2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-05-19 18:44:44

Fémdetektor, mint a régész barátja

Egy pár éves törvényi szabályozásnak köszönhetően a fémdetektoros keresők szinte lelelethegyekkel látják el a múzeumokat. Az orosházi intézmény például azóta 16 ezer tárggyal gazdagodott. A Békés megyei városból érkeztek pénteken Makóra vendégek a Szirbik Miklós Egyesület meghívására. Az érdeklődők így első kézből megtudhatták, hogyan is lett a régész barátja ez a masina.

Fémdetektor, mint a régész barátja

Makó határában, pontosabban az egykori Kopáncs-puszta területén Kerekes György fémdetektoros kutató és az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai 640 darab ezüst pénzre bukkantak. Az érmék ezer esztendősnél is idősebbek. Talán mind a mai napig a föld rejti el őket, ha nem használták volna a szakemberek ezt a speciális eszközt. Ennek a készségnek a régészek számára is áldásos tevékenyéségét, illetve az így fellelt tárgyak egy részét ismerhették meg péntekenk azok, akik ellátogattak a makói Hagymaház pódiumtermébe.

Fémdetektor, mint a régész barátja

A Szirbik Miklós Egyesület szervezte és hívta meg a vendégeket erre a Maros-parti eseményre. A civil szervezet elnöke, Forgó Géza beszélgetett Kerekes György amatőr kutatóval, mezőhegyesi lokálpatriótával, valamint az orosházi múzeum igazgatójával, Rózsa Zoltánnal, illetve a Békés megyei intézmény jelenlévő munkatársaival. Sok érdekességre derült fény az Amiről az Árpád-kori leletek mesélnek című előadáson.

Fémdetektor, mint a régész barátja

- Egy igen új, 2015-ben hozott törvény szabályozza, hogy a fémdetektorral kutatóknak együttműkődési megállapodást kell kötniük valamelyik múzeummal, mi így kerültünk kapcsolatba Kerekes Györggyel - nyilatkozta Rózsa Zoltán. A múzeumigazgató kiemelte: ezalatt a röpke két esztendő alatt 16 ezer fémtárggyal gyarapodott a gyűjteményük.

Fémdetektor, mint a régész barátja

A mai Orosháza területén az Árpád-kor egy részében muszlimok is laktak. - Ezt is úgy tudtuk meg, hogy igénybe vettük a fémdetektor segítségét - sorolta Rózsa Zoltán. Egy ólomsúlyt jelzett a masina, amit a régészek hoztak a felszínre. De hogyan is lehet egyetlen egy súlyocskából erre a tényre következtetni, azt Rózsa Zoltántól itt hallja:

Fémdetektor, mint a régész barátja

Fémdetektor, mint a régész barátja

Munkatársunktól. K.