2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
0°C
Felhős / 3°C
h / 0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2018-01-10 18:42:18

Évszázadokon vezet végig a Tornyai kiadványa

Decemberben nyílt meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum új állandó tárlata, amely a város 13-19. századi történelmébe enged bepillantást. A múzeumlátogató történelmi barangolásait egy kiállításvezető is segíti. A kiadványt szerdán mutatták be a szerzők, a kiállítás létrehozói a nagyközönségnek.

Évszázadokon vezet végig a Tornyai kiadványa

Az Évszázadok a Hód-tó partján – Houdtól Újvárosig című kiállításhoz kapcsolódóan megjelent kiállításvezető elsődleges célja, hogy kiegészítse a tárlatot. A tárgyi emlékek mellett a szöveges dokumentáció segít elmélyedni Hódmezővásárhely történelmében. A tervező, kutató munka évekkel ezelőtt kezdődött el, amelyben történészek, régészek, néprajzosok, illetve a kiállítási anyag formába öntői is részt vettek.

Évszázadokon vezet végig a Tornyai kiadványa

A kiállításhoz kapcsolódó kiadvány 108 oldalon, húsz fejezetben tárja az olvasók elé a település kialakulásának történetét az Árpád-kortól egészen a Kisutcai-tizedben 1808-ban pusztított tűzvészig, azaz a mai Újváros városrész kiparcellázásának idejéig.  A vezető Csomorkány mezővárosát is bemutatja, illetve a romtemplomot is, valamint Hód és vásárhely települések kialakulását, összeolvadását is. A régészeti feltárások, a történeti források, valamint a néprajztudomány ismereteit összegző, képekkel gazdagon illusztrált könyv magyar és angol nyelven enged bepillantást Hódmezővásárhely gazdag és izgalmas históriájába.

Évszázadokon vezet végig a Tornyai kiadványa

Bernátsky Ferenc

Hogy pontosan milyen események azok, amelyek meghatározói voltak Hódmezővásárhely 19. századig tartó történetének, azt Bernátsky Ferenc helytörténészt, a kötet egyik szerzője ismertette hírportálunknak:

Évszázadokon vezet végig a Tornyai kiadványa

Dr. Miklós Péter

A szerdai bemutatón dr. Miklós Péter, az Emlékpont vezetője ajánlotta az olvasók figyelmébe a kötetet: „A szerzők nagy feladatra vállalkoztak, amikor ezt a rengeteg történetet, sok évszázadot pár négyzetméteren, illetve pár oldalon keresztül akarták bemutatni. Kívánom, hogy sokan vegyék kezükbe ezt a kiadványt, és segítse a vásárhelyi identitás erősödését.”

Évszázadokon vezet végig a Tornyai kiadványa

György Árpád Hunor, Terendi Viktória, Csányi Viktor, Bernátsky Ferenc, Kovács Imre Attila

Az alkotókkal - György Árpád Hunor tervező-kivitelezővel, Terendi Viktória néprajzért felelős szerző-kurátor, Csányi Viktor régészetért felelős szerző és Bernátsky Ferenc – Kovács Imre Attila, az Emlékpont munkatársa beszélgetett, amelynek során arra a kérdésre is keresték a választ, hogy mikor érdemes egy kiállításvezetőt kézbe venni: a tárlat megtekintése előtt, alatt vagy utána. Válaszukban arra jutottak az alkotók, hogy ez személyiségtől és életkortól is nagyban függ, hiszen az írott anyag előzetes tanulmányozása egy tudományosabb szemléletet tükröz. A cél azonban az lenne, hogy megtekintsék a kiállítást, valamint elolvassák hozzá a vezetőt.

Évszázadokon vezet végig a Tornyai kiadványa

Terebes Zenekar

A bemutatót, beszélgetést a Terebes Zenekar muzsikája tette teljessé, akik többek között a legrégebbi Szent László éneket is előadták.

ÉR.