2018. január 19. péntek, Sára
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
2°C
Köd / 4°C
szo / 2°C
v / 1°C
Regionális Hírek
Szeri Csaba | 2017-02-11 15:34:02

Gazdanapi fórum a városházán

2017-es évben is megtartották Hódmezővásárhelyen a Gazdanapi fórumot. Az eseményen a Vidékfejlesztési Program és a helyi agrár- és vidékfejlesztés feladatai is szóba kerültek.

Gazdanapi fórum a városházán

Ahogy az elmúlt évben úgy most is a hódmezővásárhelyi városháza díszterme adott otthont a Gazdanapi fórum számára. A rendezvényen Hegedűs Zoltán alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, aki többek között elmondta, bízik benne, hogy a jelenleg is zajló útfejlesztések a gazdákat is érinteni fogják, az elkerülők az ő számukra is hasznosak lesznek. Emellett a tavaly megkezdett földutak gréderezési munkálatait idén is folytatni szeretnék. A cél, hogy Hódmezővásárhely ne csak irányítási szempontból, hanem gazdasági szempontból is központ legyen.

Gazdanapi fórum a városházán

Lázár: továbbra is meg kell védeni a magyar földet

A konferencián Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő is részt vett, aki kiemelte, hogy az agrárkamarai választások miatt fontos lesz a 2017-es esztendő. A miniszter kifejtette azt is, hogy „Globális és multinacionális érdekes bizonyos iparágakat visszavonhatatlanul foglaltak el Magyarországon és ennek a tendenciának a megváltoztatásra csak kevés lehetőség volt – nincs például magyar telekommunikációs cég. Az agráriumban azonban a termőföldet meg tudtuk őrizni nemzeti tulajdonban, nem privatizáltuk külföldiek számára. A következő évtized nagy küzdelme lesz, hogy miként tudjuk ezt megvédeni.”

Gazdanapi fórum a városházán

Lázár János említést tett arról, hogy az Európai Unió abban gondolkozik, hogy teljes egészében kinyitja az országok határait és külföldiek számára is lehetővé teszik a földszerzést, gazdasági társaságokon keresztül. A miniszter szerint a magyar termőföld komoly értéket képvisel, nagy kincs, amely óriási felelősséggel jár. A magyar föld jelenleg magyar tulajdonban van, ahogy a magyar termelési eszközök is, ám ha innen továbblépünk, már folyamatosan jönnek a nemzeti érdekkel ellentétes külföldi csoportok.

A következő 10 évben nem csak a földtulajdont kell megvédeni, hanem át kell strukturálni a mezőgazdasági termelés utáni fázisokat, ezen belül az élelmiszer kiskereskedelmet is, lehetőséget teremtve a piac hazai szereplőinek.

Lázár szerint fontos továbbá, hogy a pályázati források ne jövedelemként szolgáljanak, hanem fejlesztések valósuljanak meg ezekből az összegekből, ezáltal növelve a magyar versenyképességet, az egyes települések helymegtartó képességét. Ennek a kulcsa a közös gondolkozás és találkozás, ahogy ez a szombati fórumon is történt.

Gazdanapi fórum a városházán

Kis Miklós Zsolt, az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a fejlesztésekről és a pályázati lehetőségekről számolt be a jelenlévőknek. Elmondta, hogy az 1300 milliárd forintos támogatás jelentős része már elérhető a gazdálkodók számára, márciusig pedig a maradék, hozzávetőlegesen 200 milliárd forintos összegre szóló pályázati kiírásokat is közzéteszik. A prezentációból az is kiderült, hogy már 450 milliárd sorsáról meghozták a döntést – tavaszig további döntéshozatalra lehet számítani. A pályázatokra sok esetben hatalmas volt az érdeklődés. A trágyatárolók építésére, a település képet befolyásoló pályázatokra, valamint az állattartó telepek számára kiírt pályázatokra is a meghirdetett összegnél nagyobb igény érkezett be. Ezzel szemben az ültetvénytelepítésre és az öntözés-fejlesztésre kiírt pályázatok esetében nem ez volt a tapasztalat.

Az államtitkár továbbá a jégeső károk megelőzésére szolgáló rendszer kiépítésének további fejlesztését is célul tűzte ki, amely néhány megyében már jól vizsgázott, de talán 2018 közepére országos szinten is befejeződik a rendszer kialakítása.

Kis Miklós Zsolt hozzátette, hogy március végéig újabb 14 pályázat jelenik meg, többek között termelői csoportok megalakulására, innovációra, de erdészeti és a helyi piacok fejlesztésére, támogatott szaktanácsadásra szolgáló kiírásokra is számíthatnak a gazdálkodók, így mindenképpen érdemes a pályázati honlapot böngészni.

Gazdanapi fórum a városházán

Borcsik Zoltán, az Agrárügyi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztály osztályvezetője a növényvédelmi aktualitásokat emelte ki, szóba hozta a növényvédelmi szerek kivonását is. Utóbbi tekintetében elsősorban a glifozát volt a téma, amelyet előbb kivontak, ám ennek határ idejét végül 2017. december végéig meghosszabbították. Az osztályvezető kiemelte, hogy érdemes figyelni a méhmérgezésre, amelyből az elmúlt években is volt probléma, valamint az integrált növényvédelem végzésére is felhívta a figyelmet, ezzel is kímélve a környezetet és a pénztárcákat.

Gazdanapi fórum a városházán

Dr. Kovács Gábor, az Agrárügyi Főosztály, Földművelés Osztály osztályvezetője a kárenyhítési kérelem elbírálásának folyamatát mutatta be, valamint az osztály egyéb feladatairól (gyümölcs telepítés engedélyeztetése, őstermelőkkel kapcsolatos hatósági ellenőrzések, vadászati, halászati feladatok) is tájékoztatott.

Gazdanapi fórum a városházán

Schultz József, az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály, főosztályvezetője az MVH átalukálását prezentálta, valamint az ennek következményében újonnan megjelent fogalmakat is igyekezett tisztázni. Többek között cél az is, hogy az aktív gazdák kapják a támogatásokat, valamint az is, hogy a gazdálkodók ne csak egy fajta növényt termesszenek.

Gazdanapi fórum a városházán

Az előadást követően a pályázatokkal, az ehhez kapcsolód időpontokkal és az öntözési fejlesztésekkel kapcsolatban merültek fel kérdések, amelyeket az előadók válaszoltak meg.

szcs