2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Reklám
Égető Réka | 2017-10-07 11:50:29

Fokozottan veszélyeztettek az 50 év felettiek

Dr. Fejes Kinga adjunktus, csecsemő, gyermek és felnőtt fül-orr-gége szakorvos laborvizsgálatokkal bővítette szolgáltatásait, így teljeskörű labordiagnosztika áll a bejelentkezők rendelkezésére. Az 50 éven felülieknek – férfiaknak és nőknek egyaránt – is vannak különféle vizsgálatok, csomagba rendezve. Ennek részleteiről kérdeztük a szakembert.

Fokozottan veszélyeztettek az 50 év felettiek

Egy korábbi írásunkból kiderült, hogy ha nincs semmi komolyabb tünetünk, akkor is érdemes évente, kétévente kivizsgáltatni magunkat, illetve beszélgettünk a hajhullás okairól is Dr. Fejes Kingával. Az 50 éven felüli férfiakra és nőkre pedig külön gondoltak a laborcsomagok összeállításánál.

Promenad.hu: Mire kell fokozottan figyelni, ha valaki túllép az ötvenen?

Dr. Fejes Kinga: Ötven év felett már veszélyeztetett korban vagyunk. Ilyenkor a betegségek a kor előrehaladtával már mindenféleképpen nagyobb számban jelentkezhetnek. Nem kötelező, hogy egy 50 éves ember beteg legyen, de sokkal inkább oda kell figyelni, és azokat az apró, pici tüneteket egészen komolyan venni, amit az ember 20-30 évesen nem tett meg.

Promenad.hu: Mik lehetnek ilyen árulkodó jelek?

Dr. Fejes Kinga: Gondolok itt olyanra, hogy ha az ember, mondjuk, kihajtja magát, és van egy mellkasi szorító érzése, vagy fáradékony, de ide tartozik egy hajhullás is, ami mutathat egészen komoly betegségeket is. Emiatt én úgy gondolom, hogy egy 50 éven felüli embernek, még ha mindent el is követ azért, hogy egészségesen éljen, elkerüli azokat a dolgokat, amik az egészségét veszélyeztetik, akkor is érdemes évente megcsinálnia ezt a vizsgálatot. Illetve mihelyst a legkisebb tünetei vannak, fokozottabban odafigyelni.

Promenad.hu: Külön vizsgálati csomag van az 50 éven felüli nők és férfiak részére. Mi a különbség?

Dr. Fejes Kinga: A különbség a hormonháztartás vizsgálatában van. A hölgyeknél a klimax beállta után megváltozik a hormonháztartás. A férfiaknál a tesztoszteronszintet mérjük. Illetve a férfiaknál speciálisan a prosztatának a speciális antigénjét, a PSA-t is nézzük. Ezen kívül átfogó vizsgálat van májra, vesére, szívre, vázizomzatra, hasnyálmirigyre, csont- és vasanyagcserére, vérképzésre, ionháztartásra. 50 év felettieknél már meg kell nézni a reumás betegségeknek a faktorait is. Illetve a pajzsmirigyre is kiterjed ez a vizsgálat. A megbújó, látens cukorbetegségre, aminek még nincs különösebb jele, de már a laborból kimutatható, is ránézünk. Illetve a hölgyeknél a vasnak a szintjét szoktuk nézni jobban.

Promenad.hu: Mennyi időt vesz igénybe ez a laborvizsgálat?

Dr. Fejes Kinga: Ha inzulinrezisztenciát is megnézzük, akkor az két órát vesz igénybe. Csak a sima inzulinszintnek a vizsgálata, illetve a többi ehhez kapcsolódó vizsgálat belefér 10 percbe.

Promenad.hu: Beutaló kell-e ezekhez a laborvizsgálatokhoz?

Dr. Fejes Kinga: Beutaló nélkül lehet jönni, de természetesen elfogadunk beutalót is. Viszont a vizsgálat térítéses.

Promenad.hu: Hogyan lehet igénybe venni ezeket a vizsgálatokat, akár az Élni jó! Csomagot is?

Dr. Fejes Kinga: Be lehet jelentkezni akár személyesen is a Fontanában [Hódmezővásárhely, Ady Endre út 5.], vagy telefonon keresztül is, a 30-as 290-66-78-as számon közvetlenül velem lehet beszélni. Ezt azoknak ajánlom, akik bizonytalanok abban, hogy milyen vizsgálatra is lenne szükségük, és ebben kérnek tanácsot.

ÉR.