2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Tiszta / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Belföldi Hírek
Soós Kata | 2017-11-06 14:28:27

Fagyállóval akarták megmérgezni a kutyákat

Fagyállóba áztatott kockacukorral akartak megmérgezni kutyákat Békéscsabán. Több mint 50 darabot találtak belőle szerte a városban – egy gazdának tűnt fel a szokatlan, rózsaszínű cukorka. Szinte nem telik el hét hasonló hírek nélkül. A gazdákat épp ezért fokozott óvatosságra intik.

Fagyállóval akarták megmérgezni a kutyákat

Rózsaszín lett a kockacukor, innen tudta Szilágyi Anita, hogy valószínűleg fagyállóval lehet átitatva. Azt mondja, az éjszaka közepén találta meg az egyik kutyája. „Kiengedtem a kutyáimat vécézni hajnalban, és hát az egyik kutyám kiköpte a szájából a lábam elé. Nem volt annyira nehéz kitalálni, mi lehet, mivel ugye már volt pár utcával arrébb ilyen eset több is” –mondta.

A mérgezett cukorból összesen több, mint ötven darabot szedett össze a környéken. A hír hallatán a helyiek nagyon megijedtek, sokan már az udvarba sem merik kiengedni felügyelet nélkül az állatokat.

„Nagyon féltjük a kutyákat. Pont most beszéltünk az egyik szomszéddal, hogy ő is zárja a kutyákat, és mi ezután is zárni fogjuk egy ideig a kutyákat, mert nagyon féltjük” – nyilatkozta Lázáné Vlcskó Judit. Az eset után Szilágyi Anita azonnal a rendőrséghez fordult.

A rendőrség szakértők bevonásával kezdte meg a vizsgálatot, hogy megállapíthassák, mivel volt szennyezve az a kockacukor, amit ennek a háznak az udvarába dobtak be ismeretlenek. A vizsgálat lezárulta utánra ígértek hivatalos tájékoztatást.

Egy mokkáskanálnyi fagyálló elegendő ahhoz, hogy egy nagy testű kutya komoly kínok között pusztuljon el.

Az állatvédő egyesületek évek óta próbálják elérni, hogy kevesebb legyen a mérgezés. Szerintük a legegyszerűbb módszer az lenne, ha a fagyálló folyadéknak kellemetlen lenne a szaga.

„Nagyon egyszerű, minimális költségráfordítással el lehetne érni, hogy kellemetlen szagú legyen a fagyálló, és ugyanúgy működne az autókban. Ha kellemetlen szagú, az emberek sem innák meg véletlenül. És az állatokra nézve is veszélytelen lenne”  – mondta Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke.

A mérgezés valamint az állatkínzás bűncselekménynek számít, és pénzbüntetés mellett akár 3 év szabadságvesztéssel is járhat.

Forrás: hirado.hu