2015. május 27. szerda, Hella
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
15°C
12°C
Felhős / 15°C
cs / 12°C
p / 15°C
Belföldi Hírek
Kovács Péter | 2013-05-21 08:02:34

Feljutottak a magyar hegymászók a Kancsendzöngára

Feljutott Erőss Zsolt és Kiss Péter a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára - közölte az MTI-vel Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció sajtófőnöke hétfőn.

A magyar hegymászók ezzel már a világ 12, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát hódították meg a 14 közül.
A sikeres csúcstámadás hírét a Kancsendzönga alaptáborában tartózkodó Kollár Lajos hegymászóra hivatkozva közölte a sajtófőnök.
Tájékoztatása szerint Erőss Zsolt és Kiss Péter több mint 24 órás mászás után érte el a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát magyar idő szerint hétfő délután egy óra felé.
A műlábas Erőss Zsoltból, Kollár Lajosból, a gyöngyösi Kiss Péterből és a szlovák Jaroslav Dudkából álló csoport március 27-én indult el Budapestről a hegycsúcs oxigénpalack nélküli meghódítására.
Erőss Zsolt arról szólt az induláskor, hogy a hegy megmászásánál nehézséget okozhatnak a lavinaveszélyes, hosszú és mélyhavas lejtők. A vele együtt a csúcsra feljutó Kiss Péter már korábban megmászta az Alpok valamennyi négyezer méternél magasabb csúcsát, illetve egyedül vette be a Tátra főgerincét.
A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A "nyolcezresek" közül immár csak Annapurna és a K2 van hátra.
A Kancsendzönga első, 1955. május 25-i meghódítása George Band és Joe Brown nevéhez fűződik. A csúcsot szentként tisztelő helyi lakosság vallását tiszteletben tartva a brit expedíció tagjai megálltak néhány méterre a tényleges csúcstól. A legtöbb sikeres csúcshódító azóta is követi ezt a hagyományt.

 

Forrás: MTI

Kutasi Roland | 2015-05-26 19:46:18

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága tavaly elindította a „Szűrési staféta” rendezvénysorozatot. A szervezet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az idén is kiemelt feladatának tekinti a népegészségügyi mozgósítást, ezen belül is a szűrések népszerűsítését, az egyének egészségtudatosságának növelését. A megyei kormányhivatal ennek érdekében idén áprilistól havonta igyekszik különféle programokkal ráirányítani a figyelmet a prevenció fontosságára. Május 27-én a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely Emlőszűrő Központja veszi át a stafétát.

Tudósító | 2015-05-26 19:31:10

Se május 18-án, se május 26-án nem kapta meg a makói önkormányzat a volt víziközmű teljes iratanyagát. Farkas Éva Erzsébet polgármester közel háromnegyed órát várt Munz Károlyra. A felszámolóbiztos kedd késő délutánra sem szolgáltatott be olyan fontos iratokat, mint az alvállalkozói szerződéseket, vagy olyan munkaszerződéseket, melyek valószínűsítik a volt vezérigazgató és néhány alkalmazottja között a rokoni kapcsolatot.

Kutasi Roland | 2015-05-26 19:30:00

Az idei költségvetés tartalmazza a rendészeti életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódó kiadások fedezetét - áll a BM közleményében, amelyben egy MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzottakra reagál a tárca.

Soós Kata | 2015-05-26 16:35:59

Mint korábban már hírt adtunk, 650 embert kellett kitelepíteni és biztonságos helyre vinni a Csongrád megyei Kisteleken, ahol munkagép vágott egy gázvezetékbe, és így szivárogni kezdett a gáz.

Tudósító | 2015-05-26 15:11:42

A „Tornyai Város-rehabilitáció II.” című pályázat keretében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatával konzorciumban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Agressziókezelés fórumot szervezett kedden „Éld biztonságban az életed” címmel középiskolás diákok számára. Az előadás az országban először Vásárhelyre érkezett , a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett 60 perces műsor vázát a műsort előadó fiatalok által írt, saját életüket feldolgozó dalok adták.

Soós Kata | 2015-05-26 15:06:16

A Rádió7 keddi Napraforgójában Dr. Bodoky György, a Budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely - Makó főigazgatója volt a vendégem, akikkel a vastagbéldaganat korai felismeréséről és az EVP vastagbélszűrési programjáról beszélgettem.

Megyeri József | 2015-05-26 14:59:53

Gyógynövény válogató üzemegység nyitotta meg kapuit Székkutason kedden. Szél István polgármester hangsúlyozta: nem a közmunkaprogramban biztosítottak munkahelyet a településen élőknek.

Tudósító | 2015-05-26 14:49:07

Múlt héten még hatalmas kátyúk tátongtak a volt külső Hódiköt előtti, több mint 10 éve nem használt vasúti sínpár úton átívelő részénél. Hegedűs Zoltán elmondta, a kátyúzás folyamatban van, és a külső Hódkötnél lévő úthibák kátyúzása is az ütemtervben szerepel. Kollégánk le is fotózta a mostanra helyreállított útszakaszt.