2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-5°C
Tiszta / -8°C
k / -5°C
sze / -5°C
Rádió 7 hírei
Soós Kata | 2017-05-19 11:37:17

Ha a kutyánk nem csak otthon tündökölne

Érezhetjük úgy, hogy a kutyánk egy sztár. Ezt nem csak magunknak és a közvetlen környezetünknek mutathatjuk meg, hanem, ha az adott kiskedvenc is benne van a mókában, akkor ország-világnak. A kutyakiállítások világa nagyon vonzó, azonban, ha valaki komolyabban érdeklődik iránta, akkor tudnia kell, hogy teljesen el kell köteleződnie eme kutyás hobby mellett.

Ha a kutyánk nem csak otthon tündökölne

A kép archív

Ha valaki arra adja a fejét, hogy kiállítási kutyát szeretne nevelni, akkor az első a fajtaválasztás. Fontos figyelembe venni még a lakáskörülményeinket is, hiszen megfelelő teret kell biztosítanunk egy kölyökkutyának. A másik fontos tényező az, hogy honnan válasszunk ebet. Ne ugorjunk bele azonnal az első kennel ajánlatába, nézzük meg a kölykök családfáját, tájékozódjunk az elődök sikereiről is. A kiállítási kutyával való foglalkozás sok lemondással, sok áldozattal és nem utolsó esetben anyagi vonzattal is jár.

Ha a kutyánk nem csak otthon tündökölne

Magyarországon sok lehetőség van arra, hogy az állatunk kiállításokon is megméretessék. Általában a kiállítási szezon az márciustól október közepéig tart. Egy kutyával három hónapos kortól lehet kiállításra járni. Egy kiállítási kutyánál az alapvető szocializáció elkerülhetetlen, valamint az engedelmesség. Ezeknek a kutyáknak a későbbiekben meg kell tanulni kizárni a külvilágot, nem foglalkozni a tömeggel, vagy más kutyákkal. Meg kell tanulniuk egy minden fajtára külön jellemző testtartást, itt látszik a kutyának a szögellése, a hátvonala, amit a bíró értékel a versenyen. A mozgás is ezért fontos, a ringben ugyanis a bíró több, sokszor ugyanolyan fajta közül választja a legszebbet, és a mozgás is beleszámít az összképbe.

Ha a kutyánk nem csak otthon tündökölne

Hódmezővásárhelyen idén is lesz CACIB kutyakiállítás. Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy itt kétévente mindig meg tudják rendezni ezt a versenyt a Hód Mezőgazda Zrt. Kiállítási centrumában. Idén a kiállítás szeptember 9 és 10-én lesz megrendezve. Több kutyás bemutató, agility és terelési verseny, valalmint coursing is lesz, ami leginkább az agarak sportja, de egyre többen próbálják ki más fajtájú ebekkel is ezt a showt.- tájékoztatott Benkő István a Hód-Dog Kutyabarát Egyesület elnöke.

sk