2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Regionális Hírek
Megyeri József | 2017-02-17 08:40:05

Folytatódik a Városok hálózatai

Kistelek ad otthont az Európa a Polgárokért Program soron következő, második állomásának a Városok Hálózatai projekt keretében. A 2017. február 15-18. között megrendezett programsorozatban 6 ország hat városa Narva (Észtország), Heraklion (Görögország), Kistelek (Magyarország), Gerace (Olaszország), Barcelos (Portugália) és Teruel (Spanyolország) vesz részt.

A projektet az olaszországi Gerace városa nyerte el és vezeti 2017. december 31-ig.

Az első konferenciának Gerace adott otthont 2016. novemberében, melynek témája az Európai Unió és a gazdasági válság volt. A következő helyszín Barcelos lesz, témája pedig a helyi szintű részvétel az Európai Uniós politikában, döntéshozatalban. Narvában a Kohéziós politikáról tartanak előadásokat a résztvevők, míg Heraklionban az Európai Unióban felmerülő kihívásokról és lehetőségekről lesz szó.

A projekt utolsó állomása a spanyolországi Teruel lesz, ahol a kultúrák közötti párbeszédről fognak tanácskozni különböző fórumokon.

A kisteleki rendezvénysorozat központi témája a migrációs problémák megoldási lehetőségei az Európai Unióban. Minden várost minimum 5 résztvevő képviseli és fórumok, kerekasztal megbeszélések, előadások keretében megvitatják a kérdéssel kapcsolatos problémákat, ötleteket, véleményeket,országukra jellemző helyzetet.

Folytatódik a Városok hálózatai

Kiemelt fontosságú és a program fő célja a jó gyakorlatok megosztása is, amelyre lehetőség nyílik a kisteleki, röszkei, ópusztaszeri rendezvényeken.

2017. február 16-án a résztvevőknek lehetősége volt megtekinteni a röszkei menedékkérő tábort, ahol a Rendőrség és Határőrség képviselői előadások keretében ismertetiék meg a magyarországi helyzetet,mutatták be a schengeni határ védelmét.

2017. február 17-én Magyarország migrációs politikájáról Ribányi József a Régiók Bizottságának tagja és dr. Schiffner Imola a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszékének oktatója tart előadást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A kisteleki rendezvénysorozatot kerekasztal megbeszélések zárják, ahol a települések képviselői egyeztetik a jövőbeli teendőket, kezdeményezéseket és intézkedéseket továbbá a pályázat adminisztratív teendőit.

Forrás:

Vass Rózsa

projektfelelős