2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Felhős / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2015-11-25 20:49:31

Fociról - a labdarúgás napján

Kávéházi beszélgetés során idézték fel a makói focimúltat egykori játékosok, edzők és ezen sportág szerelmesei szerda este a Hagymaházban. A nemrég alakult Szirbik Miklós Egyesület tartotta ezt a debütáló rendezvényét a magyar labdarúgás napján.

Fociról - a labdarúgás napján

Az Aranycsapat 1953. november 25-én londoni Wembley stadionban 3:6 arányban legyőzte az akkor 90 esztendeje veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét magyar labdarúgás napjává nyilvánította. Ennek a tiszteletére szerda este a Hagymaházban a nemrég megalakult Szirbik Miklós Egyesület A makói labdarúgás története címmel kávéhézi beszélgetést rendezett.

Fociról - a labdarúgás napján

- Régi makói focisták, edzők, vezetők, illetve érdeklődők cseréltek eszmét ezen az összejövetelen - tudtuk meg Zeitler Ádámtól. Az egyesület alelnöke a kezdetektől, vagyis 1912-től a hatvanas évekig bezárólag ismertette a helyi labdarúgás időszakát. Ezt követően Gyömbér Péter, a Marosmenti Utánpótlás Futball Klub elnöke és Ménesi Gábor, a Makói Futballklub tulajdonosa vette át a szót. A két szakember nem csupán a múltról beszélt, hanem a jelen történéseibe be is vonták a jelenlévőket.

Fociról - a labdarúgás napján

- Ezt a napot az is megkoronázza, hogy a magyar válogatott hosszú idő után ismét kijutott az Európa Bajnokságra - emelte ki Ménesi Gábor. A volt kapus elárulta: szinte az anyatejjel szívta magába ezen sportág szeretetét. Huszonöt esztendőn át volt játékos, majd átvette a makói klub irányítását. A Maros-parti labdarúgás legnagyobb sikere az NBII-es harmadik hely. - Ezt az élményt soha, senki nem veheti el tőlem, hiszen átéltem - fogalmazott Ménesi Gábor.

Fociról - a labdarúgás napján

A klubtulajdonos szívesen emlékezik vissza az 1989-90-es évekre, mikor csapatával feljutott a megyei első osztályból az NBIII-ba. - A szegedi Kinizsi Hússal mérkőztünk, nagyon jól ment a védés, még egy tizenegyest is hárítottam, ennek a május elsei sikernek köszönhettük azt, hogy a tabella élére kerültünk - folytatta a múltidézést Ménesi Gábor. Olyan eset is volt, mikor beinjekciózott vállal kellett védenie, mert játék közben megsérült és nem volt cserekapus. - A bíró megállította a meccset, kaptam pár érzéstelenítőt, aztán játszottam tovább - tette hozzá végül az egykori labdarúgó.

Fociról - a labdarúgás napján

Munkatársunktól. K.