2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-2°C
Felhős / -1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Szabó Viktor | 2017-05-17 14:46:42

Északi kalandok

A végéhez érkezett az az ERASMUS projekt, aminek köszönhetően a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola diákjai összesen 5 országba utazhattak el. Az utolsó tanulmányi út célpontja Dánia volt, ahol a szórakozás mellett az északi diákok iskolai életébe is bepillanthattak a vásárhelyiek.

Északi kalandok

Az elmúlt 2 évben a Lisztes diákok elutazhattak többek között Lengyelországba, Spanyolországba, Litvániába, valamint Olaszországba. Mindezt az ERASMUS programnak köszönhetően, melynek záró állomása Dánia volt. A vásárhelyi iskolából 3 diák és 2 kísérőtanár utazhatott az északi ország Nykobing nevű városába. Koppenhágából vonattal érkeztek a tengerparti kisvárosba a tanulók, ahol családoknál laktak, így jobban megismerhették a dán kultúrát.

Északi kalandok

"Koppenhágában, a dán fővárosban megnéztük a főbb nevezetességeket, például a Kis hableány szobrot, a királyi palotát, a kikötőt, és természetesen a tengerpartot. Ezenk kívül a legtöbb program az iskolában volt. Részt vettünk fotózáson, nemzetek reggeli kóstolóján, ahol az összes résztvevő ország reggelijét meg tudtuk ízlelni. Az egyik legjobb élményünk Tivoliban volt, ami egy hatalmas vidámpark a fővárosban." - mesélte a három utazó diák, Rumpler Dorka, Angyal Dalma és Csenki Szonja.

Északi kalandokRumpler Dorka, Angyal Dalma és Csenki Szonja

Tivoli valóban Európa egyik gyöngyszeme, ha a vidámparkokat nézzük, így érthető, hogy miért tetszett a lányoknak. Íme egy kis videó, ízelítőként:

A dániai élményekről szerda délután tartottak egy kis előadást a kalandorok, hogy kedvet csináljanak a fiatalabbaknak az utazáshoz, és a hasonló programokban való részvételhez.

Északi kalandok

"Én már másodszorra lehettem Dániában. 6 évvel ezelőtt volt már egy cserediák program, és már akkor is nagyon tetszett az ő oktatási rendszerük. Remekül alkalmazzák az információs és kommunikációs eszközöket a tanórákon. Minden órán láttuk a tableteket, laptopokat, interaktív táblákat, illetve a kinti diákok 3 dimenziós nyomtatóval nyomtattak. Teljesen beépül a dán oktatási rendszerbe az infokommunikációs eszközök használata." - mondta el  dr. Magyar Andrea, a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Északi kalandokdr. Magyar Andrea

A vásárhelyiek a kultúrán és a tanórákon kívül az ételekkel is megismerkedhettek. Megtanultak például Paellát készíteni, amihez ők maguk halászták, vadászták a hozzávalókat. A folyamatról íme egy videó:

 

Sz.Viktor