Hogyan válasszunk könyvelőt?

Megfelelő könyvelőt nem egyszerű találni. Kánvási Katalin közgazdászt, igazságügyi adó-és járulékszakértőt arról kérdeztük, mire kell odafigyelnie egy vállalkozónak, amikor könyvelőt választ.

Hogyan válasszunk könyvelőt?

„Fontos, hogy megfelelő írásbeli szerződés legyen az ügyfél és a könyvelő között. Ezen kívül a könyvelőnek kell, hogy legyen felelősségbiztosítása. A leglényegesebb azonban az, hogy a könyvelő saját ügyfélkapuja alá vegye a vállalkozót, mert az adóhatóság ez alapján fogja tudni az EGYKE nyomtatvány kitöltése után, hogy melyik vállalkozót ki könyveli” – mondta Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó-és járulékszakértő, majd hozzátette, a könyvelő feladata az adózási, számviteli, pénzügyi jogszabályok betartása, illetve, akinél bérszámfejtés is van, annak a munkaügyi jogszabályokkal is tisztában kell lennie.

Lényeges, hogy kötelezően csak a vállalkozóknak kell könyvelő, a magánszemélyeknek egy évben csak egyszer van szükségük könyvelőre, amikor előző évi adóbevallásukat készítik el, május 20-ig. Vannak adószámos magánszemélyek és magánszemélyek, akik ebbe a körbe tartoznak. Ha ők nem tudják az ügyfélkaput kezelni, vagy nincsenek olyan tudás birtokában, hogy a bevallásukat önállóan készítsék el, akkor szükséges a szakember felkeresése.

Hogyan válasszunk könyvelőt?

Fontos kiemelni, hogy noha a NAV elkészíti az adóbevallást a magánszemélyek részére, vannak olyan esetek, amikor nem tudja ezt a hatóság megtenni. Ilyen például, ha egy magánszemély osztalékjövedelmet kap, vagy ingatlant ad bérbe, esetleg egyéb, magán célú tevékenységet végez – például óraadó. Ekkor a NAV nem látja azokat a kibocsátott számlákat, amelyeket havi szinten ad ki az adott személy.

 

Kérdéseikkel Kánvási Katalin közgazdászt, igazságügyi adó-és járulékszakértőt a 20/985-17-07- es telefonszámon érik el.

Egyéb elérhetőségek:

Szegedi iroda: 6724 Szeged, Nyitra u. 11/a.   fsz.1.  (telefoni bejelentkezés alapján)

Szentesi iroda: 6600 Szentes, Kossuth u. 17. 5/24. 7.30 - 16 - ig van nyitva

www.kanvasikatalin.hu

 

Ács Helga