2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-1°C
Felhős / -3°C
k / -1°C
sze / -2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2016-10-24 13:41:38

Flashmobbal is Návay - Galériával!

A fiatalabb generáció előtt is népszerűsíteni szeretnék Makón a most kezdődő Návay-hetet. Száznyolcvan középiskolás ennek érdekében hétfőn a sportcsarnokban flashmob-szerűen megformázta az ehhez kapcsolódó két fontos évszámot, vagyis a politikus szobrának első, majd második felállításának idejét.

Flashmobbal is Návay - Galériával!

1935/2016: ezt formázta meg hétfőn a makói sportcsarnokban 180 középiskolás. Mit is jelent ez a két szám? Mind a kettő egy-egy időpontra és ugyan arra a személyre utal. A személy nem más, mint Návay Lajos. A két dátum közül pedig az első a politikus emlékszobrának a felállítására utal. Tíz esztendővel később azonban az akkori rezsim ezt ledöntette. Így a második évszám, vagyis a 2016 az újraállítását jelenti.

Flashmobbal is Návay - Galériával!

A magyar kormány, illetve a Miniszterelnökség összesen 100 millió forintot adott arra, hogy a makói városháza előtt újból állhasson a Návay-emlékmű. Az ünnepélyes avatásra október 28-án, pénteken kerül sor. Ennek kapcsán az önkormányzat ezen a héten számos programot szervez a meggyilkolt politikus emlékére.

Flashmobbal is Návay - Galériával!

A Návay-hetet egy flashmobbal nyitották meg. Miért éppen ezzel a most divatos villámcsődülettel éltek a szervezők? - A fiatalabb generáció figyelmét is fel szeretnénk hívni erre a fontos eseményére, őket pedig elsősorban a mai, modern dolgok beovnásával lehet a legjobban megfogni - vélekedett Márton Imre, a sportcsarnok igazgatója. Ezért a város négy középiskolájából, vagyis a József Attilából, a Návay Lajosból, a Galamb Józsefből és Juhász Gyulából összesen 180 diákot kértek fel erre az élő gyorskirakósra.

Flashmobbal is Návay - Galériával!

Az egyik résztvevő, Börzsei Barnabás a JAG tizenkettedik osztályosa. - Nagyon élveztem ezt a kis flashmobot, nem volt nehéz, gyorsan kiraktuk a két évszámot, ez sokkal jobb volt, mint az az informatika óra, amit megúsztam miatta - tette hozzá nevetve a 18 esztendős fiatalember. Barnabástól megtudtuk, hogy tanórákon már szóba került Návay Lajos, elhangzott róla, hogy a közeli Földeákon született, politikus volt és mártírhalált halt.

Flashmobbal is Návay - Galériával!

Munkatársunktól. K.