2018. február 17. szombat, Donát
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
2°C
Tiszta / 3°C
v / 2°C
h / -0°C
Külföldi Hírek
Szabó Viktor | 2017-10-25 09:09:29

Földön folyó szivárvány

Van egy folyó Kolumbiában, az Andok keleti részén, amire gyakran csak úgy hivatkoznak, mint a világ legszebb folyója. Ez a Cano Cristales (Kristály-folyó), amit az öt szín folyójának vagy folyékony szivárványnak is szoktak nevezni, köszönhetően annak, hogy a megfelelő időszakban és körülmények között vörös, sárga, kék, zöld és fekete színben pompázik.

Földön folyó szivárvány

Kolumbia első természetvédelmi területét 1948-ban hozták létre, amit 1971-ben nemzeti parkká nyilvánítottak La Macarena National and Ecological Reserve Park néven. A területnek elképesztően gazdag élővilága van, egy igazi természeti csoda, a legelképesztőbb azonban kétség kívül a területet átszelő Kristály-folyó.

A folyó 100 kilométer hosszú és rengeteg vízesés, kör alakú medence, furcsa mélyedés, kráter és a sziklaalakzat szegélyezi. Ez már önmagában is figyelemre méltó, azonban nem ettől igazán különleges, hanem a folyómederben található Macarenia clavigera nevű vízinövénytől.

Földön folyó szivárvány

A folyami hínárfélékhez tartozó Macarenia clavigera az esős és száraz évszak közötti időszakban (szeptember-november) ellepi a folyót, a fényviszonyoktól és a vízállástól (a túl magas és a túl alacsony sem jó) függően pedig vörösnek, kéknek, narancsnak, zöldnek vagy sárgának látszik. Emiatt a folyó tényleg olyan, mint valami folyékony szivárvány.

Cano Cristalesnek emiatt értelemszerűen komoly turisztikai jelentősége van, bár azért nem árt biztosra mennie annak, aki meg szeretné csodálni. Először is fontos előre leellenőrizni, hogy épp megfelelőek-e a körülmények. Másrészt pedig tisztában kell lenni azzal, hogy a folyó látványosabb részeit naponta csak egyszer, egy 20 fős, idegenvezetős csoporttal lehet  megközelíteni, azt is lovon vagy öszvérháton. Ráadásul a 2000-es évek elején a nemzeti park egy része kábítószertermelő, kormányellenes gerillák kezében volt, ami miatt sokáig életveszélyes volt a turisták számára, bár ma már nem vészes a helyzet.

Földön folyó szivárvány

Forrás: Index.hu

Fotók: www.cano-cristales.com, Wikipedia.org