2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Reklám
Fazekas Gábor | 2017-03-16 16:25:22

Ezekre érdemes odafigyelni álláskeresésnél

Előbb, vagy utóbb de mindenkinek ki kell lépni a munkaerőpiacra. Általában az embereket két csoportba lehet sorolni. Vannak, akik nem a tanulást választják, és középiskola után rögtön munkába is állnak, esetleg elvégeznek egy szakmát 1-2 év alatt. A másik csoportba tartoznak azok, akik inkább bevállalják a hosszabb tanulmányi időszakot, és inkább főiskolára, vagy egyetemre jelentkeznek. Napjainkban diplomás állást nagyon is nehéz találni, hiszen a munkaerőpiac igen telített lett.

Amennyiben valaki mégis rászánja magát, és jelentkezni szeretne felsőoktatásba, az válassza Szegedet a tanulás helyszínéül, mert az országban nagy népszerűségnek örvend az egyetem a hallgatók körében. Azonban azokat se becsüljük le, akik nem tanulnak tovább középiskolából. Ma az állás Szeged világa mindenki számára nyitottá vált, különösen azoknak, akiknek valamilyen szakmájuk van.

Szegeden a vállalatok kereshetnek akár gyári munkásokat is. A munkavégzéshez általában a nyolc általános elvégzése is elég, de előfordulhat, hogy a középiskolai végzettséget is megkövetelik az állásra jelentkezőtől.

Mindenki pénzből él, eddig is így volt, ezután is így lesz, ezért nem szabad lebecsülni egy munkakört sem. A munkahelyválasztás nagyon fontos szempont, hiszen életünk legtöbb idejét a munkahelyen töltjük. A munkahelyi kapcsolatok is éppúgy fontosak egy ember életében, mint a fizetés. Azért fizetnek bennünket, hogy képességeinkhez mérten a lehető legjobban végezzük a munkánkat, ehhez van, amikor elengedhetetlen a csapatmunka.

Amennyiben valaki nem jön ki jól munkatársaival, az nem csak a kapcsolatokra, de a munkavégzésre is rányomja a bélyegét. Éppen ezért, ha valaki összetűzésbe keveredett egy kollégájával/ kolléganőjével, érdemes az esetet minél hamarabb megoldani, és a nézeteltéréseket rendezni.

Ezekre érdemes odafigyelni álláskeresésnél

Amikor munkát keres az ember, számos tényezőt kell figyelembe venni. Az álláshirdetéseket kellő alapossággal kell átolvasni, hiszen csak így tudhatjuk meg, mit vár el egy adott vállalat. Továbbá a legtöbb cég nem csak elvár, de ajánl is dolgokat a jelentkezőnek: Melyek lehetnek ezek?

Fiatalos csapatban lehet dolgozni, fejlődési lehetőség adott, előléptetésre is van lehetőség. Vannak olyan munkahelyek, amelyek cafetériát is biztosítanak a munkavállaló részére. Sok álláskereső az önéletrajzírást nem veszi komolyan, pedig egy megfelelő önéletrajzírással már fél sikerünk lehet.

Egyes vállalatok kérhetnek motivációs levelet is a jelentkezőtől. Fontos tudni, hogy a motivációs levelet nem szabad összekeverni az önéletrajzzal. Amennyiben nem biztos a levél elkészítésében, kérjen segítséget barátaitól, vagy nézzen mintát az interneten. A legnépszerűbb önéletrajzi forma az Europass, mert ezt a legtöbb vállalat is ismeri. Ha egyeztetett időpontot egy állásinterjúra, előtte mindenképpen nézzen utána az adott cégnek, hiszen bármilyen kérdést feltehetnek Önnek.

A megfelelő kommunikáció is mérvadó lehet egy állásinterjú során. Már a puszta bemutatkozásnál is levonhatnak következtetéseket a HR-es interjúztatók. Lényeges szempont, hogy az állásinterjú előtt mindenképpen érkezzen korábban, lehetőleg 20 vagy 30 perccel, ugyanis bármi adódhat.

Előfordulhat, hogy forgalmi dugóba kerül, vagy előre nem látható akadály állhatja útját, így ezeknek köszönhetően lehetséges, hogy nem ér időben az interjúra.

Reméljük, hogy tudtunk egy kis mankót adni Önnek, hogy mire kell odafigyelni álláskeresés alatt. Ha meg szeretné tekinteni a szegedi munkaerő piaci kínálatot, keresse fel a www.facebook.com/SzegedAllas oldalt.