2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Köd / -1°C
h / -0°C
k / -0°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-01-09 18:40:19

Falevél-sokszínűség Haranghy tollából

Hétfőn bemutatták Haranghy Géza vásárhelyi költő második verseskötetét, Levelek – szélben címmel a Németh László Városi Könyvtárban.

Falevél-sokszínűség Haranghy tollából

A Kárász József Irodalmi Kör Családi tűzhely elnevezésű sorozatának keretében került sor a kötetbemutatóra, amelyen a szerző beszélgetőtársa Fényesi Tóth János volt.

Falevél-sokszínűség Haranghy tollából

Utóbbi elsőször egy személyes élményt osztott meg a hallgatósággal, miszerint vele egykori tanítója, Júlia néni szeretette meg az irodalmat, terelte az írás és a versek világába. Adódott a kérdés részéről, Haranghy Gézának ki volt az ő saját Júlia nénije, ha volt ilyen. A reakcióból kiderült, hogy a költőnek több Júlia nénije is akadt, sőt, volt köztük egy-két bácsi is. Lőrincz Pálné tanító nénit említette, aki színházba vitte a csoportot, Krasznai Tibor irodalomtanárt, aki „olyan szépen tartotta az órákat, hogy azt muszáj volt megszeretni”, illetve egy verselő barátját, akinek poémáinak hatására maga is írásba kezdett. Ezzel azonban hamar és sokáig felhagyott, csak a kétezres években tért vissza a pennához Haranghy Géza.

Falevél-sokszínűség Haranghy tollából

Első verseskötete 2012-ben jelent meg, amelyet a mostani, a Levelek – szélben követett. Négy év termése összegződik a könyvben, amelynek témaválasztása majd’ olyan sokszínű, mint a fákon ősszel a levelek.

Falevél-sokszínűség Haranghy tollából

„A versek is olyanok, mint a falevelek: nőnek, növekednek az elkövetőjéből. Vannak újak, olyanok is, amelyek elhullnak, és a szél hordja őket. Egyesek gazdára is találnak” – fogalmazta meg interjúnk során a költő. Versben pedig így összegezte a címadó költeményben a gondolatot:

„minden vers egy hulló levél

mit útjára bocsájt az alkonyat

lenge szél szárnyán csillanó bross

utazó gondolat

[...]

lám

porszem a lét

porszemnyi láthatatlan jel

piciny mag

lehulló levél

mégis él

él ha kell”

Helyet kapott a vers témái között szerelem, tájleírás, társadalom kérdések, illetve külön érdekességként említhető, hogy a művésztörténet is, hiszen Haranghy Géza lelkes tagja az Art Pagony elnevezésű művészettörténeti önképzőkörnek. Így szólnak versek hatalmas ikonokról (mint például Daliról), illetve kortársakról is (Hézső Ferenchez vagy Czene Mártához is címzett költeményt Haranghy Géza).

Falevél-sokszínűség Haranghy tollából

A kötetet Haranghy Géza feleségének, Ankának grafikái teszik teljessé. Az est folyamán Arany-Tóth Katalin és maga a szerző szavalta a verseket, illetve megzenésített formában hallhatták felvételről a Szerbusz Zenekar, a Vikár Béla Női Kar és Vajda Éva előadásában Haranghy Géza megzenésített verseit.

Falevél-sokszínűség Haranghy tollából

A jövőt illetően a költő elárulta, hogy tervei között szerepel egy válogatás kötet megszerkesztése is.

Falevél-sokszínűség Haranghy tollából

ÉR.