2017. november 23. csütörtök, Kelemen
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
14°C
10°C
Tiszta / 14°C
p / 10°C
szo / 9°C
Külföldi Hírek
Soós Kata | 2017-10-23 06:38:08

Ezreket evakuálnak Japánban

Japán-szerte több tízezer lakost szólítottak fel lakóhelye elhagyására, repülőjáratok százait törölték, és a vasúti forgalmat is szüneteltették számos helyen vasárnap a heves esőzésekkel és erőteljes széllökésekkel kísért Lan tájfun miatt. Az ítéletidő következtében két ember életét vesztette.

Ezreket evakuálnak Japánban

A szigetország délnyugati részében egy ember halálát egy kidőlt fa okozta, egy másik, nyugati tartományban pedig egy idős férfi fulladt a tengerbe. Az NHK japán közszolgálati televízió szerint több mint 70 ezer háztartás evakuálását javasolták a hatóságok, és az ötezret is meghaladja azok száma, amelyeknél el is rendelték az intézkedést.

Vasárnap a Japántól délre tomboló, 4-es erősségű Lan óránkénti 40 kilométeres sebességgel haladt északkeleti irányba, és a vihar valamelyest gyengülve (helyi idő szerint) hétfőre virradóra éri el Japán csendes-óceáni partvidékét Tokió térségében, várhatóan óránkénti 80 milliméteres csapadékkal – közölte a szigetország meteorológiai szolgálata (JMA).

A JMA szerint a szigetország déli és középső részeiben emellett óránként 162 kilométeres széllökésekkel is számolni kell, s figyelmeztetést adtak ki a heves esőzések, áradások és földcsuszamlások veszélye miatt.

Az ítéletidő miatt több régióban is egy napot késik az előrehozott parlamenti választáson leadott szavazatok összeszámlálása, ugyanis a távoli szigetek és a japán nagyvárosok közötti kompjáratokat törölték, így nem tudják elszállítani a szavazóurnákat.  Az ítéletidő a voksoláson való részvételi arányt is befolyásolhatta.

Több mint 250 légi járatot töröltek a tájfun miatt, ez nagyjából 26 ezer utast érint. Várhatóan hétfőn sem fognak menetrend szerint közlekedni a repülők Japánban.

Forrás. hirado.hu