2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
cs / 3°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-05-11 20:19:15

Forgatósék is mögrözögtetik Deszkön!

A makói Forgatós Táncegyüttes három vezetője már hetek óta rözögtet, hogy szombaton Deszken minden jól sikerüljön. A község ad ugyanis otthont a Dél-alföldi Szóló- és Páros Táncok Országos Versenyfesztiváljának, vagyis a Rözögtessük mög!-nek. Csütörtökön a próbatermükben kerestük fel a készülő forgatósékat.

Forgatósék is mögrözögtetik Deszkön!

A deszki Tiszavirág Néptáncegyesület szervezésében május 13-án, szombaton délelőtt 11 órától a községben rendezik meg első alkalommal a Dél-alföldi Szóló- és Páros Táncok Országos Versenyfesztiválját. A Rözögtessük mög! elnevezésű esemény célja, hogy a dél-alföldi régió táncos hagyományai ne kerüljenek a feledés homályába. A versenyre több mint nyolcvanan jelentkeztek, az ország szinte minden tájáról. A fellépőket szakmai zsűri bírálja el, melynek a tagjai: Juhász Zsolt Harangozó-díjas táncművész, a Duna Művészegyüttes vezetője, a zsűri elnöke, illetve Farkas Tamás, Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, mind a hárman a Népművészet ifjú mesterei, örökös aranysarkantyús, illetve aranygyöngyös táncosok, valamint Furik Rita koreográfus, rendező, jelmeztervező.

Forgatósék is mögrözögtetik Deszkön!

A makói Forgatós Táncegyüttes három tagja is indul a szombati versenyen. Doktor-Bagaméri Andrea és Doktor László párosban, Dékány Sándor, az együttes férfi tánckarának vezetője pedig szólóban lép majd színpadra. A Maros-parti táncosokat csütörtökön a Szent János téri próbatermükben kerestük fel, ahol már hetek óta készülnek a rözögtetésre. De pontosan mi is az a rözögtetés, illetve mit láthat tőlük majd a deszki közönség, illetve a szakmai zsűri, azt a Forgatós művészeti vezetője, Doktor László itt részletezi:

Forgatósék is mögrözögtetik Deszkön!

Forgatósék is mögrözögtetik Deszkön!

Április végén a makói táncegyüttes gyermekcsoportjai értek el kiváló eredményeket, most pedig a felnőttek szeretnék ugyanezt elérni. - Ezzel az is a célunk, hogy bebizonyítsuk, ötven éven túl is lehet még jól táncolni - szögezte le mosolyogva Doktor László. Másrészt pedig a szakma előtt is meg akarják mutatni tehetségüket, rátermettségüket.

Forgatósék is mögrözögtetik Deszkön!

Az autentikus tánc mellett nagyon nagy szerepet kap az is, hogy mindezt miben is mutatják be a fellépők. A makói próbaterem szomszédságában lévő helyiségben szinte lépni sem lehet a különféle kellékek, szépen elrendezett ruhák között. Természetesn dél-alföldi viselet is megtalálható közöttük. De milyen is az erre a régióra jellemző ruházat, azt Doktor-Bagaméri Andreától, a Forgatós Táncegyüttes női tánckarának vezetőjétől itt hallja:

Forgatósék is mögrözögtetik Deszkön!

Forgatósék is mögrözögtetik Deszkön!

Munkatársunktól. K.