2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Felhős / 1°C
k / -1°C
sze / -2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-12-07 13:07:00

Házfelújítást is lehet tanulni Makón

Németh Ferencnél az ablakokat kell kicserélni, illetve a tető deszkázást kell rendbe tenni - derült ki azon a csütörtöki bejáráson, melyet Makó Honvéd városrészében tartottak. A körzet rehabilitációjának első része tartalmazza azt a Kaláka-programot, mely során a helyiek - önkormányzati segítséggel - kijavíthatják házaik hibáit.

Házfelújítást is lehet tanulni Makón

Gilingerné Ráday Krisztina és Németh Ferenc

Makó leszakadóban lévő városrésze, Honvéd közel 1 milliárd forintos mentőövet kap, ami elsősorban Lázár János miniszternek, a térség országgyűlési képviselőjének köszönhető. A rehabilitáció első ütemében, amire nagyjából 210 millió forint jut, különféle programokat szerveznek. - Ennek eleme a Kaláka, mely azt jelenti, hogy a város és az ebbe bevont cég segítségével megmutatjuk a helyieknek, hogyan kell rendbe tenniük házaikat - mondta csütörtökön a Vasvári Pál utcában dr. Sánta Sándor. A települési képviselő hozzátette: az oktatáson túl az érintettek megkapják a felújításhoz szükséges anyagokat is.

Házfelújítást is lehet tanulni Makón

Matuszka István megnézi, mit kellene felújítani ezen a házon

A Szak-Ma Center Kft.-t bízták meg azzal, hogy koordinálja a honvédi házfelújításokat. - A múlt héten találkoztunk is a lakosokkal, s ennek köszönhetően ki is alakítottunk 3 kalákát, vagyis csapatot, akik részt vesznek ezekben a munkálatokban - nyilatkozta a cég ügyvezetője. Matuszka István kifejtette: ezekben a napokban egyekként felmérik annak 24 családnak az ingatlanját, akik ezt a szándékukat előre jelezték. A vállalkozás szakembert is biztosít, aki segít abban, hogy megfelelő módon tegyék rendbe a házakat. Matuszka István itt részletezi a kaláka lényegét:

Házfelújítást is lehet tanulni Makón

Házfelújítást is lehet tanulni Makón

Németh Ferenc számos dolgot maga old meg, de elkél hozzá az anyagi segítség

- Sánta Sándor képviselő keresett meg azzal, hogy indul ez a lehetőség, örömmel vettem, mert nálunk az ablakok és a tetőszerkezet deszkázása van nagyon rossz állapotban - vette át a szót az egyik érintett ingatlan tulajdonosa. Németh Ferenc rokkantnyugdíjas, a párjával élnek ketten, így nem mindent tudnak saját erőből megoldani. - A munkával nincs baj, hiszen az eredeti szakmám szerint vasas vagyok, a rokonoktól is eltanultam számos olyan dolgot, ami a házfelújításhoz szükséges, csak a pénz kevés hozzá - árulta a férfi, aki így nagyon boldog, hogy hamarosan megújulhat az otthona.

Házfelújítást is lehet tanulni Makón

Honvédban nagyon sok roma család is él, akik számára a hagyományok ápolása szinte ugyan olyan fontosak, mint az infrastrukturális fejlesztések. - Ezért ez az ütem egy tehetséggondozó programot is tartalmaz, mely során számos hasznos dolgot, mint például hangszeres zenét, néptáncot, de színjátszást és főzést is megtanulhatnak a helyiek - tudtuk meg Gilingerné Ráday Krisztinától. A roma nemzetiségi önkormányzat elnökének ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Házfelújítást is lehet tanulni Makón

Házfelújítást is lehet tanulni Makón

Munkatársunktól. K.