2018. február 23. péntek, Alfréd
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-1°C
Eső / 2°C
szo / -1°C
v / -5°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-09-10 21:55:42

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításon

A Hód – Dog Kutyabarát Egyesület és a MEOE közös szervezésében a Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centrumában rendezett dupla CACIB kutyakiállítás 2. napján, vasárnap rendezték meg a hobby kutyaszépségversenyt.

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításon

Számos gazdi gondolta úgy, hogy benevezi kedvencét a hobby kutyaszépségversenyre. A 4 kategóriában zajló megmérettetésre érkezett többek között rottweiler, border colie, vizsla, szamojéd spicc, hosszú szőrő japán akita, dalmata és törpe tacskó is.

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításon

Benkő Istvántól, a Hód-Dog Kutyabarát Egyesület elnökétől megtudtuk, Hódmezővásárhelyen már 10 éve rendeznek hobby kutyaszépségversenyeket, elsősorban a városnapokon, de a CACIB kutyakiállítás versenye magasabb szintűnek minősül, mert küllembíró látja el a zsűri feladatát. „2. alkalommal rendezzük meg a hobby kutyaszépségversenyt a CACIB-on, amely kiváló lehetőséget biztosít azoknak a kutyáknak, akiket valamiért kizártak a tenyésztésből, de helyet kapnak a keverék kedvencek is. 4 kategóriában lehetett nevezni, ezek a keverék kistestű, a keverék nagytestű, a fajtatiszta kistestű és a fajtatiszta nagytestű. A nevezés alapvető feltétel volt a veszettség elleni oltás megléte, illetve az azonosításhoz szükséges chip is. Két különböző fajtatiszta kutyát nehéz összehasoníltani, ugyanakkor minden kutyának vannak olyan közös jegyei, amelyek alapján megalkotható az objektív bírálat. Csigai Gabriella, küllembíró figyelni fogja az ebek mozgását, egészségi állapotát, a gazdához való viszonyát, kezelhetőségét, a szocializáció szintjét, szőrének állapotát."

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításonBenkő István

A vásárhelyi Bajkán Zoltán Jimmy nevű, 1 éves törpetacskójával érkezett a megmérettetésre.

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításon

Zoltán 3 éve foglalkozik ezzel a fajtával. "Most nagyon nyugodt, mert meg van lepődve, de otthon egy kis izgága. Mindig szerettem a tacskókutyákat, kiváló féreghajtók, egérfogók. Otthon van még egy szuka kutyus is, akinek most 7 pici kutyája van" - mesélte a gazdi, aki azért szeret szépségversenyre járni, mert visszajelzéseket kap kedvencéről.

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításonBajkán Zoltán és Jimmy

 

Béres Zsófia Budapestről érkezett  a 8 éves hosszú szőrű japán akita kutyusával, Dorah-val. Dorah egy vásárhelyi tenyésztőtől való, ezért ilyenkor "hazajár". Az első ránézésre egy kedves mackónak tűnő kutyust megsimogatva is nyugtáztuk: kedves és nyitott állat, ezt gazdája is megerősítette, amikor az eb jelleméről kérdeztük. "Egy nagyon sok munkával elért embercentrikus kutyus, nagyon barátságos."

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításonDorah

Zsófi azt is elmesélte, már többször jártak szépségersenyen, kiváló eredményekkel. "Van két standard hosszúságú szőrű vörös és fehér akitám is, őket kísérte Dorah annak idején versenyekre, de annyira megszerette, hogy most például már csak ő van itt. Mindig is sportkutyáim voltak, az akiták egyébként nagyon makacs fajták. Sokat kell gyakorolni velük egy-egy megmérettetésre, Dorah esetében pedig ma 3,5 órába telt a szőrét elkészíteni." A kemény munkának meg is lett az eredménye, a japán akita kutyus 2. helyezést ért el a versenyen.

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításonZsófi és Dorah

A kategóriák szerint zajló verseny során egyesével kellett felvonulniuk gazdáikkal az ebeknek. Ezt követően Csigai Gabriella vette alaposan szemügyre őket. Olyan mondatokat hallhattunk tőle a fajta azonosítését követően, mint példul: gondos, ápolt szőrzet, kifejező arc, engedelmes, nyitott.

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításon

A kutyaszépségverseny eredményeit itt olvashatják.

Hobby kutyaszépségverseny a CACIB kiállításon

 

Ács Helga