2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Regionális Hírek
Kutasi Roland | 2012-03-29 19:43:37

Hódok, tojások és rock "n" roll a Vásárhely Látóhatár bemutatóján

Csütörtök este a Németh László Városi Könyvtárban mutatták be a Vásárhelyi Látóhatár legújabb, kilencedik számát. A negyedévente megjelenő folyóiratban szereplők közül Tölgyesi Györggyel, a Hód Program szaktanácsadójával, Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő népi iparművésszel, a népművészet ifjú mesterével és Sulyok Zoltánnal, a Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány elnökével Simon Ferenc, a folyóirat irodalmi szerkesztője beszélgetett.

Hódok, tojások és rock \Mindannyian művészek vagyunk – mondta el Bereczné Lázár Nóra, aki véletlenül találkozott a hímestojás-festéssel. Egy pályázatra készített hat alkotást, amely sikerét jelzi, hogy a pályázatot meghirdető Hagyományok Háza szakértője konzultációra hívta. Azóta a világ legtöbb kultúrájában alapmotívumként szereplő tojásfestés történetét és annak jelenlegi kultúrájának tanulmányozásába kezdett.

Az alkotó, akit elkísértek az általa vezetett Algyői Tojásfestő Műhely fiataljai is elkísértek, prezentációban mutatta be a gyimesi, moldvai és hárompataki területen végzett kutatásait, és elárulta, hogy a csángó kultúra szimbólumrendszeréről készül könyvet írni.

Hódok, tojások és rock \Százötven éve lőtték ki az utolsó hazai hódot – közölte Tölgyesi György. A Hód Projekt szaktanácsadója kifejtette: a hódokat bundájukért, és minden testrészükért vadásztak, míg a mezőgazdasági területek gazdái a kártételek miatt vadászták a prémes állatokat, azonban az újratelepítés során több hibát is vétettek.

A legfontosabb probléma az információk hiánya – szögezte le a szakértő, aki szerint a hódokat egyes területeken olyan helyre telepítették, ahol nem volt elegendő élelmük, így a környező mezőgazdasági területekről szereztek táplálékot, kiváltva az ott gazdálkodók haragját, míg másutt a vadászok és kutyáik háborgatják a nyugalmat kedvelő jószágokat.

Hódok, tojások és rock \A Körtvélyesre telepített állatok az első árvíz során menekültek Tölgyesi György közeli területére, ahol most jól érzik magukat, és készülnek a születésnapjukra. Mint a szaktanácsadó elmondta, tervezik, hogy a hódok védelmének világnapot terveznek kinevezni.

A hód Hódmezővásárhely számára kulturális és természeti érték is, ma már nem vonják kétségbe, hogy a város nevében annak az állatnak a neve szerepel, amely jellemzője volt a Hódtó idején meglévő környezeti világnak.

Benák Katalin, a Vásárhelyi Látóhatár főszerkesztője bejelentette, hogy a korábban meghirdetett logópályázaton a Dunántúlon élő, de Vásárhelyt és a lapot is jól ismerő számítógépes grafikus, Bartha Gábor pályázatát találták a legjobbnak, így a legfrissebb szám már az új fejléccel látott napvilágot, a felnőttek között különdíjat érdemelt ki Miklós András terve, míg a fiatalok munkái közül Kovács Ágnes és Bense Máté tervét értékelték különdíjjal.

Hódok, tojások és rock \Sulyok Zoltán, a Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány elnökéve szervezetükről elmondta: két fő irányban munkálkodnak, az egyik a természet szeretetének és védelmének népszerűsítése, míg a másik vonal a kulturális értékek felmutatása és a könnyűzene területén alkotó fiatal zenekarok és előadók megismertetése. Sulyok Zoltán szólt arról is, hogy az általuk szervezett Hód-Stock fesztiválok találkozási lehetőséget jelentenek a fiatalok és a zenei előadók között, míg a LÖSZ Fesztiválon kulturális értékeket kívánnak felmutatni. Egy amatőr rockzenekar is képes olyan értékeket felmutatni, mint egy bölcs poéta – jelentette ki az elnök, aki hozzátette: tehetségkutatóik során szakértők segítségét veszik igénybe, hogy a biztosak legyenek abban, hogy igazolják: ami amatőr, az nem dilettáns.

Hódok, tojások és rock \Az est végén Sulyok Zoltán zenekara, a Kyle Troy Tribute Band adott ízelítőt műsorából, amelyben a környezetvédelem és a társadalmi élet fontos kérdéseire egyaránt rávilágítottak.

A Vásárhelyi Látóhatár estjén a lapban megjelent írásokból, valamint Ady, Apollinaire és Rilke költeményeiből Juhász Éva és Mészáros Ákos, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulói adtak elő.

Arnay