2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Köd / 1°C
h / -1°C
k / -2°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-12-04 11:16:07

Fontos ismerni a településképi előírásokat!

Hódmezővásárhely Településképi Arculati Kézikönyvének felépítéséről és funkciójáról tartott tájékoztatót Szemerey Márta építészmérnök, településtervező Hódmezővásárhelyen, a Polgármesteri Hivatal Dísztermében hétfőn délelőtt.

Fontos ismerni a településképi előírásokat!

"Minden egyes településnek el kellett készíteni az arculati kézikönyvet, és ezek  a települések sajátosságait tartalmazzák. Mi körülbelül 1000 fotóból választottuk ki azt a pár százat, ami bekerült a  könyvbe. Csak a jó példákat lehet bemutatni, mert a rossz példa ragadós lehet. A Településképi Arculati Kézikönyv a településképi rendeletet megalapozására készült, és mindezeket együtt kell alkalmazni a  Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ)  előírásaival. A könyv szerkezete több fejezetre tagolódik, így pl.: műemlékeink, helyi védett épületek, eltérő karakterű településképi területek. Utóbbiak a , belvárosi, régi mezővárosi, újonnan beépülő,  lakótelep, ipartelepek, külterületi tanyás és  egyéb területek. Ezután következik egy ábrajegyzék, amelyben a jó és a rossz példák is szerepelnek, utóbbiak karakteresen, x-szel kihúzva” – mondta Szemerey Márta településtervező.

Fontos ismerni a településképi előírásokat!
Szemerey Márta

A kézikönyv és az annak alapján megvalósuló rendelet segítségével szabályozni lehet azt, hogy milyen legyen a város, hogyan lehessen, vagy ne lehessen építeni, mik azok, amik támogatottak, megengedettek, vagy akár tiltottak is egy-egy városrész, egy-egy utca esetében. Ez nem uniformizálást jelent, nem az a cél, hogy teljesen egyforma épületek legyenek a városban, hanem hogy kirívó, oda nem illő, vagy olyan dolgok ne legyenek, amit a lakosok nem akarnak. A kézikönyv tehát azt mondja meg, hogyan épülhetnek fel az épületek, a HÉSZ szabályozza, hogy pontosan mi épülhet meg. Éppen ezért, mielőtt megveszünk egy telket, érdemes megnézni, milyen házak vannak a szomszédban, be kellene menni az önkormányzathoz megnézni a helyi építési szabályzatot, és a Településképi Arculati Kézikönyvet is ajánlatos tanulmányozni, és csak utána eldönteni, megvesszük -e az adott telket.

Fontos ismerni a településképi előírásokat!

A kézikönyv a jövőben épülő házakra vonatkozik elsősorban, de a felújtásokra ugyanúgy, és mindenféle építési tevékenységre is, hiszen annak eredménye egy 100 évig ott lévő épület.

Az egyeztetési szakasz a kézikönyvvel kapcsolatban december 6-án ér véget, a rendelet fel van töltve a Lechner Tudásközpont honlapjára, lehet véleményezni is. A kézikönyv életbe lépése a decemberi közgyűlés után várható - tudtuk meg Szemerey Mártától.

 

Ács Helga