2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-6°C
Tiszta / -8°C
k / -6°C
sze / -5°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-10-12 12:20:04

Hogyan előzzük meg a szén-monoxid mérgezést?

A szén-monoxid egy szagtalan gáz, amely, ha bekerül otthonunk légterébe, és átlép egy bizonyos határértéket, komolyabb rosszullétet, akár halált is okozhat. Ennek részleteiről, valamint a fűtési módszerekről és a szezon teendőiről beszélgettünk a csütörtöki Napraforgó magazinban Varga Ferenccel, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt távfűtési részegységvezető, valamint Király Józseffel, a Katasztrófavédelmi Kéményseprők Csongrád Megyei Ellátási Csoportjának vezetőjével.

Hogyan előzzük meg a szén-monoxid mérgezést?

A távfűtési időszak minden évben szeptember 15-től április 15-ig tart, ezt jogszabály írja elő a távhő szolgáltatónak, amelynek értelmében ha 3 napon keresztül 11 fok alá esik a hőmérséklet, a fűtést automatikusan el kell indítani a szolgáltatónak. Hódmezővásárhelyen az elmúlt években október 15. körül indították el a fűtést, idén valamivel korábban, október 5-én melegedtek fel először a lakások.

„A távfűtő szektorban nem a fűtési idény a legnagyobb munka,a  felkészülés nyáron nagyobb munkát igényel, ekkor történnek a karbantartások, a gázkazánok ellenőrzése, szemlézése, a távvezetékeken történt meghibásodások kijavítása. Vásárhelyen geotermikus alapokra van a rendszer építve, ami azt jelenti, hogy fűtésünk a melegvíz termeléséből jön létre, a hő nagy részét ez biztosítja. Nagy fokú lehűlés esetén gázkazánnal melegítünk a vízen” – mondta Varga Ferenc, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt távfűtési részegységvezetője, majd hozzátette, városunkban egyedülálló módon termálvizet használnak ehhez, ennek hőjét a földből, hőcserélőkön keresztül, a földből nyerik ki, amikor lefűtötték, a Vásárhelyen lévő 2, visszasajtoló kúttal juttatják vissza a vizet. Ez egy környezetkímélő fűtési módszer, nem jár légszennyezéssel.

Hogyan előzzük meg a szén-monoxid mérgezést? Varga Ferenc

"A távfűtés megközelítőleg 2800 lakásban biztosítja a meleget, ehhez hozzájönnek még a különféle közintézmények is, így megközelítőleg 3-3500 lakásnak megfelelő épület fűtéséről gondoskodunk" - mondta Varga Ferenc.

A fogyasztók részéről a távfűtés megindítása semmilyen előzetes felkészülést nem igényel, mindössze arra kell oda figyelniük az ilyen módszerrel felfűtött társasházak lakóinak, hogy fűtési szezonban fűtéskorszerűsítésre, úgy mint például radiátor cserére,  fürdőszoba felújításra nincs lehetőség, mert a társasház adott épületében a teljes vizet le kell engedni, fűtés ott nem lenne ekkor. A rendszer visszatöltése során pedig levegő kerülhet a rendszerbe, amelynek következtében lehetnek olyan radiátorok, amelyek nem tudnak fűteni addig, amíg a levegőt nem tudják elvezetni a rendszerből.

Nagyon sok lakásban, ingatlanban melegítik fel otthonaikat gázzal. Leggyakrabban a gázzal történő tüzelésnél fordul elő a szén- monoxid szivárgása, amely a nem megfelelő égés következtében alakul ki és szaporodik fel a helyiségben. „A nem megfelelő levegőutánpótlás, a készülékek nem megfelelő karbantartása, valamint a párátlanítók, szagelszívók egy légtérben való üzemeltetése a gázkészülékkel rásegíthetnek ennek a szagtalan és akár életveszélyes állapotot is előidéző gáz „elszaporodására.”  A megfelelő levegőutánpótlás, és az elszívó ventillátorok reteszelővel  történő elválasztása a gázkészüléktől megelőzheti a szén-monoxid kóros mértékű szivárgását” – hívta fel a figyelmet Király József, a Katasztrófavédelmi Kéményseprők Csongrád Megyei Ellátási Csoportjának vezetője.

Hogyan előzzük meg a szén-monoxid mérgezést?

Király József

A szakember kitért arra is, hogy rendkívül fontos készülékeink karbantartása, legyen szó akár gázkonvektorról, gázbojlerról, vagy vegyes tüzelésű kazánról. Minden évben, a fűtési szezon kezdetet előtt szakemberrel szükséges átvizsgáltatni meleget okozó berendezéseinket, ahol kémény van, ott ennek a vizsgáltatása jelenleg kötelező is.

A szén-monoxid, ha átlép egy bizonyos határértéket, fejfájást, rosszullétet okoz (hányingert, szédülést), nagyobb dózisban eszméletvesztéssel is járhat, és akár halált is okozhat! Amennyiben az imént felsorolt tüneteket észleljük magunkon, azonnal szellőztessünk, és menjünk ki a szabad levegőre, majd hívjuk a mentőket. A szén-monoxid, az egészségre káros koncentrátumát mérhetjük különféle érzékelőkkel, amelyek beszerzése igen ajánlott. A Fogyasztóvédelem honlapján találunk egy pozitív és egy negatív listát a fellelhető készülékekről, így könnyedén tudunk tájékozódni arról, mely készülők a megfelelő számunkra.

A különféle, égetésre nem ajánlott anyagokkal kapcsolatban Király József elmondta, a háztartási hulladékok, a gumi, a PET palackok, a tüzelésre „kínált” ruhák elégetésével környezetvédelmi jogszabályt szegünk, hiszen ezen anyagok elégetése károsak mind a környezetre, mind az egészségünkre, de problémát okoznak a kéményekben és a tüzelő berendezésekben is.

 

Ács Helga