2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
1°C
Eső / 3°C
cs / 1°C
p / 2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-07-14 09:26:48

Harangláb és zászló ügye is a testület előtt

A makói lakosok nemzeti színű lobogó kapnak, hogy kitűzhessék házaikra, az uniós zászló ügyében pedig egyelőre nem született döntés - derült ki a pénteki rendkívüli testületi ülésen. Napirendként szerepelt még egy új harangláb felállítása is, de elnapolták a határozatot, mert a tervezetben szereplő helyszín, a Széchenyi tér több képviselőnek nem felelt meg.

Harangláb és zászló ügye is a testület előtt

10.50: Az ülés folytatódik. Rozsnyai Éva lett a Városfejlesztő Kft. új ügyvezetője, döntöttek zárt ajtók mögött a képviselők. A rendkívüli testületi véget ért.

10.33: Farkas Éva Erzsébet polgármester zárt ülést rendelt el.

10.30: Idősügyi infokommunikációs programban vesz részt az önkormányzat. Technikai változások miatt módosították az ezzel kapcsolatos megállapodást. A Justh Gyula utcai rendelőt felújítják, a kivitelezés hamarosan elindul, ezért az ott dolgozó egészségügyi cégeknek a volt bölcsőde épületét térítésmentesen átadják, hogy zavartalan legyen az egészségügyi ellátás. Elfogadták a határozatot.

10.25: A Hagymatikum bővítése és a Páger Mozi és Rendezvényház kialakítása miatt módosítani kell a területrendezési tervet. Megszavazták.

10.20: Marosvári Attila (PSZM) úgy véli, a Széchenyi tér túl zsúfolt, egyelőre másik helyszínt még nem tud mondani, az idő rövidsége miatt. Farkas Éva Erzsébet polgármester ezért azt javasolta, vegyék le a napirendről ezt a határozat. Elfogadták. Várhatóan július 28-án lesz újabb rendkívüli ülés, akkor döntenek erről a kérdésről.

10.15: Az idei esztendőt az egyházak emlékévének nyilvánította az önkormányzat. Ennek keretében - többek között - egy haranglábat kívánnak felállítani a Széchenyi téren október 21-én. A történelmi egyházak jelképei is rákerülnek erre az alkotásra. A haranglábat a szökőkút környékén szeretnék elhelyezni. Dr. Török Miklós (DK): beszélt az ott lakókkal, akik szerint nem oda kellene tenni a haranglábat. Javaslata: a görögkatolikus temető mellett jobb helyen lenne. Dr. Sánta Sándor (Fidesz) szerint is jó ötlet lenne a másik helyszín, mert így nem csak a belvárosnak lenne egy új emlékhelye.

10.12: A Kárpátaljai Szövetség a magyarországi önkormányzatoktól anyagi támogatás kér balatoni tábor megszervezésére, miszerint hátrányos helyzetű gyermekeket látnának vendégül. A makóiak ehhez 100 ezer forinttal járulnak hozzá. Következő napirendi pont az iskolakezdési támogatás, melynek keretében 1661 diáknak segítenek. Elfogadták.

Harangláb és zászló ügye is a testület előtt

10.10: Kádár József (Fidesz) azt szeretné, hogy kérdezzék meg a lakosokat előbb, igénylik-e az uniós zászlót. Dr. Sánta Sándor (Fidesz) azt javasolta a DK-nak, hogy kezdeményezze a NATO-zászló kihelyezését is, hiszen ők védenek minket. Dr. Török Miklós (DK) azon javaslatát, miszerint a magyar zászlóval foglalkozó határozatot vegyék le a napirendről, elutasították, de az uniós zászló kérdéskörét a hivatal megvizsgálja. Az eredeti határozatot viszont elfogadták.

10,05: Toldi János (Fidesz): elég, ha a közintézményeken leng az uniós lobogó, úgy érzi, a magánházakon nincs rá szükség. Farkas Éva Erzsébet polgármester véleménye, nem kizárt, hogy a lakosok között is lesz olyan, aki mind a két zászlót igényli, ezért mindenképpen az kell, hogy egy másik időpontban tárgyalják meg az uniós lobogó kérdését.

10.00: Dr. Török Miklós (DK) javaslata: a magyar mellett uniós zászlót is kapjanak a makóiak. Dr. Hadik György (Fidesz): ő a lakosok kérését tolmácsolta, ezért azt kéri, hogy az uniós zászlóval kapcsolatban egy másik egyéni képviselői indítványt nyújtsanak be, mivel ilyen jellegű óhajjal ő nem találkozott. Farkas Éva Erzsébet polgármester válasza: az uniós zászló ügyében egy későbbi időpontban döntsenek, mivel ennek nincs meg a költségkerete.

09.58: Nemzeti színű zászlóval kapcsolatos döntés, dr. Hadik György korábban ezzel kapcsolatban benyújtott egy egyéni indítványt, mely szerint minden makói házon legyen zászló. Az önkormányzat az általános tartalék terhére az idén 2,5 millió forintot különített el. Egy-egy ingatlan esetében ez 8 ezer forintot jelent, s az összeg fedezi a zászlót, a rudat és a falra szerelhető tartót is.

Harangláb és zászló ügye is a testület előtt

09.55: Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás társulási megállapodását felül kell vizsgálni, mivel technikai jellegű változások történtek. Megszavazták.

09.50: Dr. Török Miklós (DK) kérdése: a pályázat során milyen visszafizetési kötelezettsége van az önkormányzatnak? Válasz: a keletkezett bevételt vissza kell forgatni az ipari park fejlesztésére, amennyiben ez nem történik meg, akkor kell visszafizetni. A testület megszavazta a pályázat benyújtását.

09.45: Az ipari park bővítésének második üteme került terítékre. Erre 200 millió forintos támogatás igényelhető. A városnak nem kell önerőt biztosítania hozzá. Szerepel benne útépítés, közműfejlesztés, informatikai hálózat biztosítása. A pályázat benyőjtásának határideje július 31-e. Dr. Hadik György (Fidesz): ahhoz, hogy felnőtt lakosságot meg tudja tartani a város, munkahelyeket kell terermteni. Ehhez nagyon jó lehetőséget ad, ha sikerül benépesíteni az ipari parkot.

09.37: Első napirendi pontként tanyafejlesztési programra kíván pályázni az önkormányzat. Ennek keretében napelemes kandelábereket szeretnének kihelyezni a külterületi buszmegállókban. A beruházás összköltsége közel bruttó 7,4 millió forint, melyhez bruttó 4,9 millió forint támogatás igényelhető. A gérmium megszavazta a pályázat beadását.

09.30: Farkas Éva Erzsébet polgármester az ülést megnyitotta. A 12 települési képviselőből jelen van 8, így a grémium határozatképes.

Harangláb és zászló ügye is a testület előtt

Munkatársunktól. K.