2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-5°C
Felhős / 1°C
v / -5°C
h / -5°C
Gazdaság és Politika
Megyeri József | 2017-01-30 07:04:17

Hétfőn reggel érkezik Szegedre Orbán Viktor

A miniszterelnök a Modern Városok Program keretében tárgyal a város vezetésével. Orbán Viktor legutóbb 2014-ben járt hivatalos látogatáson a napfény városában.

A Modern Városok Program keretében az elmúlt két évben Orbán Viktor kormányfő már a megyei jogú városok döntő többségével aláírta a kormányzat által támogatott fejlesztésekről, beruházásokról szóló együttműködési nyilatkozatokat, 2017-re Győr és Hódmezővásárhely mellett a két szocialista vezetésű település, Salgótarján és Szeged maradt. A miniszterelnök január 30-án érkezik a napfény városába. A kormányfői konvoj a tervek szerint 8 órára fut be a városházára, ahol Orbán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában folytat szűk körű megbeszélést Botka László polgármesterrel és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel. A miniszterelnök és a polgármester 10 órakor tartanak közös sajtótájékoztatót.

Az előzetes információk szerint a kormányzat egyebek mellett a déli Tisza-híd, az új fedett uszoda és az ELI köré tervezett 200 hektáros ipari-tudományos-innovációs park, valamint a két megyei jogú várost összekötő tramtrain létesítéséhez ígérhet és adhat támogatást Szeged városnak.

Hétfőn reggel érkezik Szegedre Orbán Viktor

A látogatásnak külön pikantériát ad, hogy Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként folytat jelenleg egyeztetéseket a balliberális pártokkal, és minden nyilatkozatában hevesen ekézi Orbán Viktort, a kormányt és annak politikáját, tevékenységét. A hvg.hu-nak egyenesen azt mondta: a látogatás és egyeztetés “nem kegy, hanem kötelező kör a kormány, illetve a miniszterelnök részéről”, és “Szeged fejlesztésén túl semmiben sem beszélnek egy nyelvet a kormányfővel”. Portáluknak nyilatkozva erről B. Nagy László, Fidesz szegedi parlamenti képviselője és Nógrádi Tibor helyi Fidesz-elnök is “példátlan bunkóságnak”, “kocsmai stílusú megszólalásnak” minősítették a botkai nyilatkozatot, megüzenvén egyúttal: rendkívül sajnálatos, hogy a polgármester nem méri fel a kockázatot, hogy személyes (párt)politikai karrierjének építgetése okán 170 ezer ember sorsát, boldogulását teszi kockára, veszélyezteti Szeged jövőjét.

Botka László, a Szegedi Közéleti Kávéház estjén is beszélt Orbán Viktor hétfői látogatásáról, némiképp finomítva korábbi kijelentésein. Azt mondta, szerinte a „legnormálisabb dolog”, hogy fogadja a kormányfőt, és az nem lenne a normális, ha a miniszterelnök nem látogatna el egy olyan jelentős városba, mint Szeged.

Forrás: szegedma.hu