2018. február 23. péntek, Alfréd
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-1°C
Eső / 2°C
szo / -1°C
v / -5°C
Regionális Hírek
Tudósító | 2017-09-11 21:38:12

Hárman jöttek, hárman mentek a Rotaryval!

Bemutatkoztak azok a cserediákok, akik a Rotary programján keresztül érkeztek városunkba 2017-ben. Velük együtt, megtartották beszámolóikat azok a fiatalok is, akik nemrég értek haza, valamilyen táborból, vagy programról. A rendezvényt hétfőn tartották a Ginkgo hotelben.

Cserediákokkal, fogadószülőkkel és kíváncsi érdeklődőkkel telt meg a Rotary Club hétfői ülése, ugyanis bemutatkoztak az idén Hódmezővásárhelyre érkező fiatalok. A három tinédzser korú tanuló, közül kettő a Németh László Gimnáziumba, egy pedig a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban fog tanulni ebben az évben. 10 hónapot fognak összesen Magyarországon tölteni, a Rotary cserediákprogram keretein belül.

Hárman jöttek, hárman mentek a Rotaryval!

Pablo Mexikóból, Raquel az USA-ból és Kokone Japánból érkezett Hódmezővásárhelyre. Előadásuk folyamán mindhárman elmondták, hogy szeretnék közelebbről megismerni szokásainkat és kultúránkat, valamint bemutatnák nekünk, saját hazájukat is.

Hárman jöttek, hárman mentek a Rotaryval!

Pablo szerkesztőségünknek elmondta, hogy ő már sokfele járt a világban, de most van először Európában. Elmesélte, hogy nagyon tetszik neki Hódmezővásárhely. A legfontosabb és számára legszembetűnőbb különbségként a biztonságot mondta, mivel hiába biztonságos a város ahonnan érkezett, azért fura volt neki hajnali kettőkor nyugodtan sétálgatni az utcán.

"Nagyon szépek a magyar lányok. Mexikóban is gyönyörűek, ez természetes. De itt akárhova mész, bármerre nézel, minden hölgy gyönyörű. Az ételek is nagyon finomak, bár nekem egy kicsit tömény. Mi nagyon sok friss zöldséget eszünk otthon, itt pedig mindent kenyérrel esznek. Híztam is hat kilót mióta itt vagyok. - mesélte a cserediák.

Hárman jöttek, hárman mentek a Rotaryval!

Tompai Attila, a Rotary Club hódmezővásárhelyi soros elnöke elmondta, hogy városunkból három diák utazott ki a hosszú távú program keretein belül Brazíliába, Ausztráliába, valamint Mexikóba.

"Ezek a diákok, akik hozzánk érkeztek, fogadócsaládoknál vannak elhelyezve és itt járnak iskolába is, amit ezúton is köszönünk az intézményeknek, hogy elvállalták. A Rotary célja ezzel a cserediák programmal, hogy erősítse a határokon is átívelő kapcsolatokat és generációról generációra közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat, határoktól függetlenül." - mondta Tompai.

Hárman jöttek, hárman mentek a Rotaryval!

Aki szeretne részt venni a cserediákprogramban, még október közepéig leadhatja jelentkezését a klub weblapján keresztül.

Az este beszámoltak élményeikről azok a diákok is, akik a Rotary rövid utas csereprogram keretében utaztak el. Abonyi Dóra és Stefula Máté Botswanában, Barát Melinda Dél-Afrikában és Komáromi Nóra Oroszországban töltött el 6-11 hetet. Szintén 4 vásárhelyi diák utazott 2 hetes nyári táborba, Hollandiába, Németországba, a Kanári szigetekre és Törökországba.

Hárman jöttek, hárman mentek a Rotaryval!

n.j.