2018. február 23. péntek, Alfréd
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-1°C
Eső / 2°C
szo / -1°C
v / -5°C
Regionális Hírek
Megyeri József | 2016-09-21 10:57:21

Hat nap alatt közel 300 ügyfél

Apátfalván zárult tegnap az ország egyetlen mobilizált kormányablakának hat napig tartó Csongrád megyei körútja. Az ügyfélszolgálati busz, amely minden olyan szolgáltatás nyújtására képes az okmányirodai feladatok terén, mint a kőépületekben lévő Kormányablakok, helybe vitte az ügyintézés lehetőségét 15 Csongrád megyei településre. A roadshow a vártnál is nagyobb sikert aratott: 274 esetben történt konkrét ügyintézés, de elérte a 300-at azon ügyfelek száma, akiknek a személyi okmányok pótlásán kívül tájékoztatást, segítséget sikerült adni.

613.5 kilométert tett meg Csongrád megyében a mobil kormányablak, amely nem más, mint egy komplett informatikai háttérrel és egy műholdvevő antennával felszerelt kisbusz. A jármű belsejében két munkaállomást alakított ki a Közigazgatási És Elektronikai Közszolgáltatások Központi Hivatala - így bárhol képes elérni a személyi okmányok adminisztrációjához szükséges informatikai rendszereket. Eredetileg arra az esetre fejlesztették ki a mobilizált ügyfélszolgálatot, hogy katasztrófa helyzetekben, tömeges okmányvesztéskor helyszínre vigye az ügyintézés lehetőségét. Először fordult elő, hogy éles üzemben, naponta általában két településen nyújtsa a szolgáltatást – a Csongrád megyei tesztelés azonban felülmúlta a szakemberek várakozásait. Technikai szempontból is jelesre vizsgázott a rendszer és a körút során megnyilvánuló lakossági igény is azt mutatta, kiválóan lehetne alkalmazni a szolgáltatást a kistelepüléseken a mindennapokban.

Hat nap alatt közel 300 ügyfél

A körút záróhelyszínén dr. Baltay Tímea, a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: „A Csongrád megyei tapasztalat igazolta, hogy ez a kisbusz egy nagyon fontos fejlesztés, amely a jövőre nézve is célul és iránymutatásul szolgál.  Magyarországon jelenleg 262 kormányablak működik, év végégig még további ötöt adunk át, ahol jelenleg 1405 ügykör intézhető, de ez a szám hamarosan el fogja érni az 1600-at. Ugyanakkor figyelembe kell venni azt, hogy még a települési ügysegédi szolgáltatások mellett is vannak olyan helyszínek, ahol mozgásukban korlátozottak, vagy egyéb korlátokkal élők szeretnének ügyet intézni. A Csongrád megyei roadshow során konkrétan ezt az igényt sikerült kiszolgálni.”

Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott a körút tapasztalatait összegezve elmondta: „Jó ötlet volt kölcsönkérni az ügyfélszolgálati buszt, és házhoz vinni a kormányablakok szolgáltatásait. A megye hét járásban 15 településre tudtunk eljutni. Mindenütt örömmel fogadtak bennünket, de leginkább az olyan szociális intézmények és bentlakásos otthonok számára jelentett a busz fontos segítséget, ahol az ott élők egészségügyi állapota nehézzé teszi a hivatalos ügyek intézést: Ők különösen hálásak voltak azért a szolgáltatásért, amit a mozgó kormányablak nyújtott, de mindenütt jó volt látni egész héten az elégedetten távozó ügyfeleket.”

Hat nap alatt közel 300 ügyfél

Varga Márta

kommunikációs vezető

Csongrád Megyei Kormányhivatal