2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-7°C
-5°C
Tiszta / -7°C
h / -5°C
k / -5°C
Gazdaság és Politika
Tudósító | 2018-02-08 23:50:27

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

A pénteki közgyűlésen fogja megtartani a rendőrség a 2017-es évről való beszámolóját amivel kapcsolatban Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere a csütörtökön tartott választási fórumon az Újvárosi Olvasókörben elmondta: az adatok alapján Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb megyei jogú város. Az eseményen részt vett Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő is, aki beszámolt arról, hogy Orbán Viktor Miniszterelnök szerint miért érdemes a FIDESZ-KDNP jelöltjére szavazni február 25-én.

Hegedűs Zoltán választási fórumsorozatának csütörtöki állomása az Újvárosi Olvasókör volt. Az esemény, amin több mint 70 érdeklődő volt jelen, 18 órakor kezdődött. Cseri Tamás önkormányzati képviselő moderátorként működött közre a rendezvényen. Bemutatta a felszólalókat, majd elmondta: sokan főpróbának tartják április 8. előtt az időközi polgármester választást Hódmezővásárhelyen.

„A FIDESZ egy olyan saját jelöltet indított, akit szerintem mindenki ismer a városban. Mi nem zsákbamacskát árulunk, a programunkat mindenki ismeri, hiszen évek óta dolgozunk a megvalósulásáért és nem csak ígérgetünk” – tette hozzá Cseri.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

Havasi Katalin, a FIDESZ helyi szervezetének elnöke kifejtette, hogy a város vezetése nem egy emberről szól, hanem egy csapatmunkáról.

„Arról kell döntenünk február 25-én, hogy megtorpanjon a fejlődés és botrányváros legyen Hódmezővásárhely, vagy folytathassuk az eddig megkezdett közös munkát”- mondta Havasi.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

Bálint Gabriella, a KDNP-helyi elnöke felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a másik két jelölt közül az egyik baloldali független, míg a másik trójai falóként szolgál a mögötte összegyűlő pártoknak, akik a szélső baltól a szélső jobb oldalig felsorakoztak mögötte.

„Hegedűs Zoltán soha nem választotta a könnyebbik utat. Alázattal, elhivatottsággal végzi, már több mint 10 éve a dolgát”- érvelt Bálint Gabriella.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

Hegedűs Zoltán, a FIDESZ-KDNP jelöltje kiemelte, nem a polgármester, hanem a képviselő-testülettel való közös munka és együttműködés vezeti a várost a helyes irányba.

„Nagyon fontos, hogy azokat a célokat, amik a különböző embereket jellemzi, meg kell próbálni egy irányba terelni. Azért dolgozzunk, hogy nekünk, a gyerekeinknek és unokáinknak együtt építsünk egy szebb jövőt”- fogalmazott a politikus, aki a továbbiakban beszámolt arról, hogy mi történt a héten vele.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

A polgármester jelölt elmondta, hétfőn találkozott Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterrel és tárgyaltak a Modern Városok Program megvalósulásáról. Hegedűs tájékoztatott, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter kedden, Vásárhelyen járt és együtt nézték meg az 5,2 milliárd forintból megújuló hódmezővásárhelyi laktanyát. Hozzátette: az Ady Endre utcában, egy új honvédelmi szakgimnázium fog nyílni, valamint a kórház és a honvédség közötti megállapodásra is kitért, ami szerint a katonák ellátására Vásárhelyen is lehetőség nyílik a jövőben.

Az alpolgármester beszámolt az Orbán Viktor Miniszterelnökkel szerdán elfogyasztott kávéról és beszélgetésről is. Elmondta, hogy az ország első emberével tárgyalt a piac fejlesztéséről és a templomok felújításáról is.

Hegedűs kitért arra is, hogy az iskolák, így a Nádor utcai iskola, a Klauzál Gábor Általános Iskola, valamint a Szent István utcai Általános Iskola is energetikai korszerűsítésen fognak átesni még az évben. Elmondta: Az olvasókörök is megújulnak, amire az önkormányzat 400 milliót nyert pályázaton. A Keleti elkerülő úttal kapcsolatban kifejtette: az újvárosi és susáni lakosok életében komoly változás lesz, amikor elkészül. Hozzátette: a beruházást még idén be fogják fejezni. A polgármester jelölt beszámolt az Ipari Parkban történő fejlesztésekről is.

„Múlthét pénteken fogadta el a város 2018-as költségvetést. 11 éve veszek részt ennek a készítésében és elmondhatom: ez volt a legegyszerűbb. Idén 416 millió forint szabad tartalékunk volt, ezért a legfontosabb társadalmi csoportok képviselőivel leültem és megbeszéltük, hogy mit tegyünk ezzel a tartalékkal. Mindent megteszünk a munkabérek emelkedéséért is, ezért kínáljuk fel a vállalkozóknak azt a lehetőséget, hogy az építményadó 30%-át elszámoltathatják bérfejlesztésekre” – mondta Hegedűs. Hozzátette nem szabad megfeledkezni azokról az emberekről, akik előttünk járnak, ezért 10 ezer forintos Erzsébet utalványt fognak a nyugdíjasok kapni a várostól, még húsvét előtt.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

A politikus beszámolt a jelenleg zajló és a jövőben történő beruházásokról is a fórumon. Elmondta, a város szívét terhelő átmenő forgalomtól hamarosan megszabadul Hódmezővásárhely, hiszen március 29-én át adják az Északi elkerülő utat. Tájékoztatott arról is, hogy a Tram-trainnel kapcsolatos sínfektetési munkálatokat, valamint sínfelújítást, még a hónapban el fogja a kivitelező kezdeni. Kitért a belterületi és külterületi utak fejlesztésére, valamint a külterületi városrészeken végzett beruházásokra is. Hozzátette: 1 milliárd forintból 3 városrész csapadékvíz elvezetését is korszerűsíteni fogják.

Beszámolt arról, hogy sok városban hiány van bölcsőde helyekből, de Hódmezővásárhelyen ez nem probléma, hiszen megújultak a legkisebbek számára kialakított intézmények.

„13 óvoda újul meg a városban, amiből 4-et már átadtunk és hamarosan át fogjuk adni az 5.-et is, a Szabadság téri óvodát”- tájékoztatott a polgármester jelölt. Hozzátette: az iskolákat is korszerűsítik, valamint az éttermeiket is fel fogják újítani, a Németh László Gimnázium, Általános Iskoláéhoz hasonlóan. Tájékoztatott arról is, hogy a kórházban a következő cél a fekvőbeteg ellátás korszerűsítése, valamint egy új MRI eszköz beszerzése.

Hegedűs elmondta, hogy a stadionban egy atlétikai dobópályát, valamint egy fedett lelátót is létre fognak hozni. A minőségi otthoncsere programmal kapcsolatban beszámolt arról, hogy eddig 11 szerződést írtak alá, amihez további 4 család csatlakozik, valamint megtörtént az első átutalás is.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

Arról, hogy mi a terve 2019 októberéig a FIDESZ-KDNP polgármester jelöltje kifejtette: az egyik legfontosabb pont, hogy Hódmezővásárhelyre ne engedjenek be illegális bevándorlókat. Beszámolt arról, az összes oktatási intézmény megújítása, az orvosi rendelők felújítása, a piac fejlesztése, a templomok és temetők rendbetétele, a közszférában dolgozók bérének növelése, egy új könyvtár létrehozása, az olvasókörök felújítása valamint a közbiztonság fejlesztése is célja.

„Holnap a közgyűlésen a rendőrkapitány úr befog számolni a közbiztonság helyzetéről. Én már láttam a számokat, nagyon szép eredményt ért el a hódmezővásárhelyi rendőrség. Elmondhatjuk, hogy Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb megyei jogú város. Természetesen ehhez szükség van a kamerarendszerre, amit fejleszteni szeretnék a jövőben is”- mondta Hegedűs. Hozzátette: a sírmegváltási díj eltörlése is fontos pontja a programjának.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő a fórumon beszámolt arról, hogy Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke szerint miért érdemes Hegedűs Zoltánra szavazni:

„Azért érdemes a hódmezővásárhelyieknek Hegedűs Zoltánra szavazni, mert Hódmezővásárhely fejlődése nem állhat meg” – tájékoztatott a Miniszterelnök véleményéről Lázár János. Hozzátette: két út áll a város előtt, az egyik a fejlődés, a másik a káosz.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

Az országgyűlési képviselő megfontolásra javasolta Hegedűs Zoltán szavait, miszerint mindenki polgármestere szeretne lenni.

„Függetlenül attól, hogy ki mit gondol a politikáról, a világ folyásáról, mégis csak az a legfontosabb mindenki számára, hogy Hódmezővásárhely még jobb hely legyen. Ennek feltételeként együttműködésre van szükség a képviselő-testület munkájában” - fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a fórumra érkezése előtt kapta meg a német nagykoalíciós szerződésnek a szó szerinti fordítását, amiben a bevándorlók szétosztásával kapcsolatos passzus keltette fel leginkább a figyelmét, miszerint a migránsok problémáját úgy oldanák meg, hogy szét osztják őket Európában.

„Amikor eljön majd a parlamenti választás napja április 8-án, világosan kell a választóknak látni melyik az a politikus, aki a bevándorlást támogatja és melyik az, aki meg akarja akadályozni. Az ország jövője szempontjából nem mindegy kik alkotják a parlamenti többséget. Nem mindegy milyen ember vezeti az önkormányzatot, a várost és milyen a képviselő-testület összetétele. Ezért ebben a kérdésben világosan kell beszélni” – mondta Lázár János.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Hódmezővásárhely régen katona város volt és most újra azzá kell válnia. Hozzátette: a legkiemeltebb harcoló alakulat állomásozik jelenleg a vásárhelyi laktanyában, aminek a modernizálására 5,2 milliárd forintot költ az állam.

A város ügyeivel kapcsolatban elmondta, hogy Hegedűs Zoltán munkájának is köszönhető, hogy nincsen Hódmezővásárhelynek adóssága. Kifejtette: arra a kérdésre, hogy miért volna jó, ha nem Hegedűs Zoltán lenne a polgármester, még senki nem tudott értelmes választ adni.

Lázár János kitért az Északi elkerülő megépülésének fontosságára is, hiszen 20 ezer járművel kevesebb fog áthaladni nap, mint nap a városon, ahol az átlagosnál is nagyobb a tüdődaganatosok száma egy halálozási felmérés alapján. Elmondta, hogy kiemelten fontos Szeged fejlődése is, ezért valósítják meg 450 milliárd forintból a Szeged-Békéscsaba-Debrecen útvonal négysávúsítását, valamint cél még a Szeged-Budapest vasútvonal, valamint az egyetem fejlesztése is.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kórházzal kapcsolatban beszámolt az intézmény 2006-os bezárásának súlyos következményeiről, azonban a vásárhelyiek munkájának és a fejlesztéseknek hála, mára radikálisan lecsökkent a várólisták száma. Hozzátette: aki elfogadja Gyurcsány támogatását, nem lehet partner a város építkezésében.

Az országgyűlési képviselő kiemelte a rendszerváltás egyik nagy győztese Hódmezővásárhely, hiszen mára a legjobban fejlődő 20 járás közé tartozik. Elmondta, hogy 1,8%-os a munkanélküliségi arány, 550 regisztrált álláskereső van és 400 üres munkahely. Lázár János beszámolt róla, hogy a béremelés pártján áll. Tájékoztatott, hogy 900 millió forint bevétele volt a városnak az építményadóból, amiből 300 milliónyi béremelést írhatnak le a vállalkozók.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

Lázár János felhívta rá a figyelmet, hogy komoly összegekkel kell támogatni a magyar kézben lévő városi, falusi piacok fejlesztését, hogy az emberek ne a multiknál költsék el a pénzüket, hanem a hazai termelőket támogassák. A sírmegváltási díj eltörlésével kapcsolatban tájékoztatott, hogy amint megválasztják az első feladata lesz beadni a törvényjavaslatot rá.

A miniszter beszéde után következtek a lakossági kérdések, ahol Molnárné Dobsa Magdolna elmondta: rendszeresen ingázik Debrecen és Hódmezővásárhely közt és nagyon lassú a haladás, ezért értékeli a 47-es négysávúsítását. Az óvodák felújításával kapcsolatban hálásan számolt be arról, hogy nagy öröm számukra a szép esztétikus környezetbe belépni, ahol új óvoda illat vár mindenkit.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

Lázár János a 47-es főúttal kapcsolatban elmondta, fel kell mérni hol vannak a fejlődéshez szükséges tartalékok az országban. Kifejtette: vidékre fogják csoportosítani a fejlesztési pénzeket, hiszen komoly munkaerőpiaci tartalék van a területeken. Hozzátette: az alföldnek vasút, út, autópálya fejlesztésekre van szüksége.

Hegedűs Zoltán az óvodákkal kapcsolatban beszámolt róla, hogy szülőkkel és óvónőkkel együtt vizsgálták át a korszerűsítés előtt az intézményeket, hogy azok a megfelelő és szükséges újításokon essenek át.

Sebők-Papp Imre a felsőoktatás helyzete felől érdeklődött, mivel a gyermekek elutaznak tanulni és sokszor az adott egyetem városában maradnak, de az új könyvtárral kapcsolatban is kérdezett. Elmondta, hogy a városvezetés szisztematikus munkájának hála, óriási fejlődésen ment át Hódmezővásárhely.

Hegedűs:A legbiztonságosabb megyei jogú város

Az országgyűlési képviselő a felsőoktatás helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy fontos tudni a Szegedi Tudomány Egyetem álláspontját a Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kar irányába. Kifejtette, hogy szükség lenne a magas képzettséggel rendelkező fiatal munkaerőre a mezőgazdaságban. Hozzátette: jó lenne egy élelmiszeripari képzés betelepítése is, de a minőségi műszaki felsőoktatási képzésből is hiány van, hisz csak Kecskeméten van legközelebb ilyen. Lázár János tájékoztatott, hogy a Tram-train adhat a vásárhelyi fiatalok számára lehetőséget arra, hogy ne kelljen albérletet, vagy kollégiumot keresniük Szegeden ahhoz, hogy egyetemre tudjanak járni.

Hegedűs Zoltán a könyvtárral kapcsolatban elmondta, hogy Kossuth térre kiadott tervpályázatok eredménye március közepéig várható. Ha nem jó a helyszín, akkor a tervpályázatot máshova is kiírhatják utána.

 

(x)

 

n.j.