2018. január 20. szombat, Sebestyén
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
1°C
Tiszta / 1°C
v / 1°C
h / 0°C
Önkormányzatok hírei
Égető Réka | 2017-10-04 13:26:46

"Ezeréves örökségünk a Csanád elnevezés!”

„Nagy örömmel üdvözlöm, és remélem, hogy makói polgártársaim közül is sokan üdvözlik a magyar országgyűlés október 3-i, ellenszavazat nélkül meghozott határozatát” – fejtette ki véleményét Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere azzal kapcsolatban, hogy Csongrád-Csanádra változtatták a megye neve. A polgármesterrel a Rádió 7 stúdiójában beszélgettünk a döntést követő napon.

\

Promenad.hu: Milyen érzéssel viseltetik azzal kapcsolatban, hogy Csongrád megye felveszi a Csongrád-Csanád nevet?

Farkas Éva Erzsébet: Nagy örömmel üdvözlöm, és remélem, hogy makói polgártársaim közül is sokan üdvözlik a magyar országgyűlés október 3-i, ellenszavazat nélkül meghozott határozatát, ami szerint 2020. június 4-től a méltatlan és igazságtalan trianoni békediktátum 100. évfordulójától Csongrád megye elnevezése Csongrád-Csanád megyére változik. A térségünk polgárainak lelkében, szívében nagyon régóta élt a vágy, hiszen már a rendszerváltást követően több ilyen kezdeményezés volt civilszervezetek részéről is és elsősorban a makói helytörténészek részéről, hogy a majd’ ezeréves Csanád vármegye emlékét őrizzék ebben a formában is. Éppen ezért fogadtam örömmel, hogy Csongrád megye önkormányzatának a rendszerváltozás után, 1990-ben a megye címeréről hozott döntését, miszerint Csongrád megye címerébe Csanád megye címerének elemei is bekerültek. Hasonlóan üdvözöltem a megyei közgyűlés 2017. június 30-án hozott határozatát is, amelyben támogatja a megye most elfogadott névváltoztatását. A döntés úgy gondolom, hogy egy majd ezeréves örökség: a Csanád elnevezés és minden hozzá kapcsolódó értékünk és hagyományunk őrzését segíti, támogatja.

Promenad.hu: Mi a jelentősége ennek a döntésnek?

Farkas Éva Erzsébet: Nagyon nagy a szimbolikus jelentősége, hiszen tiszteleg az egykor itt élt őseink előtt, akik a hazánkért, népünkért nagyon sokat fáradoztak. Ugyanakkor elégtétel is a térségben, a megyékben élők számára mindazokért a sérelmekért, amiket elszenvedtünk az igazságtalan békediktátum és az 1950-es, a megyénk felszámolásáról hozott határozat értelmében. Az országgyűlés döntése, úgy gondolom, hogy az ezeréves múltunkban, magyar identitásunkban, lokálpatriotizmusunkban erősít meg bennünket.

Promenad.hu: Hogyan viszonyulnak a névváltoztatáshoz a makóiak?

Farkas Éva Erzsébet: Vannak nagyon sokan, akik pozitívan fogadták, de természetesen vannak olyanok is, akik nehezen tudják elfogadni ezt a döntést. Fontos azt hangsúlyozni azonban, hogy a Csongrád a megye nevéből nem fog eltűnni, és a Csongrád-Csanád nevet viselve azért jelzi azt, hogy a jelenkor megyei lakosai a Csongrád nevet helyezték előtérbe.

Promenad.hu: A gyakorlatban mit fogunk tapasztalni 2020. június 4-e után?

Farkas Éva Erzsébet: Ennek a közigazgatási feladatit a kormányhivatalok fogják ellátni. Anyagi vonzatot a megyében élő lakosokra nem fog jelenteni semmilyen szempontból, hiszen sem a személyigazolványoknál, sem a jogosítványon, sem az autók rendszámtábláján nincs feltüntetve a megye mint adat.

ÉR.