2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
-0°C
Felhős / 6°C
v / -0°C
h / -0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-08-09 10:32:21

Gurulva előzik meg a bűnt

Mobil bűnmegelőzési kisbusz érkezett szerdán a Hagymatikum elé, hogy a lakosok figyelmét felhívják arra, miként kerülhetik el az áldozattá válást. A megyei rendőr-főkapitányság guruló centruma elsőként Makóra látogatott, s a pótnagymamák táborának kis résztvevőit látták először vendégül.

Gurulva előzik meg a bűnt

Ahogy az egészségügyben, úgy a rendőrségnél is a legnagyobb figyelmet a prevencióra fordítanak. Hiszen sokkal egyszerűbb a bűnt megelőzni, mint megtörténte után orvosolni. Ezt nagyon jól tudják a Belügyminisztériumban is. Az országban ezért három, úgynevezett mobil bűnmegelőzési centrumot állítottak szolgálatba. Az egyik ilyen kisbuszt Szeged kapta meg. Csongrád megyében elsőként - szerdán - Makón mutatták be ezt a járművet.

Gurulva előzik meg a bűnt

A Hagymatikum elé érkezett meg a kisbusz, s itt állították fel a standjukat a rendőrök. - A lényeg, hogy a kocsival el tudunk jutni mindenhová, nem csupán falvakba, de akár még a tanyákra is, így első kézből hallhatnak tőlünk hasznos információkat a bűnmegelőzéssel kapcsolatban az ott élők - nyilatkozta Elek Gábor címzetes alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vagyonvédelmi előadója. Két program is kapcsolódik ehhez a kezdeményezéshez, az egyik a kerékpárosoknak szóló Bikesafe, a másik pedig a vagyonvédelmi Házhoz megyünk! - hogy ezek pontosan mit is jelentenek, azt Elek Gábor itt részletezi:

Gurulva előzik meg a bűnt

Gurulva előzik meg a bűnt

A fürdő szomszédságában, az egykori tűzoltó laktanyában tartják a Makói Pótnagymamák az ingyenes táborukat. Így természetesen a kis táborozók nézhették meg először a mobil centrumot, valamint hallgatták meg azt, mire kell figyelniük a nyári szünetben. A három Palkovics testvér, vagyis Krisztofer, Gabriella és Dániel már évek óta eljön a táborba. - Nagyon szeretünk ide járni, nem unatkozunk otthon, hanem itt játszhatunk a többiekkel - tudtuk meg a tesók szószólójától, Krisztofertől. A Palkovics gyerekek igen tájékozottak és ügyelnek magukara, tudják, ha balesetet látnak, hívják a 112-öt, az úttestesten csak úgy mennek át, ha előtte körülnéztek.

Gurulva előzik meg a bűnt

A Palkovics testvérek

A gyerekek nem csupán a kisbuszt nézhették meg közelebbről, illetve beülhettek a járőrkocsiba, hanem el is beszélgettek a rendőrökkel. Játékos formában megtudták, mit kell tenniük, ha egyedül vannak otthon, illetve az is szóba került, hogyan óvják meg értékeiket a strandon. Hogy miről is esett szó a mobil centrumnál, azt Decsiné Oláh Zsuzsanna főtörzsőrmester, a makói rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója itt foglalja össze:

Gurulva előzik meg a bűnt

Gurulva előzik meg a bűnt

Munkatársunktól. K.