2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
1°C
Eső / 3°C
cs / 1°C
p / 2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-07-12 15:13:34

Helyi érték: a népszokástól a tölgyfáig

Számos dologból válhat helyi érték, így van ez Apátfalván is. A községben így került fel többek között a listára a pátfalvi lakodalmas és ragadványnevek, a népi halászat a Maroson vagy a millenniumi tölgyfák. Hiszen nem csupán régi épületeket, mint a Langó-kápolnát kell megőrizni az utókornak, hanem egy-egy jellemző tevékenységet is, jelen esetben a gyökértermesztést.

Helyi érték: a népszokástól a tölgyfáig

A pátfalvi lakodalmas

Apátfalván 2013-ban alakították meg a Települési Értéktár Bizottságot, s a munkát a következő esztendő elején kezdték el. - Ez eleinte puhatolózást jelentett, vagyis összegyűjtöttük azokat a hagyományokat, melyek a községünkre jellemzőek - tudtuk meg a bizottság elnökétől. Vargáné Nagyfalusi Ilona hozzátette: 2015-től egy-egy esztendőben több ülést is tartanak, melyek során újabb és újabb értékeket vesznek fel a listára.

Helyi érték: a népszokástól a tölgyfáig

A gyökértermesztés 2016 decemberében került fel a listára

Ezalatt a néhány esztendő alatt odáig jutott el a bizottság, hogy eddig összesen 32 helyi értéket sikerült dokumentálni. Hét kategóriába sorolják azokat a dolgokat, épületeket, növényeket, népszokásokat illetve egyebeket, melyeket meg kívánnak őrizni az utókornak. De melyek is ezek a kategóriák, illetve mik is az apátfalvi értékek, azt Vargáné Nagyfalusi Ilona itt sorolja:

Helyi érték: a népszokástól a tölgyfáig

Helyi érték: a népszokástól a tölgyfáig

A Langó-kápolna

Államunk 1000 éves fennállása alkalmából még 1896-ban a kincstári erdőgondnok 25 életerős kis tölgyfát adományozott Apátfalvának. Ezeket a csemetéket el is ültették a községben, így többek között hatot az állami anyakönyvi hivatal elé, négyet az iskolák épületeinél, ötöt pedig a Kossuth utcában, valamint szerte a településen. Mára mindössze kettő maradt meg a 25-ből, a Kossuth és a Hajnal utca sarkán lévőek. A két, 121 éves famatuzsálem is helyi értéket képvisel. A kocsányos tölgyek magassága 23 méter, törzskerületük pedig 3,69 méter.

Helyi érték: a népszokástól a tölgyfáig

A két kocsányos tölgy

A Csongrád Megyei Értéktárral is nagyon jó kapcsolata van az apátfalviaknak. A híres pátfalvi fehér hímzést a megye már magasabb értékszintre is javasolta. - Azt érdemes tisztázni, hogy mi nem egy újabb múzeumot akarunk a településen létrehozni, hanem a szellemi örökségünket kívánjuk dokumentálni és így megőrizni - fejtette ki Vargáné Nagyfalusi Ilona. Maga a folyamat alulról építkezik, vagyis egy helyi lakos úgy gondolja, hogy valami érdemes arra, hogy a listára kerüljön, akkor ezt jelzi a bizottság felé írásban. Amennyiben a tagok úgy ítélik meg, hogy tényleg érdemes a megőrzésre, akkor indulhat el az egész folyamat.

Helyi érték: a népszokástól a tölgyfáig

Az apátfalvi fehér hímzés

Munkatársunktól. K.