2018. február 23. péntek, Alfréd
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-1°C
Eső / 2°C
szo / -1°C
v / -5°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-09-09 18:07:30

Hadházy: zacskós tej a koraszülött!

Szerkesztőségünk tegnap kapott egy üzenetet, amiben a Korábban Érkeztem Alapítvány, egy sajtónyilvános beszélgetésre invitált minket. Az elmúlt időszakban, egy 1.2 milliárdos pályázati összeget nyert el a koraszülöttek családját segítő alapítvány, amiben Lázár János országgyűlési képviselő felesége is kuratóriumi tag. Így lett a kampányidőszak elején, egy Hadházy Ákos, LMP-s országgyűlési képviselő által provokált politikai zúzda célpontja.

Az alapítvány

A Korábban Érkeztem Alapítvány ötlete Szegeden, Rádi Kata elképzelése alapján valósult meg. Az alapítvány fő célja, hogy a koraszülött csecsemők és családjuk megsegítésével foglalkozzanak. Weblapjukon azt írják, hogy küldetésüknek tartják többek között az osztályon ellátott és az ellátás után utángondozott csecsemők és családjaik támogatását, valamint a család, szülők a születés következményeinek feldolgozásához pszichológus, család terapeuta bevonását. Az alapító, Rádi Kata a sajtónyilvános beszélgetésen elmondta, hogy ő is egy olyan édesanya, akinek a gyermeke korábban született meg a vártnál.

"Sokáig nem éreztem még magaménak se a saját lányom. Nem tudtam, hogy van-e jogom hozzá, hogy a kezembe tartsam a gyermekemet, van-e jogom hozzá, hogy elmondhassam magamról: én vagyok az édesanyja. Úgy éreztem akkor, hogy elbuktam mint szülő." - osztotta meg személyes tapasztalatait a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója.

Hadházy: zacskós tej a koraszülött!

Elmondta, hogy ekkor gondolkozott el azon, hogy az országban minden 10. gyermek korábban születik meg a kelleténél.

"Foglalkozni kell ezzel a témával, hiszen amellett a szörnyű helyzet mellett, hogy végig kell néznünk ahogy a gyermekünk egy inkubátorban fejlődik és mi hozzá sem érhetünk, a koraszületett csecsemőkkel lelki trauma is jár, ami sokszor családokat is képes tönkretenni."

A Korábban Érkeztem Alapítvány, még augusztus elején nyert 1.2 milliárd forintot egy uniós pályázaton, hogy koraszülötteknek és családjaiknak mentorházakat építsenek Szegeden. A házakban a családok ingyenesen vehetnek igénybe olyan szolgáltatásokat, amik segítségükre lehetnek a talpraállásban.

 

A probléma

Mostanában nem meglepő, hogy ilyen összegekben kapnak független szervezetek uniós támogatást. A szituáció attól ilyen kacifántos, hogy Lázár János országgyűlési képviselő, miniszterelnökséget vezető miniszter felesége, kuratóriumi tag az alapítványban. Amikor megkapták az 1.2 milliárd forintos támogatást a koraszülöttekkel és családjukkal foglalkozó, főleg anyukákból és szakemberekből álló szervezet, a sajtó rögtön lecsapott a témára.

"Pénzel tömték ki Lázár feleségének alapítványát"; "1.2 milliárdos támogatás az alapítványnak, amiben ott ül Lázár felesége". Ilyen, és ezekhez hasonló címek forogtak a témával kapcsolatban az interneten.

"A témára, pedig rá kell harapni és nem szabad elengedni. Nyúzni kell addig amíg lehet, mert ez felháborító!"- fordulhatott meg Hadházy Ákos LMP-s politikus, országgyűlési képviselő fejében a gondolat. A kampányolás motorjai ugyanis elindultak, velük együtt pedig a nemes ügyekért való kiállás, valamint a hazugok és csalók leleplezése is.

Hadházy: zacskós tej a koraszülött!

Ezért is írhatott levelet az alapítványnak, amiben gazembereknek nevezte azokat, akik 1.2 milliárdot "elmutyiznak" a pályázat segítségével, mivel korábbi állítása szerint, jónéhány tételt, sok esetben túlárazottnak tart.

Erre reagálva hívta össze a Korábban Érkeztem Alapítvány a sajtónyilvános beszélgetést szeptember 9-én délelőtt, ahova meghívták az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Miniszterelnökségnek a képviselőit, dr. Szabó Miklóst a Perinatológiai Társaság elnökét, dr. Bereczki Csaba tanszékvezetőt, akit 2013-ban neveztek ki a szegedi gyermekklinika élére, valamint Hadházy Ákost az LMP országgyűlési képviselőjét is.

A probléma megbeszélése, vagyis alap kommunikációs hibák mikrofonok előtt elkövetve

Délelőtt 10 órára várták a sajtó képviselőit a SZTE, Gyermekgyógyászati és Gyermek Egészségügyi Központ, „A” épületébe. A beszélgetés előtt, azt az információt kaptuk a szervezőktől, hogy Lázár János felesége, Dr. Lázárné Megyeri Zita nem lesz jelen, valamint azt is mondták, hogy a rendezvény várhatóan 1 órán keresztül fog tartani.

A Korán Érkeztem Alapítvány alapítója, Rádi Kata bemutatta a jelenlévőket, de a rendezvény kezdetekor egy ember hiányzott még a sorból; Hadházy Ákos, ugyanis nem érkezett korán.

Hadházy: zacskós tej a koraszülött!

Sőt, sokkal inkább elkésett, majd amikor megérkezett megcélozta magának a hátsó sort. Mint az a beszélgetés folyamán később is kiderült, a politikus úgy gondolta, hogy ő majd jól szembesíteni fogja az alapítvány képviselőit a pénzügyi ellentmondásokkal, úgy gondolta: itt ő fog kérdezni.

Hadházy: zacskós tej a koraszülött!

Rádi Kata elmondta, hogy ő azért is örül, hogy ekkora sajtónyilvánosságot kapott az alapítvány, mert ritkán van arra példa, hogy a média a koraszülöttekről szól, így ő, ki is használta az alkalmat és bemutatta a tevékenységüket, valamint mesélt személyes élményeiről is. Az érzések kerültek az előtérbe, ahogy az várható is volt. Egy ilyen alapítványnak az emberek szívét kell egy jól irányzott hidegzuhannyal megcélozni, hogy észrevegyék: egy olyan fontos témával foglalkoznak, ami igenis releváns, viszont a mai rohanó világban, amikor mindenkinek csak magára van ideje, inkább elsétálunk mellette.

Hadházy Ákos, pedig láthatóan nem volt felkészülve arra, hogy könnyező anyák és társadalmukért aggódó nők 20 perces beszámolóját meghallgassa. Látványosan unatkozott, sóhajtozott és dobálta a tollát, egészen addig, amíg szóhoz nem jutott. Elmondta, hogy ő maga is együttérez, mivel egyik gyermekét elvesztette, még mielőtt megszületett volna. A politikust megértjük, de azért az mindenképp említésreméltó, ahogy a képviselő "együttérez". Íme:

Hadházy: zacskós tej a koraszülött!

Miután mindenki megkapta a kötelező lelkifröccsöt és szemei elé képzelte már, mi lenne, ha ő és családja kerülne hasonló helyzetbe, dr. Szabó Miklós, a Perinatológiai Társaság elnöke, a koránszülés témájának szakértője kifejtette, a megfelelő technikai felszereltség mellett, nagyon sok múlik azon is, hogy a család tagjainak rendben legyen a lelki állapota, ezért is tartja fontosnak a mentorházak építését.

Hadházy: zacskós tej a koraszülött!

Ekkor került szóhoz először a beszélgetés folyamán Hadházy, aki elmondta, azért jött, hogy a pályázat fiskális részével foglalkozzon, ugyanis azt hitte, hogy most itt arról lesz szó, hova, mennyi pénz megy. Tévedett.

A makacsság, pedig már nem először szült olyan szituációt, aminek kínos és kényelmetlen lett a vége. Itt is így történt. Az LMP-s politikus, ugyanis elkezdett szurkálódni. Dr. Bereczki Csabától megkérdezte, mennyi pénzt kap egy óra munkáért, mivel össze szerette volna hasonlítani, azokkal a pénzekkel, amiket a pályázatban résztvevő szakemberek fizetése, a kíírás alapján általa kiszámolt adatok alapján.

Hadházy: zacskós tej a koraszülött!

A képviselő valószínű hiányában van annak a tudásnak, amit a legtöbben már iskolában is megtanulnak: pénzről úriember nem beszél. A pályázati pénzek útjának nyilvánossága, nyilván egy jogos kérés, de ez a mai esemény nem erről szólt.

Ezért is történhetett meg az, hogy Hadházy, aki állatorvosként praktizált politikai pályafutása előtt, a következőket mondta:

"Tökéletesen megértem állatorvosként a szakmai részét és a fontosságát az alapítvány céljának. Sőt támogatom is őket. Tudom milyen nehéz egy koraszülött csecsemővel, ugyanis mindene kicsi, így nehéz még vénát is találni rajta. Úgy tudnám ezt szemléltetni, hogy egy koraszülött csecsemő olyan mint egy zacskós tej."

Hadházy: zacskós tej a koraszülött!

Ezzel a gondolatmenettel, pedig feltette az i-re a pontot. Innen már a legjobbak sem tudnak visszatérni, főleg, hogy könnyfacsaró történetek sorával nyitották a beszélgetést az Alapítvány képviselői.

A történet tanulsága talán az lehet mindenkinek, hogy nem biztos, hogy érdemes politikát csinálni olyankor, amikor a helyzet nem engedi azt meg és nincs is helye a politizálásnak. Hadházy, miután észrevette, hogy a dolgok nem úgy alakultak, ahogy azt ő várta, makacsságával csak tovább rontotta helyzetét és végleg elvesztett egy "csatát" azért, mert kardokkal ment egy olyan harcba, ahol a szív volt az úr.

n.j.