2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Tudomány és Technika
Czabarka János | 2017-10-17 10:28:20

Hitek és tévhitek az intim higiéniáról

A nők ápoltságának alapvető részét jelenti az intim testrészek tisztántartása is. Számos kérdés vetődik fel azonban ezzel kapcsolatban. Milyen terméket használjunk és milyen gyakorisággal? Túlzásba vihetjük az intimhigiéniát? Párunk számára is jó, ha intim mosakodókat használ? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat szakértő segítségével.

"A hüvely egyensúlyát egy színpadhoz lehet hasonlítani, ahol a függönyt a Lactobacillusok, azaz a Döderlein-flóra alkotja. Ha az intim területek egyensúlya felborul, akár antibiotikum szedését követően, vagy stressz, esetleg táplálkozási szokások változása, túlzott cukorfogyasztás miatt, a Lactobacillusok száma csökken, a „függöny elhúzódik” és a szereplők, vagyis a kórokozók/panaszt okozó baktériumok színre lépnek és elszaporodnak" - mondja Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa. Az intim területek egyensúlyának, ennek részeként a megfelelő pH-értéknek a fenntartása csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát. Ehhez szappan és tusfürdő helyett használjunk külsőleg intim mosakodókat. A szakértővel összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló hiteket és tévhiteket, amik az intimhigiéniát övezik.
1.    A szappanok és tusfürdők nem ideálisak az intim területek tisztítására, ugyanis lúgos kémhatásúak, így Hitek és tévhitek az intim higiéniárólkönnyen felboríthatják az intim területek egyensúlyát, kedvező feltételeket teremtve a fertőzések elterjedésének. Az intim mosakodók ezzel szemben savasabb kémhatásúak, és illeszkednek az intim területek pH-értékéhez.
2.    Illemhely látogatása előtt és után is fontos a kézmosás. Nyilvános helyeken kerüljük a WC-deszka használatát. A végbélnyílást elölről hátrafelé, a hüvelytől távolodóan érdemes tisztítani.
3.    Az intim mosakodókat kizárólag külsőleg használjuk a szeméremtest tisztítására, a hüvelybe semmiképpen se juttassuk, ugyanis az a Lactobacillusok számának csökkenéséhez vezethet, így ellentétes hatást válthatunk ki, és akaratlanul is növelhetjük a fertőzésveszély kialakulását.
4.    Létezik és gyakran előforduló probléma a túlzásba vitt intimhigiénia. Ide tartozik az intim mosakodók túlzottan gyakori, napi egynél jelentősen több alkalommal történő használata, vagy akár az irrigálás is. Ez utóbbi, vagyis a hüvely öblítése kifejezetten káros a női egészségnek.
5.    A férfiak intimhigiéniája nem csak saját egészségük, komfortérzetük miatt fontos, hanem a partner védelmének érdekében is. Nem megfelelő tisztálkodás esetén állandó gyulladás alakulhat ki a nemi szerven, sőt egyes kutatások szerint a partnernél emelkedik a hüvelyfertőzés esélye, de akár a HPV-okozta méhnyakrák kialakulását is elősegítheti a nem megfelelő intimhigiénia.

Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. A Neutromed termékei figyelembe veszik a hormonális változások okozta pH-értékek eltérését, ezáltal kínálva megoldást a különböző életszakaszban járó nők számára a belső egyensúly megtartásához. Az intim mosakodók között megtalálható az érzékeny bőr számára kifejlesztett gél mellett frissítő, hidratáló hatású, valamint szappan- és színezékektől mentes változat is.

forrás:Szilvási-Kassai Eszter