2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Regionális Hírek
Kovács Péter | 2017-05-15 09:17:35

Flashmob a koraszülött babákért Szegeden

2017. május 15-én, a Kenguruzás Világnapján a Kangatraining Magyarország összefogásra buzdít a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal és a Melletted a Helyem Egyesülettel karöltve a koraszülött babákért és az Édesanyákért, akik állandó "lakói" a Perinatális Intenzív Osztálynak (PIC). Kiemelt figyelmet fordítva a kengurumódszer (KMC) használatára, mely segíti a korababák fejlődését.

Flashmob a koraszülött babákért Szegeden

A Kangatraining Magyarország a KangaHelp program részeként összefogásra és gyűjtésre invitál mindenkit egy országos „Villámcsődülettel”. Május 15-én 17 órakor az ország 19 pontján édesanyák a babáikkal egyszerre táncolnak egyazon zenére, ugyanazzal a koreográfiával. A Kangatraining Magyarország a pre – és posztnatális edzésmódszerrel ismerteti meg az édesanyákat, ennek következtében trénereik rengeteg babával és anyukával kerülnek kapcsolatba. A statisztikákat alátámasztva kijelenthetjük, hogy minden 10. baba koraszülött és kiemelt segítségre szorul, hogy ugyanolyan életesélyekkel indulhasson, mint időben érkezett társai.

Hogy mi is az a kenguru módszer (Kangaroo Mother Care = KMC)?

A kengurumódszert 1979 óta alkalmazzák a koraszülöttek ellátásában, Magyarországon 2001 óta Dr. Schill Beáta vezeti be. A kengurumódszer lényege, hogy nem inkubátorban vannak a babák, hanem az anya vagy az apa testén függőleges helyzetben az édesanyja mellkasán helyezkedik el, úgy hogy a bőrük összeér. Anya/apa és a baba szoros kapcsolata megmarad, hiszen a bőr-bőr kontaktus révén az igen labilis hőháztartású, koraszülött babák számára éppúgy - ha nem jobban - biztosítható a megfelelő környezeti és testhőmérséklet, mint a profi inkubátorokban. A második elem a szoptatás, ami a bőrkontaktus által nagyon könnyen meg tud valósulni. A harmadik eleme a módszernek az, hogy a csecsemőt nem választják el édesanyjától, vagy ha igen, akkor csak nagyon rövid időre, a beavatkozásokat – akár az újszülöttről, akár az anyáról van szó – úgy végzik el, hogy közben nem szakítják meg a kontaktust.

A kenguru módszer alkalmazásakor a csecsemő életfunkciói stabilabbak. Ezeknek a csecsemőknek jobb az oxigénellátottsága, stabilabb a pulzusa, kevesebb stressz jelet produkálnak, mint akiket az anyjuktól eltávolítva gondoznak. A kenguru módszer lehetővé teszi az anya számára, hogy gyermeke gondozásában maximálisan részt vegyen, ezért ezek az anyák hamarabb megismerik gyermekeiket. A kenguru módszer megerősíti az anyát abban, hogy fontos a gyermeke számára. A FlashMob egyfajta adománygyűjtés, mely az ország különböző pontjain lévő kórházakban működő Perinatális Intenzív Osztályoknak (PIC) folyik be. Legyen szó tárgyi vagy pénzbeli adományokról. A pénzadományok a kihelyezett gyűjtődobozokból, a PIC osztályoknak mennek majd, ahol még aznap nyilvános keretek közt megszámolásra, majd átadásra kerülnek. A befolyt összegből a kenguru módszer tárgyi feltételeit biztosítják, de lehetőség nyílik pelenkákkal, kis ruhácskákkal, takarókkal is segíteni az osztályokat.

 

Forrás: Tápler Zita