2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Tiszta / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Gazdaság és Politika
Tudósító | 2015-12-09 16:15:57

Hivatali beruházás(ok) lezárása

Szerdán délután adták át ünnepélyes keretek között a megyei központi Kormányhivatal felújított, Rákóczi téri épületét Szegeden. Az átadóünnepségen beszédet mondott Dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja, B. Nagy László országgyűlési képviselő valamint dr. Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Hivatali beruházás(ok) lezárása

Az épület átadásával zárta beruházásait a Kormányhivatal. Október végén több, a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületeit érintő beruházás zárult, amelyek összességében közel 3 milliárd forintból készültek el. A fejlesztések döntő mértékben uniós pályázati pénzből valósultak meg, de jelentős volt a hazai forrás felhasználása is. Az akadálymentesítés a Kormányablakok kialakítását segítette elő, amelyből 11 nyílt az utóbbi másfél évben a megyében, az energetikai korszerűsítés szintén 11 ingatlant érintett. Az építészeti, és az ezzel párhuzamosan zajlott infokommunikációs fejlesztéseknek köszönhetően Csongrád megye minden járásában elérhetővé vált az egyablakos ügyintézés.

Szegeden, a Rákóczi téri központi épületben pedig elkészült az ország legtöbb munkaállomással rendelkező, új típusú ügyfélszolgálata, és október 30-a óta a Szegedi Járási Hivatal is itt látja el feladatát. A mai naptól (tehát december 9-től) pedig bővült az intézhető ügyek száma is, így – az eddigi 423 helyett – már 509 féle ügytípus intézhető a Kormányablakokban.

Hivatali beruházás(ok) lezárása

Dr. Juhász Tünde az alábbiakat fogalmazta meg köszöntőbeszédében: „Négy évvel ezelőtt kezdődött el egy folyamat, amelynek – itt, Csongrád megyében – fontos állomásához érkeztünk el a mai napon. A 2011. január 3-án ebben az épületben megnyílt Kormányablakban mindössze 4 munkaállomásos ügyfélszolgálat kezdte meg a működését, és mindössze 29 féle ügytípusban lehetett itt ügyintézni. Ma ebben az épületben 50 munkaállomás van, és több mint 500 féle ügyben tudnak intézkedni a munkatársaink, csak a Kormányablakban.” Majd páratlan lehetőségként értékelte, hogy Szegeden létrejöhetett az első valóban integrált ügyfélszolgálat. Kijelentette: „Jelenleg itt működik Magyarországon az első és egyetlen olyan hivatal, ahol ennyiféle állami szolgáltatást egy helyen, egy épületben lehet elintézni.”

Hivatali beruházás(ok) lezárása

B. Nagy László azt emelte ki, hogy nem is gondolta 2011-ben, hogy ilyen szép eredményre jutnak, ilyen rövid időn belül. Mindenki közreműködését, türelmét, munkáját, segítségét megköszönte. Majd elmondta, hogy több pozitív visszajelzés érkezett felé, a kedves, mosolygós, segítőkész ügyintézők kapcsán.

Hivatali beruházás(ok) lezárása

Ezt követően dr. Kovács Zoltán tartotta meg átadóbeszédét, ahol kiemelte, hogy az ország összes KEOP-os pályázatának körülbelül 20 %-a Csongrád megyére fordítódott. Rámutatott, hogy nagyon fontos az informatikai rendszer átalakítása is, amelyben – úgy értékelte – még van tennivalójuk, hiszen ez az egyik lelke az államigazgatásnak. Elmondta, hogy 2016 januárjától már majd több mint 600 ügytípusban lehet intézkedni. Aztán az ügyféli bizalom fontosságát hangsúlyozta. Itt megjegyezte, hogy bízik abban, hogy a 2016. július 1-jén induló – területi közigazgatást érintő – közszolgáltatás életpályaprogram, amely illetménynövekedéssel jár majd, vissza tud adni az állam részéről a munkavállalóknak.

Hivatali beruházás(ok) lezárása

Hivatali beruházás(ok) lezárása

Majd kiemelte, hogy a november végén közel 110 törvénymódosítással, melyet elfogadott az Országgyűlés, csökkennek a bruttó ügyintézési határidők, egyszerűsödnek az eljárások, amely mind-mind plusz feladatot ró az ügyintézőkre, így képzést is terveznek a részükre. Az ügyfelek felé pedig azt hangsúlyozta ki, hogy több illeték és igazgatási, szolgáltatási díj marad a zsebükben, „az állami rezsicsökkentésnek köszönhetően”.

Hivatali beruházás(ok) lezárása

Majd a fent említett személyekhez csatlakozott Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is, és a nemzetiszínű szalag átvágásával átadták az épületet, jelképesen lezárva a megyei beruházásokat.

Hivatali beruházás(ok) lezárása

Végezetül megtekintették a hivatalt.

 

 

G.