2018. január 22. hétfő, Vince
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
k / -0°C
sze / -1°C
Regionális Hírek
Kovács Péter | 2012-09-06 13:43:30

Hódmezővásárhelyen fejeződik be az év legnagyobb ökokalandtúrája

Szolnokon folytatódik pénteken, és az eredeti tervvel ellentétben nem Szegeden, hanem Hódmezővásárhelyen fejeződik be vasárnap a Tisza völgyébe szervezett, a fenntartható életmódot népszerűsítő ökokalandtúra, amely június 8-án Tiszabecsen kezdődött.

Hódmezővásárhelyen fejeződik be az év legnagyobb ökokalandtúrájaA Tiszavölgy Kalandtúra valamennyi szakaszán - az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió 40 millió forintos támogatásának köszönhetően - háromszázötvenen vehettek, illetve vehetnek részt díjmentesen - tájékoztatta Kéky Kira, a rendezvény sajtófőnöke az MTI-t.
Az idei év legnagyobb ökokalandtúrájának célja az, hogy a nyári hónapok öt hétvégéjére tervezett ingyenes természetjárással - a táj adottságait kihasználó sportok tárházát felvonultatva - felhívják a turisták figyelmét az ország egyik legjelentősebb természeti, illetve kulturális értékekkel bíró területére.
Az újabb indulókat a napi 50-60 kilométeres kerékpározáson kívül evezés, úszás és kalandpálya is várja a hét végén. Pénteken Szolnokon megtekinthetik a Gulyás fesztiválra készülő város nevezetességeit, Rákóczifalván megismerkedhetnek a kuruc hagyományokkal és megnézhetik a Macimúzeumot, majd kóstolhatnak bodagot Cibakházán, és kipróbálhatják a kalandpályát a Tiszakürti Arborétumban. Az első esti szállás helyszínén pedig éjszakai fürdőzésre is lesz lehetőség.
A túra résztvevőit Tiszakécskén szüreti hangulattal és helyi termékekkel várják, Csongrádon fafaragóval, kézművesekkel és borászokkal találkoznak, majd a Tisza egyik legszebb strandján, a Kőrös-toroknál csobbanhatnak. Szentesnél rövid evezést követően kiderülhet számukra, hogy melyik volt az a tizenegy mesterség, amelyet az iparosok űztek a városban. A szegvári szélmalom meglátogatását követően Mindszenten a Tisza-parti kempingben pihenhetik ki fáradalmaikat a résztvevők.
A kalandtúra utolsó napján egy ópusztaszeri látogatást követően Mártélyon a vendégek végigjárják a vízi tanösvényt, majd Hódmezővásárhelyen - mielőtt célba ér a Tiszavölgy Kalandtúra - még megismerkedhetnek a híres vásárhelyi hímzéssel, a fazekas mesterség titkaival is.

 

Forrás: MTI