2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-10-20 20:34:37

Fáklyás menettel emlékeztek 1956-ra Kutason

A megemlékezés a Kovács Isván fehérgárdistáról elnevezett emlékházban vette kezdetét Székkutason, ahol beszédet mondott Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter is, pénteken, Székkutason.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek Székkutason az Emlékházban, amit Kovács István fehérgárdista mártírról neveztek el, délután 5-órától. A fehérgárdisták, 56-hoz hasonlóan az akkori hatalom fojtogató elnyomása ellen küzdöttek, de végül elbuktak.

Fáklyás menettel emlékeztek 1956-ra Kutason

Szabó Emese, települési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy 1848-után újra lett Magyarországnak olyan forradalmi ifjúsága '56-ban, akik merték követni azokat az elveket, amit Kovács István is: nincsen rosszabb az erkölcsi halálnál, amikor a túlélés kulcsa a megalkuvás.

Fáklyás menettel emlékeztek 1956-ra Kutason

A települési képviselő beszéde után, Zoltán Péter klarinétművész és Borsos Annamária zongoraművész játéka következett.

Fáklyás menettel emlékeztek 1956-ra Kutason

A zenés bemutatót követően, Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő tartotta meg beszédét. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy azok az emberek, akik szeretik az országot, képesek önfeláldozásra. Ideológiától, politikai nézetektől függetlenül is összefognak a hazájuk érdekében.

"A kutaspusztai fiatalok is képesek voltak annak idején összefogni, bízva abban, hogy szabadon tudnak majd lélegezni az elvesztett háború utáni rendszer elnyomása ellenére is. Az 1956-os forradalomra visszatekintve eszébe jut az embereknek, hogy vajon napjainkban szükség lesz-e rá, hogy mi is áldozatokat hozzunk Magyarországért." - mondta Lázár János.

Fáklyás menettel emlékeztek 1956-ra Kutason

Kifejtette, hogy az ország legfontosabb értéke, hogy szabad és független, és ha ezt a szabadságot akár tankokkal vagy fegyverekkel, akár bankokkal fenyegetik, összekell fogni és meg kell védeni. Hozzátette, hogy az 1956-os forradalom szorosan összekapcsolódik a remény és a hit fogalmával is.

"Annak ellenére, hogy 100 éve elvettek tőlünk mindent, az ország mégis újraszerveződött. Az egyik legvéresebb megtorlás követte az '56-os forradalmat, ami után a remény és a hit éltette az embereket, hiszen sokat kellett várni a rendszerváltásig. 30 évvel az első 1956-os megemlékezés után, eljutottunk oda, hogy az ország végre független, szabad és sikeres. Elértük együtt azt, hogy a szabadság és a munka, sikert fog hozni mindenki számára- mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fáklyás menettel emlékeztek 1956-ra Kutason

Az ünnepi beszédek után, „Aki magyar, velünk tart!” címmel mutattak be mozaikképeket ’ 56-ról az általános iskola tanulóinak és hajdani diákjai, majd fáklyás menet indult az 1956-os emlékműhöz, ahol a forradalom és szabadságharc hősi halottaira emlékezve a település vezetői és a résztvevők, elhelyezték koszorúikat.

Fáklyás menettel emlékeztek 1956-ra Kutason

Fáklyás menettel emlékeztek 1956-ra Kutason

n.j.