2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-11-14 14:57:30

Hamarosan kiderül, ki lesz mesterszakos!

November 15-én zárul a jelentkezés a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakára. Ennek részleteiről beszélgettünk dr. habil Komarek Leventével, az intézmény oktatási és közkapcsolati dékánhelyettesével, valamint Antalicz Zoltánnéval, a kar tanulmányi előadójával a keddi Napraforgó magazinban.

 

Hamarosan kiderül, ki lesz mesterszakos!

A négy féléves képzésre kizárólag elektronikus úton lehetett jelentkezni a www.felvi.hu oldalán, regisztrációt követően. A mesterszakra jelentkezhettek agrár képzési területen megszerzett alapszakos diplomával, illetve mezőgazdasági mérnök és gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakos végzettséggel, ezek tulajdonképpen 100%-os átmenetet biztosítanak. De nem feltétlenül kellett agrárszakos diploma a jelentkezéshez, ugyanúgy jelentkezhettek gazdaságtudományi, társadalomtudományi és természettudományi alapszakos diplomával rendelkezők. Az ő esetükben a hiányzó alapozó tárgyak teljesítésére az első két félév áll majd rendelkezésre a mesterszakon. Jelentkezhettek a régi rendszerben szerzett diplomával is - mondta dr. habil. Komarek Levente, a Mezőgazdasági Kar oktatási és közkapcsolati dékánhelyettese.

Hamarosan kiderül, ki lesz mesterszakos!

A felvételi során egységesen 90 pontot adtak a diplomáért, plusz pontot ért a felsőfokú nyelvvizsga, a tudományos diákköri konferencián- akár intézményi akár országos- részvétel illetve helyezés, a publikáció, de többletpont járt a gyermekkondozásért, a fogyatékossággal élőknek, vagy a hátrányos helyzetűeknek is. Plusz pontokat maximum 10 pont értékben lehetett kapni. A hiányzó dokumentumokat a jelentkezőknek január 11-ig van lehetőségük pótolni, ilyen eset például, hogy ha egy hallgató csak 2017. decemberében vagy 2018.januárjában kapja meg alapszakos diplomájának oklevelét - mondta Antalicz Zoltánné, tanulmányi előadó.

Hamarosan kiderül, ki lesz mesterszakos!

A képzést államilag finanszírozott és költségtérítéses formában, nappali és levelező tagozaton is meghirdették. A költségtérítés összege nappali tagozaton 350.000 forint, míg levelező tagozaton 305.000 forint/ félév, amelynek rendezéséhez a hallgatók kérhetnek részletfizetést is, ekkor 3 részletben egyenlíthetik ki a tandíjat.

Nappali rendszerben a tanórák hétfőtől péntekig lesznek megtartva, a levelező tagozaton konzultációs rendben történik a hallgatók oktatása, ez a tervek szerint pénteki és szombati napokra esik majd. Fontos kiemelni, hogy kötött órarend lesz a mesterszakon, tehát előre megkapják az órarendet a diákok. A konzultációkon túl az intézmény elektronikus tanulmányi rendszerének segítségével (Coospace) a levelezős hallgatók az oktatókkal szinte folyamatosan tarthatják a kapcsolatot, feltehetik felmerülő kérdéseiket, illetve ezen a felületen folyamatosan feltöltik majd az óravázlatokat, tanulmányi segédleteket is részükre.

A végzett hallgatók alkalmasak lesznek tervező, fejlesztő mérnöki feladatok ellátására, kutatói munkakörökben, vezető munkakörben is megállják helyüket. Képesek lesznek pályázatok írására, projektek menedzselésére, szaktanácsadói feladatok ellátására. A mesterképzés kiemelt célja a doktori képzésben történő részvétel előkészítése.

Minden hallgatónak levelező és nappali képzésben is biztosítják a kollégiumi elhelyezést.

A minőségi oktatás mellett a tanórákon kívüli programok is rendszeresek a Mezőgazdasági Karon, sportnapok, disznóvágás, és a minden évben elmaradhatatlan Sárgulási felvonulás várja a hallgatókat, amelyekben az oktatók is részt vesznek. A családias, jó hangulatú közös élmények a hallgatói és oktatói kapcsolatot erősítik, illetve színesítik a tanulással eltöltött napokat.

A ponthatár kihirdetés 2018. január 24-én várható.

 

Ács Helga