2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-04-10 12:29:36

Három nemzet hajtott fejet - Galériával

Három nemzet, vagyis a magyar, az amerikai és az izraeli emlékezett meg hétfőn Makón Pulitzer József születésének 170. évfordulójáról. A Koronában előadást tartottak a médiamogulról, majd megkoszorúzták a szobrát, a múzeumban pedig kiállítás nyílt róla, valamint barátjáról, Munkácsy Mihályról. Az ünnepségsorozaton részt vett Izrael budapesti nagykövete, valamint az Egyesült Államok nagykövetségének tanácsosa.

Három nemzet hajtott fejet - Galériával

A makói önkormányzat a város neves szülöttének, Pulitzer Józsefnek a tiszteletére emléknapokat szervezett, melynek hétfői zárásaként elsőként a Korona Konferenciaközpontban rendeztek egy előadássorozatot. Ezen Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte a jelenlévőket. A városvezető a beszédében kitért arra, hogy Makó büszke hírös fiára, hiszen a modern újságírás alapjai neki köszönhetőek. Farkas Éva Erzsébet köszöntőjének egy részletét itt hallja:

Három nemzet hajtott fejet - Galériával

Három nemzet hajtott fejet - Galériával

A makói zsidó családban felnövő Pulitzer József az Újvilágban ért el hatalmas karriert. Így a hétfői ünnepségen három nemzet hajtott fejet emléke előtt. A városi programokon részt vett Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete, valamint az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének tanácsosa, Eric Watnik. Dr. Csillag András több évtizede kutatja Pulitzer József életét és munkásságát. A Szegedi Tudományegyetem főiskolai tanárától többek között azt is megtudtuk, hogy nem egy, hanem három évfordulót is ünneplünk, hogy melyek is ezek, azokat itt találja:

Három nemzet hajtott fejet - Galériával

Három nemzet hajtott fejet - Galériával

Eric Watnik, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének tanácsosa

Az előadások után a jelenlévők átsétáltak a közeli Csipkesor előtti sétányhoz, ahol megkoszorúzták az újságkirály mellszobrát. Ezt követően felkeresték az Úri utcában azt a helyet, ahol született Pulitzer József. Igaz, az akkori ház már nem áll, de a helyén lévő épület falán egy márványtábla hirdeti, hogy itt volt az a bizonyos szülőház. Itt is elhelyezték a tisztelet virágait.

Három nemzet hajtott fejet - Galériával

Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete

A József Attila Múzeumban kiállítás nyílt Pulitzer Józsefről és Munkácsy Mihályról. A médiamogult és a neves festőművészt baráti szálak fűzték egymáshoz. Munkácsy még Amerikában is járt Pulitzernél. Ezt követően festette meg a világhírűvé vált újságíró feleségét, s ezt a képet is kiállították most Makón. Emellett számos olyan tárgyat, emléket, melyek a két férfihez köthetőek. Ezen relikviákat a makóiak a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumtól kapták kölcsön. Így a tárlatot Ando György, a békési megyeszékhely kulturális intézményének igazgatója nyitotta meg.

Három nemzet hajtott fejet - Galériával

Munkatársunktól. K.