2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-09-09 13:42:18

Fél évszázaddal később is közösségként!

Fél évszázad telt el a Kossuth Zsuzsanna Gimnázium és Ipari Mezőgazdasági Szakközépiskola1967-ben végzettei számára, mióta elhagyták szeretett iskolájuk falait. Az elmúlt 50 év alatt bizonyára sokat változott mindegyikük, azonban egy valami biztosan megmaradt: az összetartás, és a barátság. A megjelent egykori diákok közösségként emlékeztek meg iskolás éveikről és meséltek életükről a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolába - az egykori Kossuth Zsuzsanna épületében szombaton délelőtt.

Fél évszázaddal később is közösségként!

Belépve a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolába, azonnal megütötte fülünket a nevetés, a beszélgetés "zaja". Beérve a tanterembe már egészen bizonyosak voltunk abban, egy igazán kellemes hangulatú osztálytalálkozó veszi hamarosan kezdetét: a kossuthos "öreg" diákok az iskolapadban ültek, beszélgettek, nevettek.

Fél évszázaddal később is közösségként!

Kovács Imre, az osztálytalálkozó egyik szervezője örömmel fogadott bennünket és mesélt a régmúltról, no meg arról, 50 év elteltével mennyire volt nehéz összeszervezni az egykori diáktársaknak a találkozót.

"Egyáltalán nem volt nehéz megtalálni a többieket, mert az érettségi óta folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, nem csak az osztálytalálkozók alkalmával jöttünk össze. 22-en végeztünk itt a most már "öregiskolánkban", akkori nevén Kossuth Zsuzsanna Gimnázium és Ipari Mezőgazdasági Szakközépiskolában, ipari mezőgazdasági gépszerelő szakon. A hétköznapi életünket kitöltötte a diákélet, a tanórákon kívül a közös társadalmi munkák. Ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy összekovácsolódjunk. Mezőgazdasági munkákat is vállaltunk a szakmai gyakorlat mellett, a hagymaszedéstől a kukoricatörésig mindent egy kis plusz pénzért. Sokat kirándultunk, ezek szép és maradandó élmények mindannyiónk számára – mondta Imre, akinek a kedvenc tantárgyai a szakmai órák mellett a magyar és a történelem voltak. Az érettségi után a szakmájában helyezkedett el, az iskolában kapott kiváló tudást így bőven tudta kamatoztatni. Később a tűzoltói pályát választotta második hivatásának.

Fél évszázaddal később is közösségként! Kovács Imre

Szabó Béla számára mindegyik tanára kedves volt, és megerősítette, amelyet mi magunk is tapasztaltunk: egy igazi közösségben teltek a középiskolás évek ebben az osztályban. "Mióta végeztünk, azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Renegeteg élményünk volt együtt, ezek közül az egyik legmaradandóbb talán a romániai osztálykirándulásunk. Az osztályfőnökünk, dr. Varsányi Péter által szervezett mezőgazdasági munkákból gyűjtöttük össze az egyhetes körútra a pénzt. Nagyváradtól Marosvásárhelyig kirándultunk busszal - mesélte Béla, aki azt is elárulta, a biológia és a matematika voltak a kedvenc tantárgyai a középiskolás évek alatt. Ő is, akárcsak Imre, a szakmájában helyezkedett el az érettségit követően, kezdetben az Orosházi Gépjavítónál, majd a TSZ-ben látott el gépszerelői feladatokat. Az 1992-es privatizációkor úgy döntött, vállalkozó lesz, és családi gazdaságba fogott feleségével, aki állattenyésztő, ehhez később két fiuk is csatlakozott.

Fél évszázaddal később is közösségként! Szabó Béla

A szombat délelőtti osztálytalálkozó a tanteremben történt gyülekezőt - és jó kedélyű beszélgetést - követően az udvaron folytatódott fotózással, majd visszatérve az osztályterembe, megemlékeztek elhunyt diáktársaikról és tavaly eltávozott osztályfőnökükről, dr. Varsányi Péterről. Az osztályfőnök szerepét egyik kedves tanáruk, Meskó Árpádné Krámli Piroska töltötte be, aki 50 évvel ezelőtt matematikát oktatott a 22 fiúnak, s akinek "vezényletével" a diákok meséltek itt töltött éveikről és életük elmúlt időszakának történéseiről.

Fél évszázaddal később is közösségként!

Az egykori kossuthosok ezt követően a Bagolyvár Étteremben ünnepelték meg érettségijük 50. évfordulóját.

Ács Helga