2018. január 20. szombat, Sebestyén
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
1°C
Tiszta / 1°C
v / 1°C
h / 0°C
Regionális Hírek
Soós Kata | 2017-10-09 06:06:35

Gólyanap a Cserkóban

„Itt van az ősz, itt van újra…” Megkezdődött a tanév. A kollégiumban is, mint minden oktatási intézményben, feltűntek fiatal kóválygó, kicsit tanácstalan gyerekek, a gólyák.

Gólyanap a Cserkóban

Ahhoz, hogy ez a költöző madár állapot megszűnjön, és ne csak statisztikailag legyenek az intézményünk tagjai, avatáson kell részt venniük. Gólyaavatáson.

Nálunk a Cseresnyés Kollégiumban ez október harmadikán zajlott le, ekkor tartottuk meg a gólyanapot, ahol az „újak” először a vásárhelyi szánkódomb kellemes ligetes környezetében próbálkoztak megbirkózni különböző rájuk kiszabott feladatokkal, melyek hol a fizikumukat, hol az eszüket tette próbára.

Gólyanap a Cserkóban

A feladatok között felüdülést jelentett a Vásárhelyi Állatvédő Egyesület munkatársainak előadása és a velük érkező szibériai husky, Lola kutya engedelmességi bemutatója.

Újdonságként került be a (gólyanapi) repertoárba a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének programja. Ennek keretében először egy állattartással kapcsolatos feladványt töltöttek ki a versengő csapatok. Balogh Ernő elnök, majd Szili Éva egyesületi munkatárs értékelték a teszteket. A hibák kijavításával, megbeszélésével sok hasznos, új információhoz jutottak játékos formában a diákok. Arról is tájékoztattak őket, hogy mód van a közösségi szolgálatot teljesíteni az egyesületnél. Néhány érdeklődő jelentkezett is. Majd a HÓD-DOG Center képviseletében egy engedelmességi kiképzés részleteibe pillanthattunk be Lola husky szuka kutya és gazdája segítségével.

A szervezők mind az egyesület mind a kollégium részéről megállapodtak, hogy a továbbiakban szeretnének az országban talán úttörőkent egy kollégiumi állatvédelmi klubot létrehozni. Ennek zászlaja alatt a hasonlóan gondolkodó diákokkal alkalmanként egy- egy kellemes estét töltenének el vetítések, beszélgetések keretében. Cél a felelős állattartás minél szélesebb körben való megismertetése, terjesztése.

Jól sikerült az első rész, köszönet mindenkinek érte, többek közt Bagi Mátyás crossfitt edzőnek a rendelkezésünkre bocsájtott traktorgumiért, amit egyébként jól meggyúrtak a diákok. És akik az esőfelhőket is megzabolázták, amíg kint voltunk.

Gólyanap a Cserkóban

Szellemileg gyarapodva, gyomrunkban egyre jobban kirajzolódó hiányjellel indultak vissza a gyerekek a kollégiumba.

Vacsora, eredményhirdetés, diszkó.  Csak azért,hogy a szorongó gyomrok kicsit ellazuljanak, hogy azután újra görcsbe ránduljona Pali bácsi által levezényelt avatás csúcspontjaként elfogyasztott szmötyitől. /Aminek receptje titkos, de természetesen teljesen organikus és gyerekbarát./

Így váltak a kollégium gólyáiból igazi Cserkósokká!

Forrás: Gregus József, diákönkormányzatot segítő pedagógus, programszervező

Karádi Ágnes, nevelőtanár