2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
-0°C
Felhős / 4°C
v / -0°C
h / -0°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-08-10 11:36:18

Hétfőn indul az útlezárás az ünnepség miatt

Hódmezővásárhelyen az augusztus 20-i programsorozat a Szent István téren lesz. Emiatt a 47-es út egy szakasza le lesz zárva. Ennek részleteiról, illetve a programokről is beszélgettünk a Rádió 7 csütörtöki Napraforgójában dr. Kószó Péter alpolgármesterrel és Varga Anikóval, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vezetőjével.

Hétfőn indul az útlezárás az ünnepség miatt

Hódmezővásárhelyen István, az államalapítás és a magyarság előtti tisztelgést több rendhagyó elem is kíséri. Ilyen például maga a helyszín is. Az elmúlt években megszokott Kossuth téri vigadalom helyett, az idén mind a Szent István Király Ünnepe, mind pedig a XIII. Bor- és Gasztrofesztivál a Szent István téren lesz augusztus 18-20. között.

Hétfőn indul az útlezárás az ünnepség miatt

Dr. Kószó Péter

A programok és az előzetes munkálatok miatt az útlezárások már augusztus 14-i kezdettel életbe lépnek. Lezárják a 47-es utat a Jókai utcától a Kálvin János térig. Ez elsősorban az átmenő személy- és tehergépjárművekre vonatkozik. Ők a Jókai utca, Szántó- Kovács János utca, Dr. Rapcsák András utca, Deák Ferenc utca, Petőfi utca vonalon fogják tudni elkerülni az ünnepség miatt lezárt területet. A célforgalom számára azonban kisebb utcákon keresztül megközelíthetőek lesznek az egyes helyszínek, így például a piac is. A fent említett szakaszon belül azonban lesz egy rész (a Szent István temlpomtól a tűzoltóságig terjedően), ahova egyáltalán nem hajthatnak be gépjárművel. Itt helyezkednek el ugyanis, az úttesten az árusító bódék. A lezárás egészen augusztus 21-ig 16 óráig tartanak. Ez idő alatt rendőri és közterület felügyeleti erők, illetve táblák segítik a közlekedőket.

A programokat szemlélve különlegesség még, hogy a hivatalos ünnepség nem augusztus 20-án, hanem 19-én este 18 órakor kezdődik. További érdekesség, hogy a városba érkezik a Szent Korona másolata is, amelyhez kapcsolódik egy körmenet is. Újdonság az előző évekhez képest, hogy a "Vásárhely Bora" címet ezúttal nemcsak a szakma fogja eldönteni, hanem közönségszavazást is indítanak a szervezők, amelyet a zárónapon, vasárnap hirdetnek ki.

Hétfőn indul az útlezárás az ünnepség miatt

Varga Anikó

Az idén egy igazi gasztro- és borfesztivállal találkozhat majd mindenki, aki kilátogat a Szent István térre. Összesen 19 tájegységről 38 borászat érkezik Hódmezővásárhelyre, de lesznek kézműves sörök is. A finom nedűk mellett, többek közt, a magyar, a török, a horvát, a szerb, a spanyol és a cigány konyhák hagyományos ízeit is végigkóstolhatják az érdeklődők.

ÉR.